Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Kızılayı Diyarbakır Şube Başkanı Mesut Işık, Türk Kızılayı’nın kuruluşundan bu yana dil, din ayrımı gözetmeden dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine şefkat elini uzatmaya devam ettiğini söyledi.  Kentteki ihtiyaç sahiplerinin her türlü ihtiyacını karşılamak için gece gündüz demeden çalıştıklarını dile getiren Işık,  kentte aktif bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

 

 

Türk Kızılayı Diyarbakır Şube Başkanı Mesut Işık ile bir röportaj gerçekleştirdik.

 

“KIZILAY KAMUYA YARARLI BİR STK’DIR”

Mücadele Haber: Kızılay’dan bahseder misiniz?

Mesut Işık: Kızılay insan merkezli faaliyet yürüten, ayrım gözetmeksizin insanın dinine, fikrine, zihnine, meşrebine, etnik kimliğine bakmaksızın, ayrım gözetmeden, merhamet temelli faaliyet gösteren kamuya yararlı bir STK (Sivil Toplum Kuruluşu)’dır. Cumhurbaşkanımız genel fahri başkanımızdır, Valilerimiz, illerde bizim fahri başkanımızdır, ilçelerdeise kaymakamlarımız bizim ilçe şube başkanlarımızdır. Dolayısıyla böyle bir mekanizma içerisinde faaliyetlerimiz yürüyor. Kızılay’ın 152 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Olağanüstü şartlarda, savaş şartlarında kurulmuş, bugüne kadar dünyanın dört bir tarafında insan merkezli yardım faaliyetleri yürütmüştür. Bu yardımlar arasında sağlık, barınma, gıda, giyim ve sosyal psikolojik hizmetler olarak insanlara ulaşmış ve ulaşmaya devam etmektedir.

 

“KIZILAY’DAKİ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM SÜRECİNİN BİR PARÇASI OLMAYA ÇALIŞTIK”

Diyarbakır’da da yirmi aydan fazla oldu biz şubeyi devralalı. Şubeyi devraldıktan sonra 2016 yılından bu yana genel başkanımız Dr. Kerem Kınık’ın gelmesiyle birlikte Kızılay’daki değişim ve dönüşüm sürecinin bir parçası olmaya çalıştık. Diyarbakır’da ilkin merkezde dört şube açtık. Bu şubeler Kayapınar, Sur, Bağlar ve Yenişehir’dir. Ardından Bismil ve Ergani şubelerimizi açtık. Kocaköy, Çermik ve Kulp temsilciliklerimiz daha öncesinde vardı. Onlara ek olarak Hani, Çınar ve Dicle’de temsilcilikler açtık. Şu anda beş ilçemizde temsilcilik açma faaliyetlerimiz sürüyor. Bu şube ve temsilciliklerimizin olduğu ilçelerde kaymakamlıklarımız bizlere gereken desteği veriyorlar.Bizler de bu olağanüstü süreçte, Kovid sürecinde Vefa Destek Gruplarımızla beraber aktif bir şekilde faaliyetlerimizi yürütüyoruz.

 

 

Mücadele Haber: Diyarbakır Kızılay çalışmalarından bahseder misiniz? 

Mesut Işık: İhtiyaç sahibi kişileri biz yetim, engelli, hasta, yaşlı, eşi çalışamayacak durumda hasta, işsiz, vb. şekilde belirledik, sınıfladık, tasnif ettik. Bu tasnifi yaparken sosyal yardımlaşmadan, mahalle muhtarlarımızdan destek aldık ve halen de bu desteği almaya devam ediyoruz. Bu ailelerin ihtiyaçlarına göre gıda, giyim, alışveriş kartı, battaniye gibi yardımları biz bu ailelerimize götürmeye çalışıyoruz. Onun dışında yemeğini yapamayacak olan yaşlı nene ve dedelerimiz var.Sur’daki aş evimizden, yaşlı nene ve dedelerimize sefer taslağında iki öğünlük yemek götürüyoruz. Bu yaşlılarımızın her gün duasını alıyoruz.

 

“HER GÜN 700 KİŞİLİK YEMEK GÖTÜRÜYORUZ”

Mücadele Haber: Aşevi faaliyetlerini anlatır mısınız?

Mesut Işık: Aşevimizden yemeklerimiz haftanın altı günü gidiyor, Pazar günü için de biz cumartesi günü yemeklerini bırakıyoruz. Yani her gün bırakıyoruz. Biz şuan için Sur, Bağlar ve Yenişehir’deki ailelerimize 700 kişilik yemek götürüyoruz. Sur’daki aş evimize yakın olanlar gelip yemeklerini alıyorlar, yakın olmayanlar ise triportör araçlarımızla evlerine kadar bırakıyoruz.

 

“HER PERŞEMBE GÜNÜ 2 BİN KİŞİLİK YEMEK DAĞITTIK”

Geçen aylarda bir bağışçımız yakınları için 10 bin kişilik yemek dağıttık. Bunu da her Perşembe günü 2 bin kişilik şeklinde ayarladık. Bu ayda her Perşembe bin kişilik olarak yemeklerimizi ilçelere dağıtıyoruz. Biz burada dağıtımız yemekler dışında Bismil ile Çınar’da da 500 kişilik yemeklerimizi dağıttık. İnşallah bu Perşembe de Ergani’deki ihtiyaç sahiplerine 500 kişilik yemeklerimizi dağıtacağız.

 

“DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE YENİ YAPILAN AŞEVİNDE 10 BİN KİŞİYE YEMEK ÇIKARACAĞIZ”

“Diyarbakır’da Kızılay olarak bir tane aşevimiz bulunmaktadır. Ancak bizim asıl aşevimiz, profesyonel anlamda hizmet verecek olan aşevimiz şu anda Dicle Üniversitesi’nde inşaatı devam ediyor. Orada normal şartlarda günlük olarak 10 bin kişiye yemek çıkaracağız. Olağanüstü durumlarda ise 20 bin kişiye ve kapasitesini arttırarak 20 binin de üzerine çıkarabileceğimiz bir hizmeti orada verebileceğiz.”

 

Mücadele Haber: Kızılay’da giderler nasıl karşılanıyor?

Mesut Işık: Genel merkezimiz bizlere ayda bir, iki ayda bir düzenli olarak adak, konserve içerisinde kavurma ve kurban eti gönderiyor. Biz konserve kavurmalarımızı ihtiyacı olan ailelerimizegenelde gıda kolilerimiz içerisine bırakıp veriyoruz.Sebze ve meyvesi ise bağışçılarımızın katkılarıyla karşılıyoruz. Bu anlamda gerçekten bağışçılarımızın ciddi bir duyarlılığı var. Biz de bu bağışları kısmını şartlı olarak alıp, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.Toplumumuz içerisinde çok fazla ihtiyaç sahibi bulunmaktadır. İhtiyaç sahibi demek, fakir demek değildir, günlük ihtiyacını karşılayamayan demektir. Ancak bunların ağırlıklı bir kısmı herhangi bir gelir kaynağı olmayan veya gelir kaynağı kısıtlı olan ailelerimizi belirleyip gıda yardımıdır, koli ve konserve yardımıdır, giyimdir ailelerimize veriyoruz. Genel merkezimizden kış için giyim malzemeleri geldi. Biz bu giyim malzemeleri şu anda ilçe şubelerimize dağıttık, şubelerimiz de belirledikleri aileleri çağırıyorlar ve ailelerimizde şubelerimize gelip, kendi elleriyle kıyafetleri seçerek giyiyorlar.

 

Mücadele Haber: İhtiyaç sahibi aileleri tespit konusunda nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?

Mesut Işık: Bizim aile tespit formlarımız var, her şubemizin oluşturmuş olduğu tesit ekiplerimiz bulunmaktadır. Şubelerimizde ekiplerimiz ailelerimizi ziyaret edip kayıtlarını tuttukları ailelerimizi değerlendirip, onların ihtiyaçlarına yönelik imkanlar dahilinde yardımlarını götürüyorlar.

 

Mücadele Haber: İhtiyaç sahibi bir aile Kızılay’a nasıl başvurabiliyor?

Mesut Işık: Ailelerimiz bulundukları ilçelerde, merkez veya merkezin dışındaki ilçelerde Kızılay şubelerimize gidip, orada kayıtlarını yaptırabilir ve gelip evlerini, durumlarını, ihtiyaçlarını görmelerini isteyebilirler. Bunu yazılı olarak yapabilirler. Bizim ekiplerimiz de ailelerimizi ziyaret edip onların aile bilgilerini, gelir kaynaklarını, kira durumlarını formlara yazıp, onların ihtiyaçlarına göre yardımlarını yapabiliyoruz.

 

Mücadele Haber: Maaş almıyor musunuz?

Mesut Işık: Şubelerimizin hiçbir başkanı veya yönetim kurulu üyesi, üye ve gönüllüsü kesinlikle Kızılay’dan maaş almıyorlar. Çalışanlarımız ve personellerimiz ise maaş alıyorlar.

 

“GEÇEN YIL 150 BİN TL, BU YIL İSE 1 BUÇUK MİLYONUN ÜSTÜNE ÇIKTIK”

Mücadele Haber: Diyarbakır’daki hayırseverler için neler söylemek istersiniz?

Mesut Işık: Biz geçen yıl aynive nakdi yardım olarak yaklaşık 150 bin TL para toplayabildik. Bu yıl ise 1 buçuk milyonun üstüne çıktık. Bu toplumumuzda Kızılay duyarlılığının oluştuğunu, bağış bilincinin hakikatten daha fazla hayata geçtiğini gösteren bir durum. Nasip olursa biz bunu önümüzdeki yıl ona katlamayı düşünüyoruz. Bizim şu anda 2021 hedeflerimiz var. Normal kadromuz oluşuyor. Şu anda bağış faaliyetleriyle oluşacak, ilgilenecek bir birimimiz olacak. Bu çalışmaları Valimizin bilgisi dahilinde, bize verdikleri akıl ve fikirlerle yol göstererek, faaliyetlerimizi kendileriyle paylaşıp, bilgilendiriyoruz. Vefa Destek grubunun en aktif STK’larından biriyiz.”

 

Mücadele Haber: Yardım dışında yapılan faaliyetler var mı?

Mesut Işık: İlk yardım eğitim merkezimi oluşturduk. İlk yardım da Mesut Müdürümüz gönüllülere eğitimleri vermeye başladı. Bu Aralık ayının 18’inden itibaren İlk Yardım Merkezimiz, İktisadi İşletmeye dönüşecek ve biz hem özel sektörde, hem kamu kurumlarında, hem de banka personellerine ilk yardım eğitimlerimizi düşük bir ücretle vereceğiz ve kendilerine de ilk yardım sertifikamızı sunacağız.

 

Yine biz doğum hastanesinde, yeni doğum ünitesinde yatan ihtiyaç sahibi annelerimize her ay sevgi bohçası götürüyoruz. Yalnız başına yaşayan yaşlılarımızı gönüllülerimizle ziyaret ediyoruz, onların bakımlarını yapıyoruz. Biz Genç Kızılay gönüllü ekibimizle birlikte yetim ailelerimizi, kanser hastası ailelerimizi, engelli ailelerimizi, hasta ailelerimizi, eşi cezaevinden olan ailelerimizi ziyaret ediyoruz. Okullarımızı gönüllülerimizle boyamaya çalışıyoruz. Cezaevinde kalan kadın ve çocuk mahkumlara Cumhuriyet Başsavcılığımızla birlikte koordine ederekelbise, hijyen malzemeleri göndermeye çalışıyoruz.

 

 

ULU CAMİ’DE ‘NESİLLERİN BULUŞMASI'

Ulu Camii’nde Cuma günleri ikindi vakti sonrasında ‘Nesillerin Buluşması' adını verdiğimiz nesilleri buluşturuyoruz. Dedelerimiz ile gençlerimizi bir araya getirip, dedelerimiz kendi hayat tecrübelerini gençlerimize aktarıyor. Bu projeyi de İl Müftülüğümüz ve Gençlik Merkezlerimizle birlikte yapıyoruz.Diyarbakır Kızılay sadece maddi değil, sosyal bir hizmet, psiko-sosyal bir hizmet sunmaktadır. Bizim gönüllerimiz ise 150 kişidir. Kızılay, bu yardım faaliyetlerini yürüten bütün STK’ların ilham kaynağıdır.”

 

Geçen yıl Şubat ayında yapılan Olağan Genel Kurulu seçimlerinde 219 delegeden yaklaşık 160 oy alan Mesut Işık, Türk Kızılayı Diyarbakır Şubesi’nin yeni başkanı olmuştu.  

Editör: TE Bilisim