Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, kentte faaliyet gösteren ve bölgenin tıbbi malzemelerini temin eden 400 medikal firmasının kamu ve üniversite hastanelerinden geçen yıla ait 100 milyon lirayı aşan alacaklarını hala alamadıklarını ve sektörün bilerek iflasa sürüklendiğini iddia etti..

 

Konuya ilişkin DTSO Başkanı Mehmet Kaya, tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yaklaşık 1.000 kişi istihdam etme kapasitesine sahip olan ve bölgenin tümüne tıbbi malzemeleri temin eden firmalarımız kamualacaklarını tahsil edememektedirler. Firmalarımızın 2019 yılına ait 100 milyon TL.yi aşan alacaklarının hala ödenmemiş olması sektörün bilerek iflasa sürüklenmesi demektir. Bilindiği üzere kamu ihalelerinde sözleşme gereği olarak tedarikçinin alacaklarını 180 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Buna rağmen medikal firmalarının alacaklarının ödenmemesi kabul edilebilir bir durum değildir.

 

Dicle Üniversitesi hastanelerinden 3 yıl, kamu hastanelerinden 15 aydır alacaklarını alamayan firmalar hastanelerin ihtiyacı olan malzemeleri temin etmekte zorlanmaktadırlar. Pandemi ile birlikte sağlık sorunlarının giderek ağırlaştığı bir dönemde medikal firmalarının alacaklarının ödenmemesi firmalarımızı iflasın eşiğine sürükleyecek ve bunun sonucunda halk sağlığı çok daha büyük bir riskle karşı karşıya kalacaktır.

 

Firmalarımız halk sağlığını düşünerek kendi öz kaynaklarını ve banka kredilerini kullanmak suretiyle hastanelerin ihtiyacını karşılamak için gerekli tüm özveriyi göstermiş ve göstermeye devam etmektedirler. Bu süreçte çalışanlarının maaşlarını düzenli olarak ödeyen, devletimize karşı olan bütün yükümlülüklerini (KDV, SGK gibi) eksiksiz yerine getiren firmalarımızın alacaklarının ödememesi kamu ihale kanunlarına aykırıdır.

 

Sonuç itibariyle; medikal firmalarımız bankalara olan kredi borçlarını ödeyemedikleri gibi artık yeni kredi temininde de zorlanmaya başlamışlardır. Ayrıca çeklerini ödeyemez duruma geldikleri için tedarikçilerinden yeni mal ve hizmet alamaz duruma gelmiş bulunmaktadırlar. Bankalar medikal firmalarının içinde bulundukları mali durumu ve kamun ödemeleri geç yaptığını gerekçe göstererek firmalara yeni kredi kullandırmamaktadırlar.

 

Kamu ve Üniversite hastaneleri tedarikçi medikal firmalarının alacaklarını ödemedikleri takdirde yakın bir zamanda firmalar mal ve hizmet temin edemez duruma düşeceklerdir. Bu da hastanelerin hizmetlerinde aksamalara dolayısıyla halk sağlığının tehlike altına girmesine neden olacaktır."

Gerek medikal firmalarının krize sürüklenmesini önlemek, gerekse de halk sağlığını korumak ve sağlık hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak açısından tedarikçi firma alacaklarının acilen ödemesi konusunda ilgilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim