MÜCADELE- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı faaliyetlerine ilişkin Sayıştay denetçilerinin yaptığı denetimde tespit edilen bulgular arasında, içme sularının kalite kategorilerine ilişkin zorunlu olan bildirimlerin 13 ilde hiç yapılmadığı tespitine yer verildi. Aralarında Diyarbakır, Antalya, Aydın, Gaziantep ve İstanbul’un da yer aldığı 13 ilin su ve kanalizasyon idarelerinin hiç bildirim yapmadığı, 10 ilin de yalnızca bir kez bildirimde bulunduğu tespitine yer verilen Sayıştay raporunda, “İçme sularının kaliteli sunumunun sağlanabilmesi amacıyla, suların dâhil olduğu kategoriye göre uygulanacak arıtma sınıflarının belirlenebilmesi için; gerekli olan içme sularının kalite parametrelere uygun olarak ölçümlenen su bilgilerinin zamanında temininin sağlanmasında yetersiz kalındığı anlaşılmaktadır” denildi.

 

YÖNETMELİĞE GÖRE 5 AYDA BİR BİLDİRİM YAPILMASI GEREKİYOR

Sayıştay raporunda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine dayanılarak hazırlanan ‘İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelik’in 12. Maddesinin, büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin içme ve kullanma suyunun kalite parametrelerindeki oranların izlenebilmesi amacıyla elde edilen verilerin 6 ayda bir Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirmeleri gerektiği, ancak bazı idarelerin bildirim yapmadıkları kaydediliyor.

 

BAKANLIK VE BELEDİYELER SORUMLU

İlgili yönetmelik Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, içme ve kullanma suyu temin edilen veya temin edilmesi planlanan suların kalite kategorilerini belirlemekle, illerde belediyelere bağlı hizmet veren su ve kanalizasyon idarelerini de su teminine yönelik arıtma ve arıtma verimini takip etmekle yükümlü kılıyor. Yönetmeliğe göre illerdeki su ve kanalizasyon idareleri içme ve kullanma sularıyla ilgili her bir izlemenin sonucunu Bakanlık Ulusal Su Bilgi Sistemine kaydetmesinin yanında yazılı olarak da altı ayda bir Bakanlığa bildirmesi gerekiyor. Bakanlık ise gelen verilere göre suların kalite kategorilerini Yönetmelik ekinde yer alan kalite parametrelerini göz önüne alarak sulara uygulanması gereken arıtma sınıflarını belirleyerek ihtiyaç duyulması halinde ilgili idareye bildirmekle yükümlü.

 

13 İLDEN HİÇ VERİ YOK, 10 İLDE İSE SADECE BİR KEZ BİLDİRİM YAPILMIŞ

Halk sağlığı yönünden oldukça önemli olan içme ve kullanma suyuna ilişkin düzenlemenin getirdiği yükümlülüklerin yerine getirilmediği ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, Diyarbakır, Antalya, Aydın, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Ordu, Trabzon, Hatay, Tekirdağ ve Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüklerinin, zorunlu olan bildirimleri yapmadıklarını, Ankara, Balıkesir, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa Su ve kanalizasyon idaresi genel müdürlüklerinin ise yılda bir defa veri gönderdiklerini tespit etti.

 

'İLGİLİLER İLAN EDİLMELİ YA DA İDARİ PARA CEZASI UYGULANMALI'

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı faaliyetleriyle ilgili hazırlanan Sayıştay raporunda, “İçme sularının kaliteli sunumunun sağlanabilmesi amacıyla, suların dâhil olduğu kategoriye göre uygulanacak arıtma sınıflarının belirlenebilmesi için; gerekli olan içme sularının kalite parametrelere uygun olarak ölçümlenen su bilgilerinin zamanında temininin sağlanmasında yetersiz kalındığı anlaşılmaktadır. Yasal dayanağı olmaması nedeniyle Yönetmelik’te bu hususta herhangi bir müeyyideye de yer verilemediği anlaşılmaktadır. Bu itibarla içme sularının kalite parametrelerine uygun olarak ölçümlenen su bilgilerinin zamanında temin edilmesi için gerekli olan idari para cezası veya ilgililerin ilan edilmesi gibi sair yaptırımların yasal düzenlemelerle ihdas edilmesine ihtiyaç duyulduğu değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi. (Evrensel)

Editör: TE Bilisim