MÜCADELE- Dicle Üniversitesi tarafından “Ali Emiri Doğduğu Topraklarda” adlı panel ve sergi programı düzenledi. 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter, Dekanlar, akademisyenler, personeller ve öğrenciler katıldı.

 

Panel öncesi “Ali Emiri Efendi Doğduğu Topraklarda” fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirilerek, sanatseverlere sunuldu. Panelin açılış konuşmasını yapan Millet Yazma Eser Kütüphane Müdürü Melek Gençboyacı,  çocukluğundan itibaren kitap okumaya meraklı olan Alî Emîrî Efendinin, güçlü bir hafızaya sahip olduğunu, 8-10 yaşlarında eski yapılar üzerindeki yazıları okumaya çalıştığını söyledi.

 

“PARASININ YETMEDİĞİ VEYA SAHİBİ SATMADIĞI İÇİN ELDE EDEMEDİKLERİNİ İSE İSTİNSAH ETMİŞTİR”

Gençboyacı, "Gençliğinde hat sanatıyla meşgul olmuş ve yazdığı yazılar Diyarbakır’da camilere asılmıştı. Çocukluğundan beri büyük bir özveriyle kitap toplamaya başlamış, Osmanlı coğrafyasının çeşitli bölgelerinde vazifesi gereği gittiği her yerde hiç ara vermeden okumaya ve kitap biriktirmeye devam etmiştir. Ev ev, dükkân dükkân dolaşarak, nâdide kitaplar aramış ve bulduklarını satın almıştır. Parasının yetmediği veya sahibi satmadığı için elde edemediklerini ise istinsah etmiştir. Hatta onun bazı kitapları elde etmek için uzak diyarlara gittiği veya tayinini çıkarttığı bile oluyordu. Kitaplar onun için bir koleksiyon malzemesi değil, geçmişi keşfetmenin birer aracıydı" dedi.

 

KÜTÜPHANEMİN İSMİ DE “MİLLET KÜTÜPHANESİ OLACAK!”

Gençboyacı, şöyle devam etti; "17 Nisan 1916 yılında kurduğu kütüphaneye bütün ısrarlara rağmen isminin verilmesini istememiş, “Ben kitapları milletim için topladım ve milletime armağan ediyorum; kütüphanemin ismi de “Millet Kütüphanesi olacak!” demiştir. Alî Emîrî Efendi, kütüphaneye bağışladığı kitaplar nedeniyle birinci rütbeden Maarif Nişanı ile talif edilmiştir"

 

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise Alî Emîrî Efendinin Diyarbakır’ın yetiştirdiği Osmanlı'nın son döneminde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşamış önemli şahsiyetlerden biri olduğunu söyledi. Karakoç, Dicle Üniversitesi olarak bu dönem yeni kuşaklara, geçmiş dönemde kültürümüze, insanlara hizmet etmiş kişileri tanıtmak ve aktarmak açısından “Diyarbakır Değerlerini Anıyor” etkinliklerini düzenlediklerini belirterek, “Ali Emiri Doğduğu Topraklarda” paneli düzenleyerek Ali Emiri Efendiyi anıyoruz" dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız’ın yaptığı, Prof. Dr. Sadık Yazar, Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, Millet Yazma Eser Kütüphane Müdürü Melek Gençboyacı'nın konuşmacı olarak katıldığı “Ali Emiri Doğduğu Topraklarda” paneli yapıldı. Plaket takdiminin ardından program sona erdi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim