Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER-  Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak’ta meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 6,8 şiddetindeki deprem nedeniyle Diyarbakır’da hasar gördüğü için yıkım kararı verilen 9 okul için şimdiye kadar herhangi bir çalışmanın yapılmaması, kentte tepkiye yol açtı. Kentte yıkım kararı verilen 9 okulda eğitim gören yaklaşık 7 bin öğrenci kentin farklı yerlerindeki okullara taşınırken, konuya ilişkin yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre, yıkımına karar verilen okulların yapımına ne zaman başlayacağının henüz belli olmadığı açıklandı. 

 

Diyarbakır’da, depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilen 54 okul için rapor hazırlanmıştı.  Milli Eğitim Bakanlığı, binaların yıkılma riski, yaşı gibi nedenlerden dolayı onarıma muhtaç olmaları gerekçesiyle yapılan bina etüt analizleri sonucunda, güçlendirilme önlemleri kapsamında gönderilen raporlar üzerine, kentteki yüksek riskli okullar için raporlarını incelemişti. İncelenen raporun ardından, bakanlıkça sağlanan finans desteğiyle kentteki okulların güçlendirilmesi için çalışma başlatılmıştı. Güçlendirme çalışması kapsamında bazı okullar onarılıp depreme karşı güçlendirilirken, bazılarında ise henüz çalışma başlatılmış değil. Edindiğimiz bilgilere göre, Elazığ’daki deprem nedeniyle hasar gören okulların Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla yıkılacak. 

 

 

Elazığ’daki deprem nedeniyle Diyarbakır’da ağır hasar gördüğü için yıkımına karar verilen okullar şu şekilde:

Faik Ali Ortaokulu’ndaki bin 200 öğrenci, Koşuyolu Teknik Meslek Lisesi’ne; Alipınar İlkokulu’ndaki 700 öğrenci, Hüseyin Uluğ İlkokulu’na; Çelebi Eser Ortaokulu’ndaki 2 bin 300 öğrencinin, bir kısmı Namık Kemal Lisesi’ne, bir kısmı Çelebi Eser İmam Hatip Ortaokulu’na; Seyrantepe İlkokulu ve Ortaokulu’ndaki 507 öğrenci, Yolaltı İlkokulu ve Güner Ekinci Ortaokulu’na; İnönü Ortaokulu’ndaki 819 öğrenci, Mustafa Kemal Ortaokulu’na dağıtılmıştı.  Cahit Sıtkı Tarancı İlkokulu’ndaki 202, 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ndeki 617, Yunus Emre İlkokulu’ndaki 600 öğrencinin ise hangi okul ya da okullara dağıtılacağı ise belirsiz.

 

Daha önce konuya ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Sekreteri Volkan Tuncer, yıkım kararı verilen okulların ne zaman yıktırılacağı ve hangi okulların yerine yenisinin yapılacağını belirsiz olduğunu söylemişti. Tuncer, “Okulların yıkılma kararından sonra herhangi bir çalışma yapılmadı. Söz konusu okullar hakkında yıkım kararı verilip öğrencilerin başka okullara dağıtılarak sınıflar daha da kalabalıklaştırıldı” demişti.

Editör: TE Bilisim