Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Uluslararası  ‘Büyük Usta (Grand Master)’ unvanı alan fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, çocuk yaşta fotoğrafçılığa merak sardığını belirterek, şimdiye kadar birçok fotoğrafının kentin tanıtılmasında kullanıldığını söyledi.  Fotoğraflarının tanıtım rehberlerinde, harita ve broşürlerde, kartpostallarda, posta pulları ve dergilerde yer aldığını belirten Süer, “Şimdiye kadar 100’e yakın ödül aldım. Ancak 1970’te çektiğim aile fotoğrafları, arşivimin en değerli fotoğraflarıdır” dedi.

 

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer’in uluslararası fotoğrafçılık kurumlarından aldığı unvanların sayısı 20’yi buldu. 3 kurum tarafından aynı zamanda ‘Ömür Boyu Onursal Üye’ olarak kabul edilen Süer’in son unvanı Hindistan’da faaliyet gösteren Green Go Fotoğraf Kulübü’nden geldi. Kulüp, Süer’e, fotoğraf sanatı alanında en büyük unvan olan ‘Büyük Usta (Grand Master)’ unvanını verdi.

 

Şimdiye kadar çektiği birçok fotoğrafının düzenlenen fuarlarda kentin tanıtılmasında kullanıldığına vurgu yapan fotoğraf sanatçısı Süer,  kendisine yönelttiğimiz soruları şu şekilde yanıtladı:

 

1) Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Mehmet Masum Süer: 1957 yılında Mardin’in Savur ilçesinin Sürgücü (Avina) köyünde doğdum. Diyarbakır Eğitim Enstitüsünden 1980 yılında mezun oldum. Gazete, Ajansı gibi basın kurumlarında muhabir, temsilci, yazar ve editör gibi görevlerde bulundum. Belgesel fotoğrafçılığa 1996 yılında Hasankeyf fotoğraflarıyla başladım. Daha sonra Diyarbakır, Mardin ve Van ile diğer bazı kentlerde tarihi kent, alan ve yapıların ve giyim-kuşam ve günlük yaşamda kullanılan araçlar gibi zaman içinde kaybolan kültürel değerleri çekerek belgelemeye çalıştım. 2014 yılında, ‘Lightand Composition’ adlı fotoğraf dergisi tarafından  ‘Ayın Fotoğrafçısı’ seçildim ve daha sonra da aynı derginin ‘Dünyanın En İyi 100 Fotoğrafçısı’ listesine alındım.


2016 yılının sonunda Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP tarafından  ‘Sanatçı’ unvanı ile 2018 yılının sonunda ise ‘Mükemmel Sanatçı’ unvanları ile ödüllendirildim. Bugüne kadar Türkiye, Amerika, Belçika ve Irak’ta olmak üzere 12 kişisel sergi açtım, birçok uluslararası karma sergide de fotoğraflarım yer aldı. 

 



“1970’TE ÇEKTİĞİM AİLE FOTOĞRAFLARI, ARŞİVİMİN EN DEĞERLİ FOTOĞRAFLARINI OLUŞTURUYOR”

2) Fotoğrafçılık mesleğine nasıl başladınız?
Mehmet Masum Süer:
Kızıltepe ilçesinde, henüz ortaokula yeni başlayan bir çocuk iken, 1970 yılında fotoğraf çekmeye merak sardım. Tesadüfen satın aldığım 6x6 cm’lik film kullanan bir fotoğraf makinesi onun fotoğrafla ilk tanışmasına sebep oldu. 1970’te çektiğim aile fotoğrafları, arşivimin en değerli fotoğraflarını oluşturuyor.


Bu yıllarda lise son sınıftayken yazı yazmaya ve gazeteciliğe başladım. 1974 yılında, Ankara’da yayımlanan ‘Başkent’ dergisinde ilkyazı ve fotoğraflarım yayımlandı. Aynı yıllarda yine Ankara’da çıkan ‘Sanat ve İnsan’ adlı aylık dergide ilk fotoğraf çalışmalarım yayımlandı. 1976’da günlük bir gazetede muhabirliğe başlayınca, fotoğrafçılıkla olan ilişkim haber fotoğrafçılığı olarak devam etti. O günden bu güne kadar önceleri analog daha sonra da dijital çok sayıda fotoğraf makinem oldu ve fotoğraf çekmeye devam ettim.
 

 

“FOTOĞRAFÇILIKTA EN BÜYÜK UNVAN OLAN GRAND MASTER”

3) Hindistan’dan aldığınız Grand Master (Büyük Usta) unvanınızdan bahseder misiniz, Şimdiye kadar kaç ödül aldınız?

Mehmet Masum Süer: Dünya ülkelerinde uluslararası yarışmalar düzenleyerek veya sergiler açarak faaliyet gösteren bazı fotoğraf dernek, federasyon veya akademileri, her yıl unvanlar dağıtmaktadır. Bu unvanlar, özellikle uluslararası fotoğraf yarışmalarında ödüller alan, sergiler açan ve dünya fotoğrafçılık sanatına katkıda bulunanlara veriliyor. Bu unvanlar, sanatçı olarak kabul edilme yani artist unvanı verilme, mükemmel sanatçılık, onursal üyelik ve son olarak de en büyük unvan olan Grand Master yani Büyük Usta unvanı oluyor.


Bugüne kadar aralarında Amerika, Kanada, Hindistan, Singapur, Romanya, Bengladeş ve Mısır’ın da bulunduğu bazı ülkelerdeki kurumlardan toplam 19 artist unvanı veya onursal üyelik unvanlarını aldım. 20. Unvanım, fotoğrafçılıkta en büyük unvan olan Grand Master yani Büyük Usta unvanım, Hindistan’da faaliyet gösteren Green Go adlı uluslararası fotoğraf kulübünden geldi. Bu büyük onur için Değerli arkadaşım Kulüp Başkanı Narendu Ghosh’a ve arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. Böyle bir unvanı kazandığım için mutluyum.


Şimdiye kadar gerek girdiğim uluslararası yarışmalardan, festivallerden ve diğer etkinliklerden aldığım 100’e yakın ödülüm vardır. Bunların arasında, altın, bronz madalyalar, plaketler ve onur mansiyonu gibi ödüller de vardır.
 

4) Diyarbakır’da ve başka yerde sergi açtınız mı?
Mehmet Masum Süer:
Evet, bugüne kadar, 3’ü Diyarbakır’da, 5’i Irak’ta Federal Kürdistan bölgesinde, ABD'de Tennessee Eyaleti'nin başkenti Nashville kentinde, Brüksel’de, Batman ve Viranşehir’de olmak üzere 12 kişisel sergi açtım. Sergilerimde Diyarbakır’dan ve bölge kentlerinden tarihi ve kültürel yapılar ile kültürel değerler ve doğadan fotoğraflarım yer aldı.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NCE 3 FOTOĞRAFIM DA POSTA PULU OLARAK BASTIRILDI”

5) Diyarbakır tanıtımında hiç yer aldınız mı?
Mehmet Masum Süer:
Evet, 2011 ve 2012 yıllarında İstanbul ve İzmir’deki uluslararası turizm fuarlarında kentimiz fotoğraflarımla tanıtıldı. 2011 yılında İstanbul’da düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm Fuarı’nda ve yine aynı yıl İzmir’de düzenlenen Uluslararası Turizm Fuarı’nda ve 2012 yılında İstanbul’da düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm Fuarı’ndaki Diyarbakır stantlarında fotoğraflarım yer aldı.
Ayrıca kültür, turizm ve tanıtımla ilgili farklı kurumların bastırdığı çok sayıda tanıtım rehberi, harita ve broşürde ve kartpostallarda çok sayıda fotoğrafım yer aldı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nce 3 fotoğrafım da posta pulu olarak bastırıldı. Ayrıca bazı gazete ve dergilerde yayınlanan yazı ve fotoğraflarımla kentimizin tanıtımına katkıda bulundum. Amerika ve Irak’ın Kürdistan Federal Bölgesindeki Süleymaniye, Erbil, Duhok ve Ranya kentlerindeki sergi ve etkinliklerle de kentimizin tanıtımına katkıda bulundum.

6) Ünlü fotoğrafçılara Diyarbakır’ı nasıl anlatırsınız? Diyarbakır fotoğraf anlamın da nasıl bir yere sahiptir?
Mehmet Masum Süer:
Diyarbakır tabii ki geçmişte birçok uygarlığın yaşadığı ve izlerini bıraktığı kadim bir kenttir. En başta tarihi surları, tarihi cami ve kiliseleri, kervansarayları ve diğer tarihi ve kültürel değerleriyle bu anlamda zengin bir şehirdir. Tabii bu arada, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Hevsel bahçelerini de unutmamak gerekir. Ergani, Eğil ve Silvan ilçelerindeki tarihi yapı ve alanlar ile doğal güzellikleri de unutmamak gerekir.


Ancak üzülerek belirtmem gerekir ki, aynı zamanda fotoğrafçılar için de zengin bir kaynağı oluşturan ve Sur’un içinde kalan 3 büyük mahallenin çatışmalar sonunda yıkılması hem kentimizin tarihi bakımından da büyük bir kayıp oldu. Bir de ekolojik Hevsel bahçelerindeki tahribat da devam ediyor. Bu durum da çok üzücü. Hem tarihi hem de doğal dokuya verilen zararlara karşısında haklımızın ortaya koyduğu tepkileri yetersiz görüyorum. Kentimize ve sahip olduğu değerlere daha fazla sahip çıkıp korumalıyız.

 

Editör: TE Bilisim