MÜCADELE- Meydanda bir araya gelen kitle “Hükümet istifa”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu, HDP, TİP, CHP, Emek Partisi il örgütlerinin yanı sıra kentteki sivil toplum örgütleri de katıldı. Amed Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Mehmet Ceylan, bütçenin sermaye ve silaha değil halk için kullanılması çağrısında bulundu.

 

“Türkiye'nin sermayedarlara peşkeş çekilmesinin sonucu olarak krizin yaşandığını” söyleyen Mehmet Ceylan, “Ülkeyi yönetenler büyüme rekorlarından, şahlanan Türkiye’den bahsediyor. Bir avuç sermayedar için, yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir. Ama emekçiler için, halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor” dedi.

 

“Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz” diyen Ceylan, “Son bir ay içerisinde akaryakıt, doğal gaz ve yağ fiyatlarına gelen fahiş zamlardan biliyoruz. İşsizliğin arttığını artık hemen her evde olan işsizlerden, özellikle genç ve kadın işsizlerden görüyoruz. Her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız diye endişesiyle yatıyoruz” şeklinde konuştu.

 

'YAPTIKLAR YAPACAKLARININ TEMİNATIDIR'

Her geçen gün halkın alım gücünün erdiğini belirten Ceylan, 2022 bütçe teklifine dikkat çekerek bütçenin ekonomik sıkıntılarla boğuşan halka aktarılmasını gerektiğini söyledi: “Asgari ücretin 220 dolara, ortalama bir kamu emekçisinin 300 dolara kadar düşen ücretleri ile bu zamlar karşısında yaşamak mümkün değildir. Bu zorlu süreçte TBMM’de hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren, 2022 Bütçe yasa teklifi görüşülüyor. Ancak ne yazık ki Türkiye’de yıllardır bütçeler ülke kaynaklarının, emekçilerden, halktan alınan vergilerin sermayeye-patronlara, yandaşlara aktarılmasının bir aracı haline dönüşmüştür. Ve yaptıkları yapacaklarının teminatıdır.”

 

'BÜTÇE GEÇİNEMİYORUZ DİYENLERİN NEFES ALMASI İÇİN KULLANILMALI'

Korona virüsü (Covid-19) salgını sürecindeki yardımların da yeterli olmadığını ifade eden Ceylan, “Türkiye salgın süresince milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri olmuştur. Cebimizden alınanlar işverenlere-patronlara, yandaş müteahhitlere teşvik, prim desteği, ‘hazine garantisi’, faiz olarak aktarılmaktadır. Bizim cebimizden alanlarla milyonlar yoksullaşırken, bir avuç şirket şahlanmaktadır. Oysa bütçe halkın 'geçinemiyoruz' diyen büyük çoğunluğunun nefes alması için kullanılmalıdır” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim