Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, 3 Ağustos itibariyle Diyarbakır’da koronavirüs günlük vaka sayısının 2 bini bulduğu ve 14 vatandaşında hayatını kaybettiğini söyledi. Hastanelerde yatan hasta sayısının da 300’ü bulduğu kentte yoğum bakımda yatan hasta sayısının ise 80 kişi olduğunu söyledi. Bölgede aşılanma konusunda yeterli kampanyanın yapılmadığına dikkat çeken Dr. Yerlikaya, STK’ların yaptığı aşı çağrılarında 24-25 bine çıkan aşılanma geçtiğimiz Perşembe gününden itibaren stokta ciddi sorunlar olduğunu söyledi.

 

Normalleşmeyle birlikte aşılanmanın olması pandeminin bittiği algısı olduğunu söyleyen Dr. Yerlikaya, pandemi yönetim sürecinin topluma güven vermeyen bir şekilde yürütüldüğünü belirterek Sağlık Bakanlığı’nın yerel dinamikleri ve Tabipler Odası’nın uyarılarının dikkate alınmamasının sonuçlarını yaşadığını söyledi.

 

Pandeminin bittiği algısının oluştuğunu ancak yeni varyantlarla geçen yıla göre daha kötü bir süreçte olduğumuzu belirten Dr. Yerlikaya, Diyarbakır’da kapatılan pandemi servislerinin tekrardan açıldığını ve bu süreçte korona hastaları dışında diğer hastaların da mağduriyet yaşadığına dikkat çekti.

 

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

“DİYARBAKIR’DA AŞI STOKUNDA CİDDİ SORUNLAR VAR“

Mücadele: Diyarbakır’da aşı stoku ne durumda?

Dr. Halis Yerlikaya: Daha önce randevusuz insanlar gidip aşılarını olabiliyordu. Aile sağlık merkezlerinde,  özel hastanelerde, kamudaki hastanelerde aşı ile ilgili bir sorun yaşanmıyordu fakat geçen hafta Perşembe gününden beridir çok ciddi bir tedarik ile ilgili bir sorun var. Tekrar randevu sistemine dönmeye başladı ki bölge insanı için randevu sistemi çok sıkıntılı insanlar sonuçta köyden geliyor ilçeden geliyor. İnsanlar zaten aşı konusunda tereddütte açıkçası bu da bahane olmuş oluyor. Sağlık ocağına veya aile sağlık hekimlerine gidildiğinde 6 kişiyi bulun öyle gelin diye bir söylemler var. Tedarikle ilgili ciddi sorunlar var daha önce 24-25 bine yakın günlük Diyarbakır’da aşın seviyesine geline bildi ama son günlerde çok ciddi bir tedarikle ilgili problemler var. Giderileceği söyleniyor ama ne kadarı doğru bilmiyoruz açıkçası. Bölgede aşı ile ilgili ciddi bir kampanya yapılmadı zaten aşının önemi veya yan etkileri hakkında kafa karışıklığını giderecek insanları bu konuda ikna edecek tatmin edecek bir aşı kampanyası bu bölgede yürütülmedi. Tedarikle ilgili sorun olunca da bu sefer bizim yürüttüğümüz çalışmalar pandemi koordinatör gruplarının çalışmaları basının bu yönde olan çağırıları aşıya etkili oldu. İnsanları aşıya yönlendirme sağladığı noktada bu sefer aşı bulunamıyor. 3-5 muhtar bizi aradı insanları topladık gidiyoruz aşıya fakat aşı bulamıyoruz.

 

“BÖLGESEL ÖZELLİKLERİ DİKKATTE ALARAK BİR PANDEMİ YÖNETİMİ OLMADI”

Mücadele Pandemi yönetiminde vaka sayılarında artışların etkisi oldu mu?

Dr. Halis Yerlikaya: Sürecin başından beridir şeffaflık noktasında bu halk sağlığını önemseyerek bölgesel özellikleri dikkatte alarak bir pandemi yönetimi olmadı. Toplum katılımı sağlanamadı yerel dinamiklerin ve tabip odalarının görüşleri alınmadı. Ben yaptım oldu olarak yürütüldü bu süreç hep algı üzerinden yürütüldü bu da yıkıcı bir etkinin oluşmasını ortaya çıkardı. Bölgede de bunu çok daha fazla hisseder olduk en fazla da belki bu bölgede htik. Süreç boyunca dediğimiz her şey maalesef ki çıktı.

 

“TOPLUM SAĞLIĞININ ÖNEMSENMEDİ”

Pandemi süreci topluma güven vermeyen bir şekilde yürütüldü. En önemlisi de bu salgının kontrol altına alınmamasının sebeplerinden birisi de bu oldu oysaki biz bu biçimde yönetilme tarzında yaşamaya bilirdik. Toplum önemsenmiş olsaydı ya da tabipler odası dikkate alınsaydı bunu biz topyekun ortak bir mücadele tarzında ele alınmış olsaydı biz bu şekilde yaşamazdık bu süreci diye düşünüyorum. Toplum sağlığının önemsenmediğini ve tolumun dikkate alınmadığını düşünüyoruz.

 

“NORMALLEŞMEYLE BİRLİKTE DİYARBAKIR’DA GÜNLÜK VAKA 2 BİNE YÜKSELDİ!”

Mücadele Normalleşmeden sonra vatandaşların rehavete kapılmasını nasıl yorumluyorsunuz? 

Dr. Halis Yerlikaya: Sanki virüs bitti her şey normalleşti diye algılandı. Aşının artması ile birlikte sonuçta maske, mesafe, hijyenin yanı sıra bu kapalı ortamlarda bir araya gelinmemesi temas süresinin azaltılması gibi bir çalışma yaşanmasına göre sanki pandemi dönemi bitti gibi bir algı yaratıldı bu da Diyarbakır’da günlük 2 bin gibi bir vaka sayısının olmasına neden oldu. Diyarbakır’da bir gecede 14 hastanın vefat ettiği bir sürece girdik dün bütün Türkiye’de 126 bin vaka sayısına neden oldu. Vatandaş virüsün bittiği algısına kapıldı. Bakanlık biz çok başarılıyız, biz çok iyiyiz gibi bir algı yarattı. Vaka sayısının artışında bununda etkisi oldu bir de endişe verici varyantlar da özellikle Delta varyantı bulaşıcılığı fazla olan bir hastalık olduğu bir ortamda tedbirler bu biçimde olmamalıydı. Bu süreçlerin biraz daha normalleşmeye gidilmeden yaşanması gerekiyordu. Eski yaşama tamamen dönmenin mümkün olmadığı ortada bütün bunların yaşanmaması gerekiyordu. Ben yaptım oldu yönetim tarzı kendini burada da göstermiş oldu.

 

“KORONA HASTASI DIŞINDAKİ HASTALARDA MAĞDURİYET YAŞIYOR!”

Mücadele Son olarak eklemek istediğiniz?

Dr. Halis Yerlikaya: Şu an da çok kötü durumdayız dün gece bile pandemi hastanesinde 60’tan fazla hasta yattı. Ve artık bu sadece korona hastaları da değil korona hastalığının bu biçimde artması normal sağlık gereksinimi olan hastaları da engellemiş durumda Gazi Yaşargil EAH’de normal sağlık gereksinimi yok durumda çünkü bütün sağlık çalışanları hepsi koronaya yönelmiş durumda yani bu pandeminin kontrol altına alınmamasının nedenlerinden biri de böyle. Diyarbakır alarm veriyor geçen yıl yaşadığımız sonuçlarının aynısını hatta daha fazlasını tekrar yaşıyoruz. Hastanelerde kapalı olan pandemi servisleri tekrar açıldı yoğun bakım servisleri yeniden dolmaya başladı ölümler 10’lu rakamlar da görünmeye başladı böyle bir şeyle karşı karşıyayız herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz.

Editör: TE Bilisim