MÜCADELE- Sanatçı Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” sergisi, Tarihi Keçi Burcu’nda, “Kayıp Alfabe”, “Analar duvarı”, “Yoktunuz”, “Hafıza tepesi” ve “Çürüme” gibi uluslararası tanınırlığa sahip eserlerin yanı sıra, Güneştekin’in Diyarbakır için yaptığı “5 Nolu” ses ve ışık enstalasyonu, göze çarpan yer alacak. Koronavirüs salgını koşulları nedeniyle açılışı üç kez ertelenen serginin hazırlıkları tamamlandı. Sergi İki ay boyunca ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşacak.

 

Sergi, 16 Ekim(bugün) Cumartesi günü davetliler ve basın ön izlemesi sonrası 19:30-22:00 saatleri arasında herkes ziyaret edebilecek. Ayrıca Sanatçı Güneştekin, Pazar günü 13:00-16:00 saatleri arasındaysa sergide gelenleri karşılayacak.

 

 

Güneştekin’in eserleri şöyle anlatıldı: “Sanatçının eserleri yalnızca hafızanın, açığa çıkmak için, hakkı teslim edilmek ve dinlenmek için başka yol bulamadığı zaman aldığı biçimleri temsil etmiyor. Eserler başkalarının yerine konuşmaya, onlara ses vermeye veya başka türlü bir rahatlama sağlamaya da kalkışmıyor; yası tutulmamış ölülerle bedensiz isimler arasındaki kurgusal karşılaşmanın temsil ettiği imkansız yasın yerini almaya girişmiyor. Onlar yalnızca bu kavranması, hayal edilmesi imkansız yasa, boş ve hayaletvâri varlığı üzerinden eşlik ediyorlar. İsimsiz ölü bedenler ile ağlanan, gömülen, hafıza ile unutulmuşluğun geçiş eşiğinde hatırlanan bedensiz isimler arasındaki karşılaşmada keşfettiğimiz şey bir yolun hikayesi; bu yol, başka türlü yüzleşmenin mümkün olmayacağı bir şimdi’de, özür dileme, telafi etme imkanına çıkıyor. Sanatçı için bellek, amorf, sürekli değişen bir görüntü alanıdır. Şekillendirilmeye ve tekrar tekrar müzakere edilmeye açık, kişisel olanla müşterek olanın, geçmiş ile geleceğin kesiştiği noktada durmaktadır. Hafıza Odası’ndaki işlerin ortaya çıkardığı sanatsal hatırla(t)ma biçimlerinin henüz çözüme ulaşmamış bir geçmişi yeniden yazmanın yollarını açabileceğidir.”

 

 

AÇILIŞA AKP, CHP VE HDP’Lİ TEMSİLCİLER KATILIYOR

Serginin açılışına, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eski Devlet Bakanı Mehdi Eker ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katılacak. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğindeki sergi için İstanbul’dan iş, sanat ve basın camiasından 250 davetlide Diyarbakır’a gelecek. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim