Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluk olan, iletişim kurmayı, işbirliği yaparak projeler geliştirip paylaşmayı amaçlayan  eTwinning, öğrencilere Avrupa ülkelerinin kültürünü tanıma fırsatı sağlıyor.

Diyarbakır Yenişehir ilçesindeki Şehit Teğmen Ayfer Gök Anaokulu, Gaziantep Emrullah Şuleanaokulu ve Sakarya  Zinnet Dilmenanaokulu büyük bir başarıya imza atarak ‘Dünyayı Tanıyoruz’adlı e-twinning projesinin kurucusu oldular. 

‘Dünyayı Tanıyoruz’adlı e-twinning projesi  kapsamında; her hafta farklı bir ülkeyi tanıyan öğrenciler, farklı kültürler hakkında bilgiler edinip hoşgörü, sevgi ve farklılıklara saygı gibi değerler geliştirirken okul öncesi dönem çocukları Japonya, Rusya, İtalya, Hindistan, Peru ve Almanya’nın  kültürlerine ait unsurları da inceleme ve tanıma fırsatı bulurken aynı zamanda 6 farklı dilde merhaba gibi selamlaşma kelimelerini öğreniyorlar. 

 

‘Dünyayı Tanıyoruz’adlı e-twinning projesi kapsamında; öğrenciler söz konusu 6 ülkenin bayrakları, dilleri, başkentleri, tarihi ve ünlü yerleri, yemekleri, giysileri, sanatçıları, ünlü kişileri, müzikleri gibi daha birçok konu ve alanda araştırmalar ve çeşitli sanat, okuma yazmaya hazırlık gibi etkinlikler yaparak ülkelerin kültürünü tanıma fırsatı buluyor ve bunlara  yönelik çalışmalar yapılıyor. Projeyle, dünyanın farklı yerlerinde kendi akranlarının nasıl bir yaşam sürdüğünü, farklı kültürlere ait farklı özellikleri öğrenmeleri için geleceğin mimarı olan çocukların ufkunu açması hedefleniyor. 

3 farklı şehirden 3 farklı ana okulundan 9 ortağı bulunan  ‘Dünyayı Tanıyoruz’adlı projesiyle  okullarda  e-twinning atmosferi oluşturmak,öğrencilerin farklı kültürleri tanımak için müzik,  dil, okuma- yazmaya hazılık, sanat gibi etkinliklere katılmasımı sağlamak, öğrencilerin farklı kültürlerdeki akranlarının yaşamı hakkında bilgi edindirmek ve öğrencilerin farklı diller hakkında küçük deneyimler yaşamak hedefleniyor.

Söz konusu projenin tamamlanmasıyla; çocukların dünyadaki  farklı kültürlerle ilgili  farkındalıkları artmış, hoşgörülü, farklılıklara saygı duyan breyler olmaları yönünde önemli  aşama sağlanacaktır. Etknlkler sayesind ehem el becerileri gelişecek hem  birbirleriyle  daha çok iletişim kuracaklar. Farklı kültürlerin dili, müziği, tarihi, coğrafyası, günlükyaşamı hakkında bilgi sahibi olacaklar 

 

 

eTwinning Nedir?

eTwinning, Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur.

İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır.

eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin kullanımı vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik etmektedir.

eTwinning Portalı (www.etwinning.net) ana toplanma noktası ve çalışma alanıdır. Portal, öğretmenlerin ortak bulması, proje oluşturma, fikirlerini paylaşması, en iyi uygulama alışverişinde bulunması ve eTwinning platformunda bulunan çeşitli özelleştirilmiş araçları kullanarak hemen birlikte çalışmaya başlaması için çevrimiçi araçlar sağlamaktadır.

2005 yılında Avrupa Komisyonunun eöğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2007 yılından bu yana Yaşam Boyu öğrenme Programına sıkı bir şekilde entegre edilmiştir. Merkezi Destek Servisi, Avrupa'daki okullar, öğretmenler ve öğrenciler için eğitimi geliştiren 31 Avrupa Eğitim Bakanlığının uluslararası işbirliğinden oluşan European Schoolnet tarafından yönetilmektedir. Ayrıca eTwinning ulusal düzeyde 38 Ulusal Destek Servisi tarafından desteklenmektedir.

Ülkemiz  eTwinning'e 2009 yılında dahil olmuştur. eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir. eTwinning Erasmus+ sürecinde de Avrupa Komisyonu'nun desteklemeye devam ettiği faaliyetlerden biridir.

Editör: TE Bilisim