MÜCADELE- Dicle Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar Belediyesi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve Kadim Akademi işbirliği ile “Güncel Hadis Meseleleri Ve Babanzâde Ahmed Nâim Uluslararası Sempozyumu” açılışı gerçekleşti.

 

Etkinlikte konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, teknolojinin etkisiyle çok hızlı bir şekilde değişen ve dönüşen dünyada Peygamer Efendimiz'in sünnetini hayata ve çağa taşımada yeni yaklaşımlara ve güncel eğitim yöntemlerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Klasik ve ezberci bir eğitimin semeresinin günümüz insanının zihin ve gönül dünyasında izdüşümünün olmadığının herkesin farkında olduğunu aktaran Prof. Erbaş, şöyle konuştu: "Bizler Allah Resul’ünün sünnetinin sadece mücerred bir bilgi kaynağı olmadığını, sadece Kuran’ın anlaşılmasına temel teşkil etmediğini, sadece fıkıh ve kelam ilmine bir müracaat mercii olmadığını bunlarla beraber edebiyattan sanata, kültürden mimariye kadar medeniyetimizin kurucu bir öğesi olduğunu biliyoruz. O halde onun hayatını, güzel ahlakını, savunduğu ilke ve değerleri hayatımıza taşımak ve tüm insanlıkla buluşturmak için çalışmalıyız. Maddi ve manevi tüm bunalımlarından yegâne kurtuluş yolunun ona tabi olmakla mümkün olacağını güzel bir üslup ve etkili bir yöntemle insanlığa anlatmalıyız." dedi.

 

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise “Kur’an-ı Kerim’den sonra en önemli kaynağımız hadisi ve önemli bir mütefekkir olan, ahlakı hayatın bir yaşam şekli olarak gösteren ve en önemli özelliklerinden Mehmet Akif ile bir araya getiren önemli özelliği olan kavmiyetçi bir toplum için çok büyük bir hastalık hatta kanserle eş tutan Babanzade Ahmed Naim’in konuşulacağı değerlendirileceği sempozyumumuzda Dicle Üniversitesi olarak sizleri ağırlamaktan ayrı bir onur ve sevinç duyduğumu belirtmek isterim. Üniversiteler sadece lisans düzeyde eğitimin verildiği yer değil. Aynı zamanda bulunduğu toplumun, coğrafyanın ve ülkenin sorunlarını da değerlendireceği, araştırmalar yapacağı, bilimsel aktivitelerin düzenleneceği bir yer olarak değerlendirmemiz gerekmekte. Dicle Üniversitesi bulunduğu kadim şehrin kadim üniversitesi olarak şehrindeki ve etrafındaki tüm paydaşlarla bunu yerine getirmek için elinden gelen tüm gayretleri göstermektedir” diye konuştu.

 

Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Karakaş, “Bizler, 2018-2019 yıllarında üç farklı sempozyum düzenleyerek Türkiye’den ve dünyadan pek çok bilim insanını bu kadim kentte bir araya getirdik. Diyarbakır’ımızın bilimle anılmasına vesile olduk. Çünkü Kudüs’ün fethinden sadece bir yıl sonra İslamla tanışan bu şehir, Anadolu’nun İslamlaşma sürecinin başladığı noktadır ve kıymetli Siraceddin Hocamızın da ifade ettiği gibi Anadolu’nun İslam öğretmenidir. Düzenleme kurulu olarak bizler, bütün bu ilmi çalışmaları ibadet aşkıyla yaptık ve bugün dördüncüsünü gerçekleştirmek üzere bir arada bulunuyoruz” dedi.

 

Diyarbakır Valisi Münir Karoğlu’da sempozyumun açılışında yaptığı konuşmasında, Babanzade Ahmet Naim efendinin, Osmanlıdan cumhuriyete geçerken o kriz döneminde özellikle hadisle ilgili yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu ifade ederek, "Babanzade Ahmet Naim efendinin, Osmanlıdan cumhuriyete geçerken o kriz döneminde özellikle hadisle ilgili yaptığı çalışmalar, sahih kaynakların Türkçeye aktarılması konusundaki çalışmaları çok önemlidir. İnşallah yeniden Diyarbakır üzerinden İslam'ın Anadolu'daki kapısı olduğunu iddia ettiğimiz Diyarbakır'dan böyle önemli bir şahsiyetin tekrar ülke ve İslam dünyasının gündemine taşınmış olması çok önemlidir."

 

İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ünal Koç Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özçoşar konuşmalarının ardından açılış programı sona erdi. (Haber Merkezi)

 

Sempozyum üç gün çeşitli oturumlarla ve bilim insanlarının katılımı ile devam edecek. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim