Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Lalebey Mahallesi'nde bulunan ve pek çok tarihi eseri bünyesinde barındıran tarihi Meryem Ana Süryani Kilisesi, Milattan önceden güneş tapınağı olarak kullanılıyordu. Ana kiliseyle birlikte kütüphane, patriklik konutu, misafirhane ve lojmanlardan oluşan yapılar topluluğudur ve üç avlusu vardır. Süryani Kadim Kilisesi Vakıf Başkan Vekili Saliba Açiş ile yaptığımız röportajda normalleşme ile birlikte ziyaretçi sayısının 50 ile 100 kişi arasında olduğunu normal sezonda ise 400-500 kişi geldiğiniz söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun da ziyaret ettiği kilise de memnun olduklarını dile getiren Açiş, “Sayın Vali Bey bizi ziyaret etmesi, bizim için çok büyük bir gururdu. Aynı şekilde sevindirici bir durumdu. Biz bunu her zaman için, devlet adamlarından herkesin aynı şekilde ziyaret etmesini istiyoruz. Gerçekten bizim için çok büyük katkısı oldu. Bizim bazı isteklerimiz vardı. O isteklerimizi yerine getirdi. Bizim birinci dereceden Süryani Mezarlığı’nın bakımıyla çok yakından ilgilendiği için çok teşekkür ediyoruz. Mahalle arasındaki ziyaretçiler gelirken Kilise’yi bulmaktan zorlanıyorlar. O yüzden böyle mahalle arasında esasen levhaların olması çok güzel olur.” diye konuştu.

 

 

20 kişilik cemaati bulunan kilisede pandemiden dolayı ayinlerin yapılmadığını belirten Açiş’in kilise hakkında gazetemize yaptığı açıklamaları şöyle;

 

“20 KİŞİLİK CEMAATİMİZ BULUNMAKTADIR”

“Kilisemiz Süryani Kadim Ortodoks Kilisesidir. Süryani vakfıdır ve tarihi MÖ.’ye dayanıyor. Milattan önceden güneş tapınağıydı. MS. 3. Yüzyılda kiliseye dönüştürüldü ve halen Güneş Tapınağı’ndan kalan kalıntılarımız vardı. Tabi zaman içinde yıkımlar ve tahribatlar da olmuştur. Şu andaki durumu hali hazırda gördüğümüz son onarım halidir. 20 kişilik cemaatimiz bulunmaktadır. Kurulumuz İstanbul’da kalıyorlar.

 

“AYİNLERİMİZ YAPILMIYOR AMA ZİYARETE AÇIKTIR”

Günlük ziyaretçilerimiz bu pandemiden sonra normalleşmeyle beraber ziyaretlerimiz oluyor. Tabi şu anda halen aynı ayinlerimiz yapılmıyor. Bunun da nedeni pandemi koşullarıdır. Bunu da kendi aldığımız kararlarla yapıyoruz. Çünkü bizim ritüellerimiz farklı olduğu için o yüzden bazen temasımız olabiliyor. Bunu da yönetim kurulu olarak aldığımız kararlarla yapıyoruz. Ancak ziyarete açıktır. Normalleşmeden sonra biraz ziyaretçi sayımız artmaya başlıyor. Tahmini olarak 50-100 kişi olabiliyor. Tabi bu sezonla olduğu zaman günde belki 400-500 arası gelebiliyor. Kilisemiz açıktır ve herkesin de ziyaretçi olarak katılmasını istiyoruz.

 

“SUR İÇİ’NDE OLMASINI İNSANLARIN RAHAT BİR ŞEKİLDE DOLAŞMASINI İSTİYORUZ”

Ziyaretçilerin buraya gelmelerindeki en büyük amaç hem buradaki tarihi görmeye geliyorlar ve Diyarbakır’da huzurun olması da önemli bir etkendir. Daha rahat bir şekilde gezmek istiyorlar. Bunu da çekinmeden ve korkmadan yapmak istiyorlar. Hem güvenlik açısından da istiyorlar. Biz de aynı şekilde bu güvenliğin olmasını istiyoruz. Sur İçi’nde olmasını insanların rahat bir şekilde dolaşmasını istiyoruz.

 

 

“KİLİSEMİZİN İÇİNDE TARİHİ BİRÇOK ESER BULUNMAKTADIR”

Kilisemizin içinde tarihi birçok eser bulunmaktadır. Bunlardan bahsedecek olursak, Kilisemizin içinde tarihi taşlarımız var ve bunlar milattan önceye kalmadır. Aynı şekilde MS 3. yüzyılda Kilisemizden kalan kemer başlıklarımız vardı. Kilisemiz 3 özelliğe sahiptir, ilkin olarak hem tarihi olması ve buradaki ünlü azizlerin mezarlarının olması önem arz etmektedir. Bunlar İsa Mesih’in elçisi Mor Toma, Hindistan’dan buraya gelerek kemiklerinin defnedilmesi, Suruçlu Mor Yakup Barsalibi gibi ünlü filozofların mezarının burada olması ve İsa Mesih’in çarmığa gerildiği haç parçasının burada olmasıdır.

 

“VALİ BEY BİZİ ZİYARET ETMESİ, BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR GURURDU”

Sayın Vali Bey bizi ziyaret etmesi, bizim için çok büyük bir gururdu. Aynı şekilde sevindirici bir durumdu. Biz bunu her zaman için, devlet adamlarından herkesin aynı şekilde ziyaret etmesini istiyoruz. Gerçekten bizim için çok büyük katkısı oldu. Bizim bazı isteklerimiz vardı. O isteklerimizi yerine getirdi. Bizim birinci dereceden Süryani Mezarlığı’nın bakımıyla çok yakından ilgilendiği için çok teşekkür ediyoruz. Mahalle arasındaki ziyaretçiler gelirken Kilise’yi bulmaktan zorlanıyorlar. O yüzden böyle mahalle arasında esasen levhaların olması çok güzel olur.”

Editör: TE Bilisim