MÜCADELE- 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminden sonra Olağanüstü hal ilan edildiğini ve olağanüstü halin vermiş olduğu yetkilerle Kanun Hükmünde Kararnameler çıkarıldığını anımsatan DEVA Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Bu kanun Hükmünde Kararnamelerde olağanüstü halin gerekleri bazı dernek ve vakıflar kapatılmış, gözaltı süreleri uzatılmış, soruşturmalarda avukat sınırlaması getirilmiş, bir çok kanunda değişiklikler yapılmış, kamu görevlisi olsun veya olmasın bazı kişilere koruma zırhı getirilmiştir” dedi.

 

KHK yetkisiyle bazı kanunlarda anayasaya da aykırı şekilde düzenlemeler yapıldığını savunan Ülsen,  “Hak ve özgürlükler özüne dokunulacak şekilde kısıtlanmıştır. Bugün karşımızda büyük bir sorun olarak duran görevden uzaklaştırma ve ihraç kararları da bu dönem olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameleri ile gerçekleştirilmiştir. Binlerce kamu çalışanı oldukça muğlak bir ifade olan ‘irtibat ve iltisak’ kavramları ile herhangi bir yargısal karar olmadan görevlerinden ihraç edilmiştir. KHK’lar ile 125.678’i kamu görevinden çıkarma, 3.213 rütbe alma, 270 yurtdışı öğrencilikle ilişiği kesilme, 2.761 kurum ve kuruluş kapatma olmak üzere toplam 131.922 tedbir işlemi gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

 

Başkan Ülsen özetle şöyle konuştu: Görevinden ihraç edilenlerin yargısal yollara başvurması büyük bir külfet yaratacağı belirtilerek, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmuş, yargısal yollara başvurmadan önce bu komisyona başvuru zorunluluğu getirilmiştir. Bu komisyona 28.05.2021 tarihi itibari ile görevden uzaklaştırmalar ile ilgili toplam 126.674başvuru yapılmış, bu güne kadar 115.130 başvuru hakkında karar verilmiştir. Karara bağlanan 115.130 başvurudan 101.058 başvuru reddedilmiş, 14.072 başvuru hakkında göreve iade kararı verilmiştir. 11.544 başvuru ise henüz karara bağlanmamıştır. Ohal komisyonu kuruluş tarihi olan 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana yaklaşık 4 buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen halen mevcut başvuruların tamamına ilişkin karar verilememiştir. Komisyon tarafından açıklanan raporlara göre; 31.12.2020 tarihinden 28.05.2021 tarihine kadar olan 6 aylık dönemde sadece 2.820 başvuru karara bağlanabilmiştir. Yapılacak yargılamaların süre bakımından oldukça uzun süreceği de göz önüne alındığında KHK mağdurlarının çalışma özgürlükleri engellenmiş olacak ve bu mağduriyetler uzun süre devam edecektir. 

 

Bu mağduriyeti daha da arttıran bir diğer durum ise; haklarında başlatılan ceza dosyalarında beraat yönünde karar verilen kişilerin idari kararlarla görevlerine iade edilmemesidir. Bu durum hukuk devleti ilkesinin ayaklar altına alınması anlamına gelmektedir. 

 

Deva Partisi olarak; mağduriyet yaşan her toplum kesiminin yanında olduğumuz gibi, Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnameleri ile görevlerinden ihraç edilen ve bu nedenle mağduriyet yaşayan tüm vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu, sorunların çözümü için her türlü desteği sağlayacağımızı belirtmek isteriz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim