MÜCADELE- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2022 bütçesine ilişkin “Geçinemiyoruz! İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza” şiarıyla alanlara iniyor. KESK, 18 Aralık’ta Diyarbakır ve İzmir’de, 19 Aralık’ta ise İstanbul ve Ankara’da miting düzenleyeceğini açıkladı. Diyarbakır'da yapılacak olan mitingin adresi İstasyon Meydanı. Çalışmaları tüm hızıyla devam eden mitinge, Diyarbakır'ın yanı sıra Mardin, Urfa, Siirt ve Batman gibi bölge kentlerindeki siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin de katılım sağlaması bekleniyor. 

 

BÖLGEDEKİ YOKSULLUK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, "halkların daha fazla yoksullaşmaması" için mitinge güçlü katılımın olması gerektiğini belirtti. İktidarın ekonomi politikalarından kaynaklı halkın yoksulluğa ve açlığa sürüklendiğine dikkati çeken Atasoy, ülkenin halini "Cumhuriyet tarihi boyunca halkın yoksullaştığı en büyük dönem” olarak nitelendirdi. Bölge kentlerinde yürütülen özel savaş politikalarının da yoksulluğun temel nedenlerinden biri olduğunu kaydeden Atasoy, “Ekonomik kriz bölge illerinde kat be kat daha fazla yaşanıyor. İşsizlik rakamlarına, yoksul kadınlara, esnaflara baktığınızda buradaki kriz daha derin yaşanıyor" dedi.

 

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 

Diyarbakır’da yapılacak olan mitingin önemli olduğunu vurgulayan Atasoy, “Bu iktidarın bu halka verebileceği hiçbir şeyin kalmadığı ortada. Toplumun çok küçük bir kısmı zengin olurken, halkın büyük bir kısmı ise açlığa daha fazla mahkum ediliyor. Bu politikaların farkında olan bir yerden, bu mitingin sorumluluğunu alan bir yerden bütün emekçilerle yan yana bu çalışmaları beraber yürüteceğiz. Esnaflarla, kahvehanelerde bulunan işsizlerle, kadınlarla, her gün biraz daha intihara sürüklenen gençlerle miting alanına katılım sağlayacağız. Amed’de olacak olan miting çalışmalar sadece burada değil bütün Kürdistan’da yürütülüyor. Kürtler özelinde bütün halkları yoksullaştıran bu ekonomi politikalarına karşı, bizleri açlığa mahkum edenlere karşı ‘artık istifa edin, halklar artık sizleri istemiyor, bizler artık eşit ve özgür yaşamak istiyoruz’ taleplerinde bulunacağız” diye konuştu.

 

KATILIM ÇAĞRISI

Kürt sorunu çözülmediği halde ekonominin de düzelmeyeceğini vurgulayan Atasoy, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerine işaret etti. İktidarın gelir kaynaklarını savaşa aktardığını ifade eden Atasoy, "Meclis'te bütçenin neye aktardıklarına baktığımızda tespitimiz net bir biçimde ortaya çıkıyor. Bütçe savunmaya, güvenliğe ve savaşa aktarıldı. Böyle bir bütçe halklara ancak yoksulluk getirir. Kürt halkı kendisine sadece ölüm ve yoksulluk getiren bu savaşın bitmesini istiyor. Dolayısıyla biz Kürtler ve diğer halklar ‘Savaşa hayır, halka bütçe’ demek için alanlarda olacağız. Emekçiler arasındaki gelir adaletsizliğine demek için, yoksullaştıran iktidara hayır demek için, onların taleplerini yüksek sesle dile getirmek için alanlarda olacağız. Bundan dolayı bütün halklar, emekçiler, kadınlar, gençler bu mitinge katılmalıdır” çağrısı yaptı. (MA)

Editör: TE Bilisim