MÜCADELE HABER- Konuyla ilgili açıklama yapan Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü şu ifadelere yer verdi: “Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk çapraz böbrek nakli yapıldı. Çapraz nakil ameliyatı, Diyarbakır ve Bölgemiz için de bir ilk oldu. Böbrek nakli, insandan insana verilen en büyük armağanken; çapraz böbrek nakli bir insandan çok insana verilen en büyük armağandır.

 

Sıkıntılı süreçlerden geçen, imkansız gibi görünen engelleri aşarak gelen kahramanlarımızdan Bedia İlkılıç; Kronik böbrek yetmezliği hastası olan eşi Remzi İlkılıç’a böbreklerinden birini vermek istedi. Yapılan tıbbi değerlendirme sonucu doku uyumu olmadığından nakil işlemi gerçekleştirilemedi.

 

Kahramanlarımızdan bir diğeri olan Revzete Yaşa ise kronik böbrek yetmezliğiyle boğuşan kardeşi Züleyha Yaşa’ya böbreğini bağışlamak istedi ve yapılan tıbbi değerlendirme sonucunda doku uyumu olmadığı tespit edildiğinden organ nakli yapılamadı.

 

Bu noktada Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Organ Nakli Biriminin deneyimli ekibi, bu aileler arasında çapraz nakil yapılabileceğini tespit etti. Böylece Revzete Yaşa böbreğini hiç tanımadığı Remzi İlkılıç’a verecek, Remzi ilkılıç’ın eşi Bedia İlkılıç da böbreğini Züleyha Yaşa’ya verecekti. Yapılan tıbbi değerlendirmeler sonucunda bu nakillerin uygun olacağı tespit edildi. 2021 yılı Nisan ayında Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çapraz nakil işlemi yapıldı ve hem organ bağışında bulunan hem de organ nakli yapılan hastalarımız sağlığına kavuşmuş olarak taburcu edildi.” İfadeleri kullanıldı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim