MÜCADELE HABER- İntihar edenlerin aileleriyle yapılan yüz yüze görüşme neticesinde hazırlanan raporda, Silvan ilçesinde Eylül ve Ekim aylarında 7 intihar olayının gerçekleştiği ve intihar edenlerin de 16-28 yaş arasında olduğu öne sürüldü. İlk etapta ekonomik nedenlere dayalı intiharlar gibi görünen bu vakalarda sosyo-ekonomik koşulların yanı sıra, şüpheli ölümlerin de olduğu öngörüldüğü iddia edilen raporda,“İntihar vakalarının yaşandığı olayda intihar eden gençlerin ailelerinin geneli ekonomik anlamda maddi imkansızlıklar yaşayan ailelerdir. Silvan ilçesinin sosyo-ekonomik yapısı nedeniyle yaşanan güçlüklerin giderilmesi, ailelerin maddi-manevi desteklenmesi için takip ve ilerleyen süreçte örgütümüzün temasını sürdürmesi önem arz etmektedir” denildi.  

 

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili  Gülizar Biçer Karaca, son dönemde Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşanan intihar olaylarına ilişkin rapor hazırladı. İntihar edenlerin aileleriyle yapılan yüz yüze görüşme neticesinde hazırlanan raporda özetle şöyle denildi:

 

“-Berat Yalçın 18 yaşındaydı. 4 Eylül 2020’de intihar etti. Silvan’a bağlı Güçlü  Köyü’nde ikamet ediyordu.

 

-Zehra Eken, 10 Eylül 2020’de intihar etti. Silvan’a bağlı Kazandağı Köyü’nde ikamet ediyordu.

 

-Ferhat Yavuz 18 yaşındaydı. 13 Eylül 2020’de intihar etti. Silvan’a bağlı Selahattin Mahallesi 553. Sokakta ikamet ediyordu.

 

-Ahmet Kırıcı 26 yaşında 15 Eylül 2020’de karnına açtığı ateş sonucu ağır yaralandı.  Silvan’a bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde ikamet eder.

 

-İmam Kılıç 18 yaşındaydı. 30 Eylül 2020’de Yüksek Mahallesi İlçe Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan inşaat halindeki bir binada intihar etmiş halde bulundu. Silvan’da ikamet ederdi.

 

-Cennet Ortaç 23 yaşındaydı. 25 Ekim 2020’de Diyarbakır Kayapınar ilçesinde 7’inci kattan atlayarak intihar etti.  Diyarbakır’da ikamet ederdi.  

 

-Dindar Gür 26 yaşındaydı. 25 Ekim 2020’de Malabadi Çayı’na atlayarak intihar etti. Silvan’a bağlı Bahçelievler Mahallesi Dr. İsmail Beşikçi Caddesi’nde ikamet ederdi.

 

İLÇENİN DEMOGRAFİK YAPISI

Silvan nüfusu 2019 yılına göre 86.736.Bu nüfus, 43.864 erkek ve 42.872 kadından oluşmaktadır.

 

Yüzde olarak ise: %50,57 erkek, %49,43 kadındır.

 

Silvan’da 2019 verilerine göre genç nüfus oranı %55.16’dır. Nüfusun çoğunluğu gençlerden oluşmaktadır.

 

Ölümle sonuçlanan intihar sayısı 2017 yılında 3 bin 168 iken 2018 yılında 3 bin 161 kişi oldu. İntihar edenlerin %75,6'sını erkekler, %24,4'ünü ise kadınlar oluşturmuştur.

 

 Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde son 2 ayda (Eylül ve Ekim aylarında) gerçekleşen intihar vakalarına bakıldığında; 7 intihar girşiminin ölümle sonuçlandığı, bu intiharların 16-28? Yaş arasındaki çocuk ve genç ölümleri olduğu, 7 vakanın 3’ünün çocuk ölümü olması nedeniyle özel olarak ele alınması gerektiği, vakaların 7’sinin birinin genç kadın intiharı olduğu öne çıkmaktadır. İlk etapta ekonomik nedenlere dayalı intiharlar gibi görünen bu vakalarda sosyo-ekonomik koşulların yanı sıra, şüpheli ölümler de olduğu öngörülmektedir.

 

Silvan ilçemizdeki bu intiharların arka planında yatan nedenlerin açığa çıkarılması için sadece ailelerin değil, hayatını kaybeden çocuk ve gençlerin arkadaşları-öğretmenleri-sosyal çevresindeki ilintili olduğu insanlar ile ilgili kamu kurumları temsilcilerinin ve sosyolog-psikolog-sosyal hizmet uzmanı- sosyal çalışmacı gibi farklı meslek gruplarından oluşturulacak bir Kurul’un intiharların ekonomik-sosyal-hukuki açılardan sebeplerini çok disiplinli ele alarak ortaya koyması gerçeklerin aydınlanmasına katkı sağlayacaktır.

 

Silvan ilçesinde, uyuşturucu madde kullanımının yaygın olduğu hem il ve ilçe yöneticilerimiz hem de yereldeki basın mensupları ve görüşülen yerel aktörler aracılığıyla tarafımıza iletilmiştir.

 

SONUÇ OLARAK:

-Evlatlarını kaybeden ailelerle yapılmak istenen görüşme ve ziyaretlere bazı aileler olumlu yanıt vermemiş, ziyaret edilen ailelerin konuşmaktan ve bilgi vermekten çekinerek, bazı gerçekleri konuşmaktan kaçınarak görüşme yaptığı gözlemlenmiştir.

 

- İntihar vakalarının yaşandığı olayda intihar eden gençlerin ailelerinin geneli ekonomik anlamda maddi imkansızlıklar yaşayan ailelerdir. 

 

- İntihar eden çocuk ve gençlerin aile yapılarına bakıldığında, çok çocuklu (3’ten fazla çocuğa sahip) geniş aileler olduğu göze çarpmaktadır.

 

-Yapılan görüşmelerin bazılarında; eşlerin birbirini koruduğu, savunma içerikli bir konuşma yaptıkları gözlemlendi. Sadece Dindar Gür ve Ferhat Yavuz ailesi intihara giden süreci açıklıkla ifade ettiler.

 

- İlçenin sosyo ekonomik yapısı nedeniyle yaşanan güçlüklerin giderilmesi, ailelerin maddi-manevi desteklenmesi için takip ve ilerleyen süreçte örgütümüzün temasını sürdürmesi önem arz etmektedir.

 

-Ailelerin hukuki ve psiko-sosyal desteğe ihtiyaçları giderilmelidir. Abi ya da ablasını kaybeden ailenin diğer çocukları, devletin izleme mekanizmaları gereği özenle takip edilip desteklenmelidir.

 

-Madde bağımlılığıyla mücadele için, pandemi koşullarında AMATEM’lerin yaşadığı hizmet sıkıntılarının aşılmasına yönelik bütünlüklü ve öncelikli politika gereklidir.

 

-Ailelerin anlatımlarından, işsizlik, sosyal ve kültürel açıdan hizmet gitmeyen bölgelerdeki yoksunluk, internetin aşırı ve yoğun kullanımı gibi göstergeler dikkate alınmalıdır.

 

-Silvan ilçesinde ve Diyarbakır genelinde genç işsizlik çok fazla olduğu, gençlerin iş bulma umutlarını yitirdiği, bunun nedeninin ise belli çıkarlar karşılığı ve torpil ile işe alınmaların olduğu, iş bulma konusunda umutlarını kaybeden ve gelecek ile ilgili bir beklenti içinde olmayan gençlerin uyuşturucu kullanmaya başladıkları, madde bağımlılığının giderek yaygınlaştığı, uyuşturucu kullanım yaşının çok düştüğü, gözlemlendi.”  (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim