Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Mahmut Kaya, pandemi döneminde servisçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Özellikle de araç kredilerinin taksidini ödeyemeyen bazı servisçilerin araçlarını ve araç plakasını satmak zorunda kaldığına dikkat çeken Kaya, yetkililerden yardım istedi. Pandemi tedbirleri kapsamında okulların kapatılmasının servisçileri oldukça mağdur ettiğini dile getiren Kaya, “Pandemiden dolayı esnafımız çalışmazken çok sayıda korsan araç çalışmaktadır. Bu konuyu da trafik denetleme şube müdürlüğüne söylediğimiz halde yeterli bir mücadele olmadı. 3 yıldır belediyeden rayış alamıyoruz. Esnafın tepkisi çok büyüktür. Geçimlerini çok zor şartlar altında sürdürüyorlar” dedi.

 

Diyarbakır Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Mahmut Kaya ile bir röportaj gerçekleştirdik.

 

“EVLERİNDE HUZURLARI KALMADI”

Mücadele Haber: Servisçilerin yaşadığını sorunlar nelerdir?

Mahmut Kaya: Esnaflarımızın birçok sorunları vardır. Esnaflarımızın genelinin araçları kredili bankalardan ve kooperatiflerden aldıkları kredilerini ödeyemiyorlar. Evlerinde huzurlarıkalmadı. Birçok esnafımız kredilerini araç taksitlerini ödeyemedikleri için araçlarını satmak zorunda kalmışlardır. Bazıları ise hem plakalarını hem de araçlarını satmışlardır.

 

“BAŞKA BELEDİYELER ESNAFLARA YARDIM YAPTI AMA BİZDE OLMADI”

Mücadele Haber: Pandemi sürecinde yardım yapıldı mı, yapıldıysa ne tür yardımlar yapıldı?

Mahmut Kaya: Pandemi sürecinde hiç bir yerden esnaflarımıza yardım yapılmadı. Başka illerde belediyeler esnaflara yardım yapıldı, emsal olarak yetkililere bildirdiğim halde bir cevap alamadım.

 

Mücadele Haber: Diyarbakır Valiliğinden bir destek talebiniz oldu mu?

Mahmut Kaya: İl valimize esnaflarımızın durumunu yazılı olarak bildirdik. Herhangi bir cevap alamadık.

 

“ESNAFIMIN EMEĞİ ÇALINIYOR, BU HIRSIZLIKTIR”

Mücadele Haber: Pandemiden önceki dönemde servisçilerin sorunları neydi?

Mahmut Kaya: Pandemi öncesi ve halen devam eden büyükşehir belediyemiz UKOME şube müdürlüğünde - S- plaka olmayan araçlara C türü güzergah belgesi verilen şahıslara esnafımın emeği çalınıyor. Bu hırsızlıktır. Ayrıca 500 evler tarafında bulunan metal fabrikalarında ve organize sanayide birçok korsan araç çalışmaktadır. Bu konuyu da trafik denetleme şube müdürlüğüne söylediğimiz halde yeterli bir mücadele olmadı. Pandemiden dolayı esnafımız çalışmazken çok sayıda korsan araç çalışmaktadır. 3 yıldır belediyeden rayış alamıyoruz. 2016 yılında bir öğrenciyi 85 lira taşıyorduk. 2020 de yapılan yeni yapılan bir zamla rayış 120 lira oldu. Esnafın tepkisi çok büyüktür. Geçimlerini çok zor şartlar altında sürdürüyorlar.

 

“EN ÇOK MAĞDUR OLAN SERVİSÇİ ESNAFIDIR”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Mahmut Kaya: Covid(19) hastalığı ile okulların kapanması nedeni ile esnaflarımızın ne durumda olduklarını tahmin ediyorsunuzdur. Esnaflarımızın plaklarını çekme süreleri 4 ay olarak belirlenmiştir. Bu hastalıktan dolayı Valilik ve Belediyeye yaptığımız müracaatlarda bir sefere mahsus bu yıl esnafların çekme süresinin 1 yıla çıkarmasını istedik, şimdiye kadar cevap alamadık. Telefon ile yaptığımız görüşmede gündeme aldıklarını söylediler. Samimi olarak söylüyorum evet birçok esnaf grubu mağdur olmamıştır. En çok mağdur olan servisçi esnafıdır. Araçlar çalışmadığı halde aracın sigortası, kaskosu, muayene vebandrolu yapmak zorundadırlar. Bir aracın sigortası 4-5 bin TL bir aracın kaskosu 500 TL, bir aracın muayenesi 1000 TL ve bir aracın bandrolu 1000 lira üzerinde ilimizde 999 adet S plakalı servis aracı bulunmaktadır.

Editör: TE Bilisim