Mardin'in Derik ilçesinde bulunan 372 yıllık Surp Kevork Ermeni Kilisesi'nde, 20 yıl aradan sonra Türkiye Ermeniler Patriği Sahak Maşalyan'ın yönetimiyle ayin yapıldı. Derik'e gelen Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'ın yönetimiyle, ilçede bulunan iki Ermeni aile ile Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay gibi kentlerden gelen Ermenilerin katılımıyla 20 yıl sonra ilk ayin yapıldı. Ayinde mumlar yakılıp, dualar edildi.

 

'20 SENEDİR AYİN GERÇEKLEŞMEDİ'

Derik'te yaşayan Ermeni Zekeriya Sabuncu, 20 yıl aradan sonra ayin gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, Patriğimiz ve heyeti Diyarbakır'a gelmişti. Gelmişken Derik'i de ziyaret edip, kilisemizi görmek istemişler. Çok mutluyuz ve sevinçliyiz. Bundan sonra her sene isim gününde ziyaret yapacaklarını söylediler. İnşallah Derik için güzel bir anı olur. Yaklaşık 20 senedir ayin gerçekleşmedi. Önceki Patriğimiz Mesrop Mutafyan gelmişti. Uzun bir zaman sonra böyle bir anıyı tekrar yaşıyoruz? diye konuştu.

 

Kale Mahallesi Muhtarı Ekrem Erol da şunları söyledi: 20 yıldan beri kilisemizde ayin yapılmıyordu. Bu sene patrik geldi, ayin yaptılar. Biz Derikliler Ermenilerle aramızda fark görmüyoruz. Kendilerini seviyoruz. Misafirlerin gelmelerinden memnunuz. Her yıl gelmelerini bekliyoruz.

 

Türkiye'nin değişik kentlerinden gelen Ermeniler de, yıllar sonra kilisede gerçekleştirilen ayinden dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim