Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde bulunan ve 27 yıl önce Dicle Üniversitesi yerleşkesine taşınan Bağ Köşkü, etnografya müzesine dönüştürülmesi kararıyla başlayan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Dalkılıç ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Coşkun’un yürüttüğü ve büyük bir kısmı tamamlanan çalışmaları yerinde inceledi.

 

Diyarbakır'ın geleneksel yaşamını, kültürünü, gündelik hayatını anlatan eserlerin yer aldığı uyumlu yeni bir işlev ile Bağ Köşkü'ne onarım kapsamında müdahalelerde bulunuldu. Duvar yüzey temizliği, taş temizliği, derz yenilemesi, iç mekanlarda ahşap döşemelerde ve ahşap kirişli tavanlarda sağlamlaştırma çalışması yapıldı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesi olarak yerel ve kültürel değerlere sahip çıkma anlayışı içerisinde olduklarını belirtti.

 

"BAZI ESERLERI DIYARBAKIR HALKI DA ILK DEFA GÖRECEK"

Geçtiğimiz günlerde Bağ Köşkü hakkında açıklama yapan DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Coşkun, "Yapıya, özgün, işlevine uygun olarak, geçmişte Diyarbakır'ın yaşamını kültürünü, gündelik hayatını anlatan eserlerin yer aldığı uyumlu yeni bir işlev verilecek. Basit onarım kapsamında yapıya müdahalelerde bulunacak. Yüzey temizliği, taşların temizliği derz yenilemesi, iç mekanlarda ahşap döşemelerde ahşap girişli tavanlarda sağlamlaştırma çalışması yapılacak." dedi.

 

Coşkun, gümüş, el işi ürünler, sedef kakma, ahşap ve cam eserlerin önemli bir koleksiyon oluşturacağını dile getirerek, "Bazı eserleri Diyarbakır halkı da ilk defa görecek. Çünkü daha önce hiçbir yerde sergilenmeyen yada bilinmeyen eserler ilk defa burada ziyaretçiye açılacak." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim