MÜCADELE HABER- İlçeye bağlı Şahkolu köyü kırsalında dinlenen Mehmet İz, kaya parçasındaki fosili görünce fotoğraflarını Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan’a gönderdi. Alkan ise kendisine gönderilen fotoğrafları, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Özcan’a gönderdi.

 

Özcan, incelemesinin ardından kabartmanın 70 milyon yıllık Gastropod (karından bacaklılar) alemine ait bir hayvan fosili olduğunu belirtti. Müze Müdürü Mehmet Alkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, fosilin yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda, 7 santimetre genişliğinde olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

 

“Bunlar sığ olmayan denizel alanda, göllerde ve karalarda bulunmaktadır. Burada da bir kaya üzerine sabitleşmiş şekilde, ortaya çıkıyor. Bu fosil kayaçların yaşlarını tespit etmekte de kullanılan bir fosildir. Yaklaşık 70 milyon yıllık olan bir fosil kaya üzerinde karşımıza çıkmaktadır. İncelediğimizde şaşırdım.”

 

GASTROPODLAR

Gastropodlar, sadece en çeşitli hayvan gruplarından biri değil, aynı zamanda kabuklarının morfolojisi açısından da son derece çeşitlidir. 500 milyon yılı aşkın evrim sürecinde, boyutları yaklaşık 1 mm’den 1 m’ye kadar değişen çeşitli şekil ve süslemelere sahip kabuklar geliştirdiler.

 

Gastropodlar, bilinen 110.000 kadar yumuşakça türünün neredeyse dörtte üçünü oluşturan, Mollusca filumunun en çeşitli sınıfıdır. Bu türlerin 50.000’den fazlası çoğunlukla deniz ve tatlı su Caenogastropoda’ya aitken, diğer 20.000 tür, çoğu karasal olan Pulmonata alt sınıfına aittir. (Arkeofili)

Editör: TE Bilisim