MÜCADELE- Demokrasi Ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ve Yenişehir İlçe Başkanı Erdal Akildiz ve yöneticileri haksız ve hukuksuz müdahalelere maruz kalan 243 pazarcı esnafının yanlarında olmak adına Şehitlik semtinde bulunan pazarcıları ziyaret ederek, yaşadıkları sorun ve sıkıntıları dinlediler.

 

Yenişehir Pazarcılar Derneği Başkanı Kahraman Yaman ve yöneticileri DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ve beraberindekilerle pazarı dolaştırdıktan sonra sorunlarını dile getirdiler. Yenişehir Pazarcılar Derneği Başkanı Kahraman Yaman, Kayyum olarak görev yapan Yenişehir Belediye Başkanlığı tarafından hukuksuz bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını belirterek şunları söyledi: “Yerimizden memnun olmamıza rağmen bizi zorla belediyenin arkasına taşıdılar. 5 yıldır da buradayız. Diyarbakır Büyükşehir, Yenişehir ve Kayapınar belediyesi, valilikten izin isteyerek pazarcıları buraya getirtti. İmza attılar, mühür vurdular işi hallettiler. Bugün tam pazarı kurarken gelip ‘kaldırın’ dediler. Valiliğe, kaymakamlığa gittim ama bana Pazartesi toplantı alıp kendilerine haber vereceğini söyledi. Sabah saatlerinde pazara zabıta gelerek, tezgâhlarımızı kapatmak istediler. Pazarcılara da tezgahlarını tamamen kaldırmak için bir hafta mühlet verdi. 2 aydır burada tezgah açamıyoruz. Sesimizi duyurmak için çalmadık kapı bırakmadık. Ancak muhatap bulamıyoruz. Pandemi sürecinde zor zamanlar geçirdik. Aylardır evime ekmek götüremiyoruz. Sıkıntılarımızı dile getirmek üzere hangi kapıya gittiysek üzerimize kapandı. Kaymakamlıkla yaptığımız görüşmede buradan kalkmamız gerektiği söylendi. Pazar yerinin bölgeleri olmadığını belirtiyorlar. Madem bölgeniz değil neden bizi oraya yönlendirdiniz? Biz esnafların imzalı evraklarımız, sözleşmelerimiz var ama belediye bunların hiçbirini göstermiyor ve hepsini kaybetmişler. Yaklaşık bir hafta önce gelip yeni kimlik çıkaracaklarını öne sürerek kartlarımızı aldılar. Yani şu an da kimliklerimiz de onların elinde” dedi.

   

Pazarcı esnafı ve dernek üyesi Ensari Taş ise, şunları söyledi: “Bu pazara yıllarımızı verdik. Yaklaşık 10 senedir bu pazara gelip tezgâh açıyoruz. Kayyımın müdürü her seferinde bize tehditler yağdırıyor. ‘Bir dahaki sefere şayet buraya pazar kurarsanız kepçeleri gönderirim, polisi gönderirim’ diyor. Polis buraya gelse buradaki 300 tane emekçi insanı bu pazarda ezecek. 300 emekçi burada terörist değil. Biz buradaki esnaflar olarak ekmek mücadelesi veriyoruz. Yenişehir Belediyesi, ‘Park yapacağım’ diyor. Sağımız park, solumuz park. Park olmayan tek yer, cadde. Kayyım bize zulüm ediyor. Bugün bizim burada kurduğumuz ekmek tezgâhımızdır. Buradan cesedimiz çıksa da bu pazarı buradan kaldırmayacağız. Kendileri için ‘Halkın belediyesi’ diyorlar. Hani halkın belediyesi?’ Haftaya pazara geldikleri takdirde kepçelerle kendilerine müdahale edileceklerini söylüyorlar. Kafamıza göre değil resmi kurumların imzasıyla buraya geldik. Kayyımdan önce hiçbir sorunumuz yoktu” şeklinde konuştu.

 

300 bin TL kendilerinden para alındığını sadece bunun 50 bin TL’sini makbuz karşılığında verdiklerini 250 bin TL’yi de elden verdiklerini iddia eden pazarcı esnafı Demokrasi Ve Atılım Partisi Diyarbakır İl başkanı Cihan Ülsen ve Yenişehir İlçe Başkanı Erdal Akildiz’a kendilerine yardımcı olmaları konusunda destek sözü istediler. İl Başkanı Avukat Cihan Ülsen, 243 pazarcı esnafını yerinden eden Kayyım ile yönetilen Yenişehir belediye başkanlığının kamuoyuna açıklama yapmasını gerektiğini belirterek, şunları söyledi: ‘’ 243 pazarcı esnafımız uzun yıllardır tezgah açtıkları yerlerinden edilmişlerdir. Devletin görevi ve sorumluluğu vatandaşa hizmet etmektir. Oysaki pazarcı kardeşlerimize haksızlık ediliyor. Aylardır yerlerinden edilen bu pazarcı esnafımızın mağduriyeti biran önce giderilmelidir. Bize anlatılan iddialar çok büyük. Hukuki süreçte ve yasal çerçevede haklarını arayan pazarcı esnafımızın yanındayız. Haklarını alana kadarda desteğimiz sürecektir’’ dedi.

 

Demokrasi Ve Atılım Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Eczacı Erdal Akildiz ise, İlçe sınırları içerisinde bulunan ve mağduriyet yaşayan Yenişehir Pazarcı esnafımızın yanında olduğumu belirtmek ve yaşadıkları sorunları bire bir kendi ağızlarından duymak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi: “ Yerel yönetimlerin asil görevlerinden biride halka hizmet etmektir. Semt pazarları vatandaşların daha kolay ve rahat bir şekilde sebze, meyve ve bazı ihtiyaçlarını karşılamak adına belediyeler tarafından tahsis edilen yerlerde kurulan pazarlardır. Uzun yıllardan beridir kurulan pazarın sudan bahanelerle kaldırılması anlamsız ve izah edilemez bir durumdur. Madem pazarı kaldıracaksınız o bölgede haftalar öncesinde farklı bir yer tahsis edip pazarcı esnafını bilgilendirmek zorundasınız. Ancak Kayyım belediyeciliği ile yönetilen bir anlayış 243 esnafımızı daha da mağdur etmiş. Pazarcı esnafımızı dinlediğimizde bize anlatılanlar gerçekten korkunç iddialardır. Rüşvet alındığı iddia ediliyor. Bunun takipçisi olacağız. Mağdur edilen haksız yere yerlerinden edilen pazarcı esnafımızın sorunlarının biran önce halledilmesini bekliyoruz” dedi.

 

Her hafta Pazar günü Yenişehir Belediyesi önünde eylemlerini gerçekleştiren pazarcı esnafına Deva Partisininde destek vererek yanlarında olunacağı ifade edildi.

Editör: TE Bilisim