Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuraklıktan zarar gören çiftçilerin ziraate ve tarım kooperatiflerine olan borçlarını ertelenmesinin yeterli olmadığını söyleyerek açıklamanın çiftçi ve üreticinin beklentisinin çok altında olduğunu söyledi.

 

Son yılların en az yağış geçiren Güneydoğu bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesi ve kuraklıktan etkilenen çiftçilere ise dönüm başına 350- 400 TL nakdi yardım yapılmasını söyleyen İskenderoğlu, “Bizim devletten beklentimiz afet bölgesi ilan edilmesiydi ya da Ziraat bankası Tarım kredi kooperatifleri özel bankalardaki çiftçilerin faizlerinin silinmesi anapara 3-5 yıl sonra hesap dönemine denk gelip taksitlendirilmesini beklemiştik. Çiftçi üreticilerimiz için kuraklıktan etkilenenler için dönüm başı 350-400 TL yardım yapılmasıydı. Çiftçi Ekim-Kasım ayında tekrardan eksin ki bu tarlalar boş kalmasın bizim derdimiz o. Sulama birliklerinin elektrik maliyetlerini çiftçiye yansıttığı için bir kısmını da devlet tarafından sulama birliklerine ödetecek şekilde %50 indirme girmesi bu yıla özgü daha önceden böyle bir talibimiz olmadı bu yıl kuraklıktan dolayı taleplerimiz bu doğrultuda.” Dedi.

 

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, gazetemizi sorularını şöyle yanıtladı.

 

“ÇİFTÇİ ASIL ÖZEL BANKALARA BORÇLU ONU SÖYLEMEDİLER”

Mücadele Haber: Çiftçinin borçları ertelendi bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Süleyman İskenderoğlu: Açıklanan fiyattan memnun değiliz keşke açıklama yapılmasaydı zaten piyasalarda borsalarda arpa’nın fiyatı 2.030 TL Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı rakam ise 1.75 TL yani çiftçi zarar etmiş oldu dolasıyla Cumhurbaşkanın açıklamasından sonra fiyat düşecekti. Buğday borsalarda 2.35 TL doğru gidiyor. Cumhurbaşkanımız ise 2.25 TL de açıklama yaptı. Makarnalık buğday ise 2.45 olarak açıklandı oysaki şu an da borsalarda ve tüccarlarda 2.60 ile 2.65’lere doğru gidiyor yaklaşık olarak çiftçi üreticilerimiz en düşük ton başı 250 TL zarar etmiş oldu. Bu açıklamadan sonra açıklama beklentimizi karşılamadı. Çiftçi perişan bir durumda Ziraat bankası ve tarım kredilerini ertelediler ama özel bankaları söylemediler çiftçi asıl özel bankalara borçlu onu söylemediler.

 

“350- 400 TL NAKDİ YARDIM DESTEK BEKLİYORDUK”

Mücadele Haber: Çiftçinin beklentisi nedir?

Süleyman İskenderoğlu: Kuraklıktan etkilenen çiftçi ve üreticilerimiz için dönüm başına 350- 400 TL nakdi yardım destek bekliyorduk olmayınca zaten bizler hayal kırıklığına uğradık. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızdan destek bekliyoruz, elektrik maliyetleri ve sulama birliklerinin kullandıkları elektrikle ilgili destek bekliyorduk sulama birliklerinden çıkan elektrik faturalarının bir kısım maddi geliri çiftçiye yansıtmasını istedik. En azından %50 olarak devletin ödemesini bekliyorduk ama bununla ilgili henüz bir şey çıkmadı. Ben şahsen hayal kırıklığına uğradım beklentilerim karşılanmadı.

 

“ÇİFTÇİ DE ÜRETİCİ DE MUTSUZ VE UMUTSUZ”

Mücadele Haber: Bölgede doğal afet talebi hala söz konusu mu?

Süleyman İskenderoğlu: Tabi ki de birçok yerde biçer bile tarlaya giremiyor özellikle Diyarbakır’ın Bağlar, Bismil, Çınar, Silvan’ın bir kısmı Yenişehir’in bir kısmına biçer girmiyor Sur’un tamamına biçer girmiyor şu an da doğal afet ve afet bölgesi ilan edilmesini bekliyorduk. Sayın cumhurbaşkanından bu konu ile ilgili bir açıklama gelmedi. Beklentilerimiz hiçbir şekilde karşılanmadı çiftçi de üretici de mutsuz ve umutsuz.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklama şöyle, "Çiftçilerimize de müjdelerimiz var. Patates ve soğanı üreticilerimizden alarak ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Çeltiği de Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarına dahil ettik. Bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle bazı ürünlerin rekoltelerinde azalma olacağı anlaşılmaktadır. Hububat ve bakliyatta ülkemizin kendi ihtiyacını karşılama konusunda herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası veya tarım kredi kooperatiflerine borçları ertelenecektir. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin sert ekmekli buğday alım fiyatı 2 bin 250 lira, arpa alım fiyatı 1750 lira, kırmızı mercimekte ton başına 5 bin lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlayacaktır. Açıkladığımız fiyatlar referans fiyat olacaktır. Aynı şekilde kabul edilecektir.”

Editör: TE Bilisim