Devrim AKTÜRK

MÜCADELE- Diyarbakır’da Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği (TAYDAK), kent içinde yaşanan tarımsal sıkıntıları, su ve elektrikte oluşan sorunları, çiftçilerin geldiği son durumu konuşmak için bir araya geldi. Yapılan toplantıda kent içinde ve köylerde çalışmalar sırasında anız yangınlarının yeniden başlayabileceği, bunun asla tasdik edilmediği, belediye ekiplerinin ya da itfaiye birimlerinin köylülere itfaiye eğitimi verilmesi talebi söz konusuyken; çiftçilerin ilçelerde yaşadıkları su ve elektrik sıkıntıları dolayısıyla mağdur olundukları, ilçelerde yaşayan çiftçilerin sezon dönemi denilen Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ziraat odalarında kişilerin yaşadıkları sorunların dosyalarını oluştururlarken, görev yapan çalışanların ise kendiişleriyle ilgilenmemeleri sebebiyle üretimin en önemli döneminde vakitlerinin heba olunduğuna değinildi.

 

“TARIM DANIŞMANLARI DEVLETİN GÖZÜ VE KULAĞI OLABİLECEK POTANSİYELDE”

Yaptıkları toplantıda birçok soruna dikkat çeken Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği (TAYDAK) Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır İl temsilcisi İhsan Dargin, “Bugünkü toplantımız kuraklıktan kaynaklı verim düşüklüğü ve tarım danışmanlarının bu konuda neler yapabileceği üzerineydi. Tarım danışmanları sahada devletin gözü ve kulağı olabilecek potansiyelde kimselerdir. Ziraat Odaları ve Birlikleri’nde görev yapan arkadaşlarımızın ise birçok mağduriyeti bulunuyor. Oda ve Birlik çalışmalarında yer alan meslektaşlarımız, çoğu zaman kendi işlerine yönelemiyorlar. Devlet ise bin 500 tarım danışmanı kotası getirmiş. Ancak şu anda sertifikası olan 6 milyon tarım danışmanı var.

 

“ARKADAŞLARIMIZ 3 AYLIK SEZONDA DOSYA İŞLERİYLE UĞRAŞMAKTAN VAKTİ HEBA OLUYOR”

Bu süreçte çiftçi sahada yalnız kalıyor. Biz de diyoruz ki, tarım danışmanları olarak bu desteği sağlayalım. Bizler kalifiyeli danışmanlık belgesi almış kişileriz.  Mesela ben 2015’te aldım. Aynı zamanda İlçelerde yaşayan arkadaşlarımız, sezon zamanı dediğimiz dönemlerde dosya işleriyle uğraşmaktan dolayı vakti heba oluyor. Ve bu sezon zamanı Nisan, Mayıs, Haziran ayları dediğimiz üretimin en çok ve en önemli olan dönemleridir. Bu 3 ay çiftçinin tamamen yanında olunması gerekilen bir dönem olması lazımdır. Bu süreçte de çiftçi sahada yalnız kalıyor. Biz de diyoruz ki, tarım danışmanları olarak bu desteği sağlayalım. Bizler kalifiyeli danışmanlık belgesi almış kişileriz.  Mesela ben 2015’te aldım ve bu tarihten beri profesyonel, deneyimli biriyim.” Dedi.

 

“ NASIL Kİ HALK EKMEK VARSA, BUNA BENZER DE BİR HALK PAZARI OLUŞTURULSUN”

Çiftçilerin üretim sırasında aracılar nedeniyle meyve ve sebzeleri tüketiciye pahalı göndermek zorunda kaldıklarını söyleyen Dargin, “Bugün bu desteği yerel yönetimler vermelidir. Kırsala dair ne varsa en iyi bilen, oranın insanlarıdır. Yerel yönetimdeki bürokratlarımızdır. Belediyelerin mevzuata dahil edilmesi ve tarım danışmanı istihdamını talep ediyoruz. Belediyelerin burada yapması gereken şey şudur, nasıl ki halk ekmek fırınları varsa, buna benzer de bir halk pazarı oluşturulsun, online üzeri, belirli şirketlerle yapılan anlaşmalarla ürünler direk olarak üreticiden tüketiciye aktarılsın. Nitekim burada belediye de kazançlı çıkıyor. Buna halk marketleri de diyebiliriz. Semt pazarlarında çiftçilerin getirdiği meyve ve sebzeleri halka sunacak ve belediye bizzat kendisi satacaktır. Ancak üretici pazarlama sorunu yaşadığı için, tüketici de ucuza mal alamadığı için mağdur oluyorlar. Çünkü burada aracılar dediğimiz husus çıkıyor. Ancak bu tarz pazarlarla hem üretici, hem de tüketici mutlu olacaktır.” Diye konuştu.

 

“SİLVAN’DA ESKİ-İLKEL BİR SULAMA SİSTEMİ SÖZ KONUSUDUR”

Silvan’da bazı bölgelerde sulama sorunlarının olduğunu belirten Dargin, “Silvan’da kimi bazı belirli bir bölge alanında eski-ilkel bir sulama sistemi söz konusudur. Bunun devlet teşvikli olarak yağmurlama ve damlama sistemi olarak ivedilikle yapılması gerekiyor. Su kıtlığından ve sıkıntılarından ötürü bazı köylere su gidemedi ve tarlalarda kurumadı ama bir yıpranma durumu oldu. Yakın bir zamanda da anız yangınları yeniden başlayabilir. Hep yadırgadığımız bir durumdur. Anız yangınları Silvan’da şu şekilde durdurulur, belediyenin bu konuda çok görev düşüyor. Silvan Belediyesi itfaiye araçlarında ince bir bakım onarım yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu anızı karşılayabilecek ekipman teçhizatına sahip olunması lazımdır. Orman yangınlarına en iyi çözüm ise, çiftçilere gerekli itfaiye eğitimleri verilmelidir. Diyarbakır’ın her yerinde tapulaşma sorunu oluyor ve bundan dolayı da hep arsa kavgaları oluyor. Devlet bunu tapu kadastroya taşere etmesiyle oluşuyor. Yani araziye çıkmadan uydudan bunu yapmaya çalışıyor. Sahaya çıkılması lazımdır ve 46 yıldır arazi kavgaları davaları henüz devam ediyor. Bunun da devletin tapulaşma çalışmasıyla bilirkişilerle üreticiye ve çiftçiye tekrardan tapulaşma sürecini başlatmasını talep ediyoruz. Bu konuda Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın önderlik ve rehberlik etmesi naçizane talebimizdir.” Şeklinde konuştu.

 

“ÇINAR’DA ÇİFTÇİLERİN YAŞADIĞI SORUNLARDAN BİRİ ELEKTRİKTİR”

Çınar’da son dönemlerde sık sık elektrik sorunlarının yaşandığına dikkat çeken Çınar Ziraat Odası teknikeri Mehmet Kaya, “Çınar’da çiftçilerin yaşadığı en önemli sorunlardan biri elektrik sorunlarıydı. DEDAŞ’ın dönüm bazlı ya da fatura kesmesi vatandaşlarca çok şikayet konusu oldu. İnsanlara kaçak muamelesi yapılıyor. Elektrik kesintileri de çok oluyor. Bu nedenle de ürün ve verim kaybı yaşanıyor. Ardından gelen kredi borcuyla da çiftçi sorunlar yaşamaya başlıyor. Bunların yaşanması çiftçiyi geriye götürüyor. Ayrıca Çınar’da sulama sorunu da bulunuyor. 30-40 yıllık proje olan GAP halen bitmedi ve bunun hemen sona ermesini istiyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim