Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde yaklaşık 30 yıldır arıcılıkla uğraşan 85 yaşındaki Feti Ahmet Sakarya, arıcılığa 40 arı ile başladığını belirterek,  şu anda yaklaşık 500 kovan arısının olduğunu söyledi.  Arıcılık işinin ilgi ve sevgi işi olduğuna dikkat çeken ilçenin en yaşlı arıcı Sakarya amca, “Gerekli ilgiyi göstermez ve kovanlarınıza sahip çıkmazsanız arılarınız oğul yapar, uçar, gider. Ben adeta arılarla yatıp kalkıyorum” dedi.  Öte yandan Çüngüş İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım, arıcılık yapan 85 yaşındaki Feti Ahmet Sakarya’nın işletmesini yerinde ziyaret etti.

 

Ziyarette konuşan İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım, “İlçede bitki florasının bu denli zengin olması arıcılarımızın ürettiği balların kalitesini arttırmaktadır. İlçemiz arıcılarından Feti Ahmet amcamızı tebrik ediyorum. Bu yaşta bu kadar dinç ve sağlıklı olmasının sebebinin bu floradan elde ettiği organik ballar olduğunu düşünüyorum, kendisine uzun ömür ve bereketli mahsuller dilerim” dedi.

 

 

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım ise, “İlçemizde 15 bin 241 adet arıkovanı bulunmakta olup şu an bunların tespitlerini yapmaktayız. Kovanlarda her ilin trafik plaka numarası ile başlayan belirli bir numara bulunmaktadır. Böylece arı kovanları bu plakalar sayesinde kayıt altına alınıp işletmede ne kadar koloni bulunduğu tespit edilecektir. Kullanılan ve kullanılmayan kovanlar da belirlenebilecektir. Tespitlerini yaptığımız Feti Ahmet amcamızın 461 faal, 43 pasif ve 504 arı kovanı mevcuttur. Tespitlerin tamamlanmasını müteakiben kovan başına 15 lira destekleme ödemesi yapılacaktır. İlçemizde her yıl yaklaşık olarak 400 ton civarında bal üretilmektedir” diye konuştu.

 

Arı yetiştiricisi Feti Ahmet Sakarya ise, “Ben 85 yaşındayım . Yaklaşık 30 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. Arıcılığa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün verdiği 40 arı ile başladım. Gördüğünüz gibi 500 kovana kadar çoğalttım. Bu iş ilgi ve sevgi işidir. Gerekli ilgiyi göstermez kovanlarınıza sahip çıkmazsanız arılarınız oğul yapar, uçar, gider. Ben adeta arılarla yatıp kalkıyorum. Hamdolsun emeğimin karşılığını da fazlasıyla alıyorum” dedi. 

Editör: TE Bilisim