Devrim AKTÜRK

MÜCADELE- Koronavirüs salgınında vaka sayılarının yeniden yükselişe geçmesinin ardından gözler yüz yüze eğitime çevrildi. Yaklaşık 1,5 yıldır kapalı durumda olan üniversitelerin açılıp açılmayacağı da merak konusu oldu. Üniversite öğrencileri korona virüs salgını nedeniyle geçtiğimiz son üç eğitim-öğretim dönemini uzaktan eğitimle sürdürmüşlerdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki Kabine Toplantısı açıklamalarında üniversitelerin 13 Eylül'de başlayacağını bildirmişti. Korona virüs salgının seyrine göre yeni eğitim öğretim yılında durumun ilerleyen günlerde netleşmesi bekleniyordu. Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç ise resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Sevgili öğrencilerimiz arkadaşlarımız, buluşmaya hazır mısınız? Biz hazırız. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında tüm hazırlıklarımız yüz yüze eğitim için. Ayrıca Hibrit sistem için de hazırlıkları yapıyoruz.” ifadelerini kullanırken, herkesi de aşı olmaya davet etmişti.

 

Bugün ise Üniversite’nin sitesinde “Dicle Üniversitesi 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Uygulama İlkeleri” başlıklı yapılan paylaşımda 27 Eylül 2021-17 Ekim 2021 tarihleri arasında eğitim-öğretim faaliyetlerinin online olarak yapılacağı paylaşıldı. Ancak 18 Ekim 2021 tarihinden itibaren eğitim-öğretim ile ilgili tüm faaliyetlerin yüz yüze yapılmaya başlanacağı, salgının seyrine bağlı olarak eğitim yöntemi gereğince sürecin güncellenebileceği belirtildi. Aynı zamanda Süreç Takvimi ve Eğitim Yöntemi gereğince Tıp Fakültesi’nin 4. ve 5. Sınıflarının eğitimleri için de 13-27 Eylül tarihleri arasında online ders yapılacağı paylaşıldı. 27 Eylül 2021 tarihinden itibaren ise Tıp Fakültesindeki tüm sınıfların eğitim-öğretiminin ne şekilde yapılacağı salgının seyrine bağlı olarak Tıp Fakültesinin ilgili kurullarınca kararlaştırılacağı aktarıldı. Son üç dönemi uzaktan geçiren, bu dönemi ise yüz yüze geçirmek istediklerini belirten öğrenciler ise sosyal medyadan #DicleYüzYüze hasthag açarak duruma tepki gösterdi.

 

 “Dicle Üniversitesi 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Uygulama İlkeleri”nde dikkat çeken başlıklar;

 

1. Tıp Fakültesi 4.ve 5.sınıfların eğitimleri 13-27 Eylül 2021 tarihleri arasında online olarak yapılacaktır. 27 Eylül 2021 tarihinden itibaren ise Tıp Fakültesindeki tüm sınıfların eğitim-öğretiminin ne şekilde yapılacağı salgının seyrine bağlı olarak Tıp Fakültesinin ilgili kurullarınca kararlaştırılacaktır.

 

2. Üniversitemiz Akademik Takvimi gereğince 2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında dersler 27 Eylül 2021 tarihinde başlayacaktır.

 

 3. 27 Eylül 2021 - 17 Ekim 2021 tarihleri arasında eğitim-öğretim faaliyetleri online olarak yapılacaktır. Ancak, isteyen birimlerimiz uygulamalı dersleri, gerekli tedbirleri almaları koşuluyla yüz yüze de yapabilirler.

 

 4. 18 Ekim 2021 tarihinden itibaren eğitim-öğretim ile ilgili tüm faaliyetler yüz yüze yapılmaya başlanacaktır. Salgının seyrine bağlı olarak eğitim yöntemi güncellenebilecektir.

 

 5. Ara sınavlar 2 hafta olarak planlanacak ve yüz yüze yapılacaktır. (Salgının seyrine bağlı olarak sınav yöntemi güncellenebilecektir). Ara sınavların yapıldığı tarihlerde dersler devam edecek ve online olarak sürdürülecektir. 1. ve 4. sınıfların sınav programları 08.30-12.30; 2., 3. ve 5. sınıfların ders programları ise 13.00-17.00 arasında düzenlenecektir.

 

6. Ortak zorunlu dersler (Yabancı Dil, Türk Dili ve İnkılap Tarihi) ve Üniversite Ortak Seçmeli Ders Havuzu’ndaki seçmeli dersler dönem boyunca online olarak sürdürülecektir.

 

7. Bölüm/programın ders müfredatlarında yer alan seçmeli derslerin dönem boyunca uygulanma şekli ise dersin sorumlu öğretim elemanının da görüşü alınarak ilgili kurullar tarafından kararlaştırılacak ve dönem boyunca devam edecektir.

 

8. Eğitim-öğretim döneminin ilk haftasında ders programı dâhilinde oryantasyon eğitimi ve bölüm/program hakkında genel bilgilendirmeler online olarak yapılacaktır. Ders Programlarının Düzenlenmesi

 

9. Haftalık ders programları yüz yüze eğitime göre yapılacak ve en geç 09.09.2021 tarihine kadar öğrenci otomasyonuna işlenecektir.

 

10. 1. ve 4.sınıfların ders programları 08.30’da başlayacak şekilde programlanacak ve 13.00’da bitirilecektir. 2., 3. ve 5. sınıfların ders programları ise 13.30’da başlayacak, 17.30’a kadar programlanabilecektir. İkinci öğretimi olan bölümlerde ise ders programları 17.00’den itibaren düzenlenebilecektir. (Online eğitim sürecinde yaşanabilecek istisnai durumlar için ise Uzaktan Eğitim Merkezi ve Öğrenci İşleri Dair Başkanlığı ile görüşülerek program yapılacaktır). Derslerin İşlenişi ve Şubelere Bölünmesi

 

11. Gerek online gerekse yüz yüze eğitimde dersler 35 dakika, ders araları ise 15 dakika olarak planlanacaktır.

 

12. Yüze yüze eğitime başlanacağı tarihte Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda derse kayıtlı öğrenci sayısının, derslik kapasitesinin üstünde olması durumunda fizikî mekân, öğretim elemanı durumu ve süreler dikkate alınarak dersler şubelere ayrılabilir.

 

 13. Ancak mücbir sebeplerle şubelere ayrılmayan ve derslik kapasitesinin üzerinde kayıtlı öğrencisi olan sınıflarda ise dersler seyreltilmiş yöntemle (dönüşümlü davet, gruplandırma veya ilgili akademik birim kurullarınca kararlaştırılacak şekilde) yüz yüze yapılacaktır. Bu durumda olan dersler için sınıf ortamında yapılan dersin sesli veya görüntülü kaydı ilgili yönetim veya öğretim elemanı tarafından alınabilecek, ilave ders materyali hazırlanabilecek ve ALMS üzerinden sınıfın tümüyle paylaşılmasına imkân tanınabilecektir.

 

 14. Online veya yüz yüze yapılacak derslerde devam zorunluluğu, ilgili akademik birimler tarafından kararlaştırılacaktır. Hazırlık Sınıfı Muafiyet ve Özel Yetenek Sınavları

 

15. İlahiyat Fakültesi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Almanca ve İngilizce bölümlerinin Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı muafiyet sınavı sosyal mesafe kuralına göre gerekli tedbirler alınarak yüz yüze yapılacaktır.

 

16. BESYO, Devlet Konservatuvarı, Sanat ve Tasarım Fakültesi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliğinde gerçekleştirilecek olan özel yetenek sınavları sosyal mesafe kuralına göre gerekli tedbirler alınarak yüz yüze yapılacaktır. Salgın Tedbirleri

 

17. Binalara girişte öğretim elemanlarının, öğrencilerin ve eğitim öğretim faaliyetleriyle ilgilenen diğer personelin aşı bilgilerinin kontrolü, aşı olmayanlardan PCR testinin talep edilmesi mevzuatın öngördüğü şekilde ve ilgili kurumların (Sağlık Bakanlığı-YÖK vs.) önerileri doğrultusunda uygulanacaktır. Buna ilişkin iş/işlem ve tedbirler ilgili birim amirlikleri tarafından takip edilecektir.

 

18. Tüm birimler Covid-19 salgını kapsamında gerekli (maske-temizlik ürünleri, bilgilendirme metinleri, mesafe kuralları vb.) tüm tedbirleri alacaklardır.

 

19. Binalardaki giriş ve çıkışların -imkânlar dâhilinde- farklı yerlerden yapılması sağlanacaktır. Lisansüstü Programlar

 

20. Lisansüstü eğitimde dersler yüz yüze yapılacaktır. Diğer eğitim-öğretim faaliyetlerinin uygulama şekilleri ise (seminer sunumları, doktora yeterlik sınavları, tez önerisi sunumları, tez savunmaları vb.) ilgili enstitü kurullarınca belirlenecektir.

Editör: TE Bilisim