MÜCADELE- Açıklamayı yapan İl Kadın Politikaları Başkanı Gülten Aslan Ekinci, her gün gazetelerde kadın cinayeti haberlerinin olduğuna dikkat çekerek bu kapsamda kadınların 78’i eşleri/eski eşleri tarafından şiddete maruz bırakıldığına söyledi. Kadınların hem savaştan hem de göçten olumsuz etkilendiğini söyleyen Ekinci, “Cinsiyet eşitsizliği şiddetlenerek savaş koşullarında da devam etmektedir. Bir an önce barışın asgari koşulları oluşturulmalıdır.” dedi.

 

“ÜLKEMİZ 145 ÜLKE ARASINDA 130. SIRADA YER ALMAKTADIR”

DEVA Partisi Diyarbakır İl Kadın Politikaları Başkanı Gülten Aslan Ekinci’nin açıklaması şöyle, "Dünyanın dört bir tarafında göçe zorlanan topluluklardaki kadın ve çocuklar… Canını kurtarmak için çıktığı Avrupa yolunda devletlerin askeri güçlerince batırılan gemilerdeki kadın ve çocuklar… Hepsi bu şiddetin en haziniyle, en acısıyla karşı karşıya kalıyor. Hepsinin bu acılarını bitirmek için çabalıyoruz. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2015 için yayınladığı Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda ülkemiz 145 ülke arasında 130. Sırada yer almaktadır. 2014 yılına göre 5 sıra gerilemiştir. Bu rapor hazırlanırken ekonomik katılım, eğitime erişim, sağlık ve politik yetki alanlarında ülkelerdeki kadın erkek eşitliği değerlendirilmektedir. Ülkemiz ekonomik katılım göz önüne alındığında 145 ülke arasında 130. Sıradadır. Ülkemizdeki kadınların 56’sının bir banka hesabı bulunmamaktadır. Resmi rakamlara göre her 10 kadından birisi 15-19 yaşları arasında, çocukken evlenmektedir. 550 milletvekilinden sadece 82’si kadındır, 27 bakandan sadece 2 tanesi kadındır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar, geri plandadır, yönetimsel işlerde yoktur, gelir sahibi değillerdir ve tüm bunların etkisiyle görünen odur ki kadına yönelik şiddet giderek artmaktadır.

 

“HER GÜN GAZETELERE KADIN CİNAYETİ HABERLERİ DÜŞMEKTEDİR”

Geçtiğimiz hafta bir kadın hekim meslektaşımız Aynur Dağdemir erkek şiddetinin kurbanı olmuştur. Ülkemizde boşanmak üzere olan ya da boşanmış kadınların 78’i eşleri/eski eşleri tarafından şiddete maruz bırakılmaktadır. Boşanma tamamlandıktan sonra bile kadınlar hedef alınmakta, son zamanlarda sık sık gördüğümüz gibi; onları korumaya çalışan, yanlarında olan yakınları, anneleri babaları akrabaları ya da birlikte çalıştıkları iş arkadaşları ile birlikte öldürülmektedir.

 

“SON 50 SENEDİR SAVAŞLARDA ASKERLERDEN ÇOK SİVİLLER ÖLMEKTEDİR”

Elbette güvenlik tedbirleri kadına yönelik şiddeti önlemekte yetersizdir ancak bu boyutta bir güvensizlik hali, kadınların şiddete maruz bırakılmalarını ve hatta canlarını kaybetmelerini mümkün kılmaktadır. Son 50 senedir savaşlarda askerlerden çok siviller ölmektedir. Dünyamız, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük sayıdaki mültecilerle de karşı karşıyadır. Ve bu mültecilerin sayıca en yoğun olarak bulundukları ülke Türkiye’dir. Savaşın olumsuz etkilerinden kaçan, göç yollarında yakınlarını, sevdiklerini yitiren, ulaştıkları yerde sıklıkla hoş karşılanmayan, türlü çeşit ekonomik zorluk yanında sürekli ayrımcılığa uğrayan kişilerin ruhsal açıdan sağlıklı olmaları, keyif aldıkları, mutlu oldukları bir yaşam sürdürmeleri neredeyse olanaksızdır. Kadınlar hem savaştan hem de göçten olumsuz etkilenmekte, cinsiyet eşitsizliği şiddetlenerek savaş koşullarında da devam etmektedir. Bir an önce barışın asgari koşulları oluşturulmalıdır” dedi.

 

DEVA Partisi olarak kadına yönelik şiddetin karşısında olduklarını belirten Ekinci, iktidarlarında kadına yönelik şiddete karşı ağır cezaların ve yaptırımların uygulanacağını ifade etti.

 

Öte yandan DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı, il binasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Av. Aslı Pasinli’nin katılımıyla “Şiddetle Mücadelede Yol Ve Yöntemler” konulu seminer düzenledi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim