2024/2025 eğitim öğretim yılı için üniversitelerin açılış tarihine kısa bir süre kala Dicle Üniversitesi öğretmenlik mesleği için zorunlu olan Pedagojik Formasyon Eğitimi ile ilgili duyurusunu yaptı.  Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi bünyesinde 2024-2025 yılı pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı başvuruları tarihi ve ücreti belli oldu. Peki, formasyon ücreti ne kadar oldu? Formasyon ücreti arttı mı? İşte haberin detayları…

Öğrenci Sınav Ösym Üniversite Okul

Dicle Üniversitesi önemli kongreye ev sahipliği yapıyor Dicle Üniversitesi önemli kongreye ev sahipliği yapıyor

BAŞVURULAR 12 AĞUSTOS'TA BAŞLAYACAK
Her yıl binlerce öğrencinin tercih ettiği Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi 2024-2025 yılı pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı başvuruları 12 Ağustos'ta başlayacağını açıkladı.

FORMASYON ÜCRETİNE DEV ZAM: ÜCRET 14 BİN 600 LİRA
Dicle Üniversitesi’nin yaptığı duyuruda geçen sene 9 bin lira olan pedagojik formasyon ücreti 14 bin 600 liraya yükseldi. Bir yılda 14 bin 600 liraya kadar çıkan formasyon eğitimini iki taksit şeklinde ödenecek. Formasyonun birinci taksiti 7 bin 300 lira, kesin kayıt esnasında, ikinci taksit ise 7 bin 300 lira ise bahar dönemi kayıt yenileme tarihlerinde öğrenci numarası ile yatırılacak. Öte yandan Dicle Üniversitesi’nde formasyon fiyatı 2022 yılında ise 5 bin 410 liraydı.

Yapılan duyuruda, kesin kayıt hakkı kazanıp kayıtları yapılan adayların; yatırmış oldukları kayıt ücreti hiçbir şekilde iade edilmeyecek. Kontenjanlar, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde öğretmenlik uygulamasına yönelik eğitim almış ilgili branş öğretmenlerinin alanına göre belirlenecek. Ayrıca, sertifika programına başvurulan branşta, başvuru sayısı 6’nın altında kaldığı durumlarda o branştan programa öğrenci alımı yapılmayacak.

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?
Formasyon Türkçe’ye Fransızca “formation” kelimesinden girmiştir. Genellikle pedagojik formasyon yerine kullanılır. Eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmen olabilmesini sağlayan bir belgedir. Genellikle Fen ve Edebiyat Fakültesi öğrencileri tarafından öğretmen olmak istedikleri için alınır.

Pedagojik formasyon programı, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini icra etmek isteyenler için düzenlenen bir sertifika programı olarak sunulmakta iken 2023 yılı başında YÖK'ün aldığı bir kararla pedagojik formasyon eğitimi lisans programları bünyesinde de seçmeli ders olarak verilmeye başlanmıştır. Sertifika programı şeklinde verilen pedagojik formasyon eğitimi lisans programlarından bağımsız olarak yürütülmeye devam etmektedir.  Pedagojik eğitim programı, öğretmenlik lisans programları dışında kalan lisans programlarının öğrencilerine/mezunlarına pedagojik bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır.

Muhabir: Remziye ÇELİK