MÜCADELE- Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Fırat Mahallesi’nde bulunan ev, tebligat gönderildikten 20 saat sonra yıkıldı. Mezopotamya Mahalllesi’nde siteler arasında bulunan 17 dönümlük araziye yıllar önce gelip yerleşen Eken Ailesi mağdur edildiklerini dile getirerek yıkıma tepki gösterdi. Sabah saatlerinde çok sayıda polis ve zabıta ekibi yıkımı gerçekleştirdi.

 

 

“HUKUK DEVLETİYİZ, MAHKEME KARARLARI BEKLENMEK ZORUNDADIR”

Ailenin evinin yıkılmaması için yıkım alanına gelerek açıklamalarda bulunan CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, “Bu insanlar yıllardır burada yaşıyorlar. Bir mahkeme süreci varken yıkım yapılmaya çalışıldı. Bizim talebimiz mahkemenin kararının beklenmesi ve sonuçlanması. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun siz yıkın, mahkeme kararı arkanızdan gelir dedi. Hayır arkadaşlar, burası bir hukuk devleti. Ülkemiz, ilkel bir kabile devleti değil, onun için mahkeme kararı beklenmek zorundadır” dedi.

 

"VALİNİN TALİMATI HUKUNUN ÖNÜNE GEÇTİ”

Yıkım öncesi konuşan ev sahibi Melez Eken’in akrabası Ali Yarar, evin 30 yıldan önce yapıldığını ve mağdur edildiğini belirtti. Yarar, “Buraları hazineye devretmişler, hazinede MEB’e devretmiş. Biz mahkemelik olduk bu süreçte ve mahkeme sonuçlandı. Tabi mahkeme aleyhimize karar verdi fakat biz mahkemeye itiraz ettik. Daha sonraki dönemde tüm girişimlerimizde bizlere ‘Vali beyin talimatı var’ deyip biz burayı yıkacağız dediler. ‘Mahkeme kararının beklemiyoruz’ dedi belediye yetkilileri. Hangi kapıya gittikse bu ‘Vali’nin talimatıdır’ dediler. Mahkeme kararını beklenmesini istiyorduk ama maalesef yıkım gerçekleşti, mağduruz ne yapacağımızı bilmiyoruz”

 

“HAYIRSEVERE YER AÇMAK İÇİN MAĞDURİYET YARATILDI”

Evlerinin yıkımı için yıllardır hukuk mücadelesi verildiğini anlatan Yarar; “Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü ile Valilik, bugün evimizi yıkarken bizi mağdur ettiler. Bugün yapılan yıkımla verdiğimiz onca emeğimiz heba edildi. Vali Bey, Kayseri’den bir iş adamı bulup hayırseverlik adı altında yıkılan evimizin yerine okul yaptıracak. Madem adam hayırsever neden evimiz yıkılarak mağdur edildik. Mağduriyetin üzerine hayırseverlik olur mu?”

 

“HAK HUKUK TANINMADI, EMEĞİMİZ HEBA EDİLDİ”

Yıkımın hukuksuzca yapıldığını söyleyen Yarar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yıkım işlemlerine dair yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak “Bize ‘Yıkıp okul yapacağız’ diyorlar, biz de diyoruz ki mahkeme kararı elimizde. Zararımız karşılanmıyor biz mağduruz, şimdi bu konuda ne yapalım? Burada kanun işlemiyor mülki amirlerin kanunları işliyor. Mahkeme ve yargı var bu nasıl oluyor? Hiç birini tanımıyorlar. Hak hukuk tanımıyor bunlar. ‘Vali beyin talimatı var yıkın’ diyorlar. Şu an o talimat burada uygulanıyor. Madem mahkeme kararları uygulanmıyor kaldırsınlar bu mahkemeleri, adliyeleri kaldırsın. İçişleri Bakanlığı ve Vali’nin talimatıyla yönetsinler ülkeyi” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

"DÜN TEBLİGAT YAPILMIŞ, BUGÜN YIKIM BU USULE AYKIRIDIR"

Eken Ailesinin Avukatı Zülküf Ergin Alabalık, aileye daha önceden tebligat gönderilmeden yapılan yıkım işleminin hukuksuz olduğunu belirterek “Bu arazi hazine arazisi, 25 yıl sonra hazine avukatları dava açmış sen burada işgalcisin deyip evi yıkacağız demiş. Sonra 2015 yılında evin yıkılmasına karar verilmiş. Şimdi İl Milli Eğitim Müdürlüğü buraya okul yapacağız diyorlar ve yıkım kararı alıyorlar. Zaten itiraz edilmiş usulsüzlük var, haksız hukuksuz bir şekilde işlemler yapılmış ama yıkım kararı usulsüz değil. Bildirimler usulsüz, aileye tebligat gönderilmemiş yıkım tarihine dair. Yasalara aykırı olan şey yıkımı gerçekleştirmeyi asıl şahsa tebliğ etmemişler, tebligatı dün yapmışlar, yıkımı bu gün yapmışlar, bu usule aykırıdır” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim