Devrim AKTÜRK

MÜCADELE- Çınar’da Kurban Bayramı’ndan sonra 28 Haziran tarihinde bir mahallenin karantinasıyla başlayan tedbirlerde, 11 Ağustos’a değin toplam 10 mahalle ve 2 mezrada ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina uygulamasına geçildi. Bu süre zarfında 28 Haziran-11 Ağustos tarihlerinde 47 gün içerisinde 4 günde 1 mahalle ve mezrada karantina uygulamasına geçildiği anlaşıldı.2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilmesine karar verilmişken, vatandaşlar mahalle karantinalarının bu önemli etkinliği etkileyeceğinden korkuyor.

 

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde Kurban Bayramı’nın ardından 28 Haziran’dan 11 Ağustos’a kadar toplamda 10 mahalle ve 2 mezrada ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina uygulamasına karar verilirken, 47 gün içerisinde ortalama olarak 4 günde 1 mahalle ve mezra karantinası uygulamasına geçildiği anlaşıldı. Kurban Bayramı’nın ardından ilk olarak 28 Haziran tarihinde Şeyhçoban Mahallesi’nde saat 20:00itibariyle başlayan karantina uygulaması, 12 Temmuz’da saat 12.00 itibariyle sona ermişti. Ancak aynı gün 12 Temmuz tarihinde Başaklı Mahallesi’nde saat 20.00 itibariyle yeni bir karantinanın uygulanmasına oy birliğiyle karar verilmişti.

 

Mahalle-mezralarda uygulanan karantina uygulamaları ve karantina uygulamalarının sonlandırılması şu şekilde gerçekleşti;

 

-28 Haziran tarihinde Şeyhçoban Mahallesi’ne saat 20:00 itibariyle başlayan karantina uygulaması, 12 Temmuz’da saat 12.00 itibariyle sona erdi.

 

-12 Temmuz tarihinde Başaklı Mahallesi’nde saat 20.00 itibariyle yeni bir karantinanın uygulanmasına oy birliğiyle karar verildi.

 

-14 Temmuz tarihinde ilçenin Göktepe Mahallesi Mollapolat Mezrası’nda saat 14.30 itibarıyla yeni bir karantina uygulamasına oy birliğiyle karar verildi.

 

-16 Temmuz tarihinde de Belenli Mahallesine bağlı Acıkuyu Mezrası’nda saat 12:00 itibariyle ikinci bir değerlendirmeye kadar karantinanın uygulanmasına oy birliği ile karar verilmişken, 4 Ağustos tarihinde ise Belenli Mahallesi’ne bağlı Acıkuyu Mezrasında uygulanan karantinanın saat 19:00 itibariyle sonlandırılmasına oy birliğiyle karar verildi.

 

- 17 Temmuz tarihinde saat 19.00 itibari ile ikinci bir değerlendirmeye kadar karantinaya alındığı belirtilen Gümüştaş Mahallesi’nin, 4 Ağustos tarihinde karantina uygulamasına son verildi.

 

-26 Temmuz’da Çınar’ın İncirtepe Mahallesi'nde saat 19:00 itibariyle ikinci bir değerlendirmeye kadar karantinanın uygulanmasına oy birliği ile karar verildi.

 

-3 Ağustos tarihinde tam 3 mahallede karantina uygulanmasına karar verildi.Bu mahalleler sırasıyla Karababa Mahallesinde saat 19.00, Başaklı ve Aşağıkonak Mahallesinde ise saat 21:00 itibariyle ikinci bir değerlendirmeye kadar karantinanın uygulanmasına oy birliğiyle karar verildi.

 

- Geçtiğimiz günlerde ise yeni bir mahallede karantina uygulamasına geçilen Çınar’da Bağacık Mahallesi, 11 Ağustos tarihinde saat 09:00 itibariyle ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina uygulanmasına geçilmesine oy birliğiyle karar verildi.

 

MAHALLE KARANTİNALARI ‘TÜBİTAK GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİ’Nİ ETKİLER Mİ?

2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği, 31 Ağustos-2 Eylül 2021 tarihleri arasında UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan 3 bin yıllık tarihi Zerzevan Kalesi’nde düzenlenirken, profesyonel ve amatör astronomlar bir araya gelecek. Tüm astronomi meraklılarına açık olan 2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği, 02-04 Eylül 2021 tarihlerinde Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilmesine karar verilmişken, vatandaşlar ilçedeki mahalle ve mezra karantinalarının bu önemli etkinliği etkileyeceğinden korkuyor.

 

BİSMİL’DE DE 6 MAHALLE KARANTİNAYA ALINMIŞTI

Öte yandan Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde 4 Ağustos tarihinde 6 köy, korona virüs vakalarının görülmesi üzerine karantinaya alınarak giriş ve çıkışlara kapatılmıştı. Bu kapsamda korona virüse karşı aşılama çalışmaları devam ederken, Bismil İlçesi’nde Aralık, Ambar, EliaçıkGüngeçti, Sinanköyü ve Serçeler köylerinde de yeni vakalar tespit edilmesi üzerine İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca, bu yerleşim yerlerinin karantinaya alınmasına karar verilmişti.

 

“İLLERE GÖRE HAFTALIK VAKA YOĞUNLUĞU’NDA DİYARBAKIR İLK 5’TE”

Diyarbakır’da son haftalarda artan vakalar nedeniyle aşılama çağrıları son hız devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 31 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasındaki illere göre haftalık vaka yoğunluğu haritasını açıklamıştı. Vaka sayısı en çok artan iller Rize, Batman, Diyarbakır, Artvin ve Bingöl olurken, her 100 bin kişide Diyarbakır’da geçen hafta 599,29 oranından 786,29 oranına çıkmasıyla haftalık vaka artışında ilk 5’te kalmaya devam etmişti.

Editör: TE Bilisim