MÜCADELE HABER-  DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanlığı adına basın açıklamasını okuyan Baran Güneş, şöyle konuştu:

 

Kentlerin genel karakterleri; ulaşım alanlarının konumu ve yoğunlukları ile açık ve yeşil alanların konumu ve yoğunluklarının birbirleri ile etkileşimleri sonucu ortaya çıkmakta olduğunu söyleyen Baran Güneş ,Kent Ormanı;Diyarbakır ili Kayapınar ilçesi sınırları içerisinde, kentin kuzeybatısında Talaytepe mevkiinde konumlandırılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevre Düzeni Planı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı Çevre Düzeni Planı ve Uygulama İmar Planında, Diyarbakır kentinin yaşamsal ihtiyacı olan yeşil alan ihtiyacını karşılamak üzere Kent Ormanı  “yeşil alan” olarak planlanmıştır. Ancak daha sonra yeşil alan olarak belirlenen Kent Ormanı, Çevre Düzen Planında belirlenenin aksine Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ Konut Rezerv Alanı” olarak ilan edilmiştir. Bu parametreler, gelişmiş ülkelerde medeniyetin ve yaşam kalitesinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedirler. Pek çok gelişmiş ülke, bu parametreleri göz önünde bulundurarak uygun kent mekânlarını planlama ve tasarımını oluşturmaya yönelmektedir.” dedi.

 

“KİŞİ BAŞINA 20 AĞACA İHTİYAÇ OLDUĞU KABUL EDİLİRSE YEŞİL ALAN EKSİKLİĞİ MEVCUTTUR”

Kentin yeşil alan ihtiyacı halen çok fazla olduğu ortadayken Kent Orman’ın konut rezerv alanına dönüştürülmesinin asla kabul edilemez bir durum olduğunu aktaran Baran Güneş, “Diyarbakır için belirlenen ‘Kent Ormanı’ konumlandırılırken kentin hâkim rüzgâr yönü belirlenerek konumlandırılmıştır. Kent orman, konumu göz önünde bulundurularak şehrin yapılaşmasındaki ana arterler bu konumlanmaya göre dizayn edilmiştir. Bu konumlandırma ile kuzeybatıdan esen hâkim rüzgârlar tepede olan kent ormanı içerisinden akıp ana arterler ve bulvarlar aracılığı ile kentin iç kısımlarına kadar rahatlıkla ulaşılabilmesi amaçlanmış olup bu yönü ile kentin adeta akciğeri ve oksijen olarak vazifelendirilmiştir. Özellikle kentin mikro-klimasını düzenleyen, doğa ile bütünleştiren, aktif ve pasif rekreasyon imkanı sağlayan, eğlence ile ilgili donatımlara olanak veren, mekânsal olarak kitle-boşluk dengesini belirleyen vb. özellikleri ile Kent Ormanı, kentsel yaşam kalitesinin oluşturulmasında önemli rol üstlenmektedir. Ayrıca kentteki hızlıca gelişen sanayileşme ve nüfus artışları gibi durumlar dikkate alındığında oluşabilecek hava kirliliği noktasında günlük hava temizleme kapasitesi için kişi başına 20 ağaca ihtiyaç olduğu kabul edilirse, şu anki durumda bile yeşil alan eksikliği mevcuttur. Kentte mevcut durumda, kişi başına düşen yeşil alan 3,8 m2’dIr. Kent Orman’ın konut rezerv alanına dönüştürülmesi ile bu oran 2,9 m2 ye düşecektir.” diye açıkladı.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim