MÜCADELE- Amed Sağlık Platformu, Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi’nde çalışan ve riskli gebelik geçirdiği için nöbet tutamaz raporu verilen bir hemşeriye nöbet tutturulmasından sonra bebeğini kaybetmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Kadın Doğum Hastanesi önünde yapılan açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, sağlık çalışanlarının pandemi süreciyle başlayan çalışma koşullarının gün geçtikçe daha da ağırlaştığına işaret etti.

 

‘SUSMAYANLAR ARTIYOR’

Konuya ilişkin ortak açıklamayı okuyan SES Şube Yöneticisi Gülhan Tekin, yaklaşık 2 yıldır salgının devam ettiğine işaret ederek, salgın nedeniyle çalışma koşulları ağırlaşanların başında sağlık çalışanlarının geldiğini söyledi. 2020 yılının sağlık emekçilerine adandığını hatırlatan Tekin, dünya ülkelerinin bunu samimi bir şekilde hissettirerek gerçekleştirdiğini belirterek, “Ancak ülkemizin iktidarı, reklamdan, yalandan ve ranttan başka bir çözüm geliştirmedi. Her geçen gün ağırlaşan yaşam ve çalışma koşullarında hayatta kalmaya devam eden bizler, hiç susmadık ve artık susmayanlar daha da artıyor” dedi.

 

Ağırlaşan çalışma koşulları nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını hatırlatan Tekin, sağlık çalışanlarının yaşamlarını yitirmesine rağmen Sağlık Bakanlığı'nın, çalışma arkadaşlarını koruma adına herhangi bir adım atmadığını ifade ederek, “Halen sağlık emekçileri, gün aşırı nöbet tutmakta ve hastane yöneticileri tarafından mobbinge maruz kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

‘MOBBİNG UYGULANMAKTA’

Diyarbakır’da sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara değinen Tekin, “Diyarbakır’da Kadın Doğum Hastanesi ve diğer hastanelerdeki emekçilere gün aşırı nöbet tutturulmakta, mobbing uygulanmakta ve İl Sağlık Müdürü ile yaptığımız görüşmelerde kendisinin yıllık izinlerle ilgili kolaylık sağlanacaktır, talimatına rağmen zorluk çıkarılmaktadır. Defalarca hastane yöneticileri ile görüşülmüş ancak her hangi bir olumlu sonuç alınamamıştır. Yapılan görüşmelerde, çalışma koşullarımızın iyileştirilmesine dair taleplerimizin yanında toplum sağlığına dair görüş ve taleplerimizi de ifade etmekteyiz. Pandemi sürecinde daha da hassas olunması gereken hastanın tedavi sürecinde, hayati öneme sahip olan Mekanik Ventilatör Setleri, İnfüzyon Pompa Setleri gibi tıbbi malzemeler zamanında temin edilmemektedir. Bu hastanenin idaresi, kliniklerde tedavi gören bebeklerin vücut temizliği için gerekli olan ıslak mendil yerine, bebeklerin vücut temizliğini pamukla yapın diyecek kadar pervasızlaşmıştır” diye konuştu.

 

BEBEĞİNİ KAYBETTİ

Çalışma koşullarından dolayı riskli gebelik geçiren bir arkadaşlarının bebeğini kaybettiğini belirten Tekin, “Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yoğun bakım biriminde çalışan bir arkadaşımızın riskli gebeliği ve nöbet tutamaz raporu olmasına rağmen kendisine nöbet tutturulmuş, arkadaşımız yer değişikliği talebinde bulunmuş, ancak yer değişikliği gerçekleşmemiştir. Maalesef bu süreçte bir sağlık emekçisi üzülerek söylüyoruz ki çocuğunu kaybetmiştir. Hastane yöneticilerinin görevi kötüye kullanması, arkadaşımızın çocuğunu kaybetmesine sebep olmuştur. Buna rağmen İl Sağlık Müdürlüğü, arkadaşımız ile acısını paylaşmaktan ziyade, görüyoruz ki bu durumun üzerini kapatmaya çalışmaktadır. Muhakkik olarak atanan başka bir hastanenin başhekimi ise arkadaşımızı suçlayacak kadar vicdan ve meslek etiğinden uzaklaşmıştır.”

 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

“Şu kesindir ki ortada bir cinayet vardır” diyen Tekin, bu nedenle tüm hastane yönetimi hakkında soruşturma başlatılmasını ve ihmali olanların görevden alınmasını istedi. Tekin, olaya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim