Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’daki siyasi parti il başkanları 2021’de geçerli olacak asgari ücret konusunda gazetemize değerlendirmelerde bulundular. Geçen hafta ilk toplantısını yapan asgari ücret tespit komisyonunun 2021 yılı için belirleyeceği ücretin hem işçi hem işveren hem de iş dünyasının taleplerini karşılayacak bir ücret olmasını dile getiren DEVA, TİP, İYİ, SP, HDP, Yeniden Refah, Gelecek Partisi, HÜDA PAR ve CHP hükümete çağrıda bulundu. Söz konusu siyasi parti il başkanları belirlenecek asgari ücretin işçiyi mağdur etmeyecek şeklide olması gerektiğini söylediler.  

 

“HEM İŞÇİNİN HEM İŞ DÜNYAMIZIN SORUNLARINA KALICI ÇÖZÜMLER BULUNMALIDIR”

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Cihan Ülsen, “Asgari ücretin sadece iktisadi, ticari bir değişken olmadığını, bunun hukuken de işçiler için bir koruma rakamı olduğunu düşünüyorum. Bir yandan işçilerimiz, yoksul kitlelerimiz yoksulluk/açlık sınırıyla ve işsizlikle sınanırken diğer yandan zaten kötü ekonomi yönetimi, kur krizi ve pandemi nedeniyle sıkıntıda olan iş dünyası stopaj ve prim yükü altında mücadele veriyor. Burada farazi, ayakları yere basmayan bir rakam telaffuz etmektense hem işçilerimiz için hem de iş dünyamız için kalıcı, gerçekçi çözümler bulmamız gerekiyor. Diğer türlü, bugün yapılacak herhangi bir zammın işçinin geçim derdine derman olmayacağını bildiğimiz gibi, iş dünyamızın da zaten taşıyamadığı yükünü yine stopaj ve primler bahsinde arttıracağını biliyoruz. Pek çok işyerinde maaşların asgari ücretin üstünde olmasına rağmen sigortaların asgari ücret üzerinden yatırıldığını da biliyoruz. Bu işçilerimiz açısından bir hak kaybıdır. Ama iş dünyamızın da bu konuda dayanıklılık testine tabi tutulmaması gerektiğini de biliyoruz. Dolayısıyla, sosyal devlet olmanın gerekliliği özellikle bu pandemi günlerinde yerine getirilmeli ve asgari ücret bahsinde hem işçinin hem iş dünyamızın sorunlarına kalıcı çözümler bulunmalıdır.

 

“BİZ İŞÇİYİZ. İNSANCA YAŞAM, İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET İSTİYORUZ”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Diyarbakır İl Başkanı Salih Sargın, Bugün ülkemizde milyonlarca yurttaş günde 39 lirayla geçinmek zorunda. Milyonlarcası kayıt dışı çalışıyor. Kayıtlı olanlar ise sefalet ücretine mahkum. Ülkenin neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor. Öyle ki bugün ülkemizde asgari ücret, ortalama ücrete dönüşmüş durumda. 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 8 bin TL’nin üzerindeyken, İşçinin ayda 2 bin 500 mü, yoksa 3 bin TL mi alması gerektiği tartışmasını reddediyoruz. Biz diyoruz ki Asgari ücretin adı insanca ücret olsun, belirlenecek ücret en temel insani gereksinimleri karşılasın. Biz işçiyiz. İnsanca yaşam, insanca yaşanacak ücret istiyoruz.

 

“ASGARİ ÜCRET NET 3000 TL OLSUN”

İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu, “Mevcut durumda, brüt asgari ücret 2943 lira. Gelir vergisi, SGK primi ve işsizlik sigortası fonu kesintileri yapıldıktan sonra, çalışanımızın eline net, 2325 lira geçiyor. Diğer taraftan, asgari ücretli bir çalışanı istihdam etmek için, işverenimizin cebinden ise 3458 lira çıkıyor. Bu hem maaşı kuşa dönen çalışanımız açısından, hem de yüksek bir maliyet üstlenen işverenimiz açısından, kabul edilebilir bir durum değil. Asgari ücret net 3000 TL olsun işçimizin alın terinin, emeğinin, en azından böyle olması için Genel Başkanımız Meral Akşener ve iyi partimizin çözüm önerisidir.“

 

“EN AZ YOKSULLUK SINIRI OLAN 8000 TL'NİN BİR AİLENİN ELİNE GEÇMESİ LAZIMDIR”

Saadet Partisi Diyarbakır il Başkanı Fesih Bozan, “Bilindiği gibi TÜİK veya sendikalar her ay 4 kişilik bir ailenin, açlık ve yoksulluk sınır değerlerini açıklar. Türk-İş'in Kasım ayı için belirlediği sınır; Açlık Sınırı: 2.517 TL Yoksulluk Sınırı ise: 8.198 TL’dir. Asgari ücret belirlenirken, maalesef hep açlık sınırı ölçü alınıyor. Halbuki ölçü alınması gereken yoksulluk sınırıdır. Açlık sınırı bir ailenin ölmemek için harcadığı asgari paradır. Örneğin:  Kira 850 TL, Elektrik: 125 TL, Su: 75 TL, Yakıt: 375 üç öğün sadece Çay ve Simit yense 900 TL Toplam: 2.325 asgari ücret bitti. Peki bu ailenin diğer ihtiyaçları olan, et, yağ, un, şeker, giyim, eğitim, ulaşım, iletişim vs. bunları neyle karşılayacak? Bu ihtiyaçları da karşılayabilmesi için en az yoksulluk sınırı olan 8000 TL'nin bir ailenin eline geçmesi lazımdır. Belki şuanda asgari ücret için bu rakamlar uçuk ve hayali gelebilir. Ama 5 yıl bilemedin 10 yıl bir hedef konulmalı ve bu süreçte Asgari ücretin yoksulluk sınırı olan miktarın alınması için zam ona göre yapılmalıdır. Bugün için Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, primleri devlet vermeli ve eşel mobil sistemiyle bugün piyasa eflasyonunu yüzde 30 civarında kabul edersek, bunun artı üstüne yüzde 7 konulup bugünkü asgari ücret 3600 -4000 civarına bağlanabilir.

 

“EMEKÇİNİN YANINDAYIZ VE TALEBİMİZ 4.000 TL’DİR.”

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner, “Sefalete karşı insanca bir yaşam ve emeğin özgürleşmesi için askeri ücret net 4.000 bin olmalıdır. Biz HDP olarak her zaman emekçinin yanındayız. Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin geneline bakıldığında temel yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan yiyecek, barınma, sağlık ve korunma gibi temel malların ve servislerin erişilebilirliğinin artırılması ve dağılımının genişletilmesi ve daha yüksek gelir seviyesine ilave olarak, daha fazla iş imkanlarının sağlanması, daha iyi eğitim, kültürel ve insan değerlerine daha fazla dikkat edilmesi gibi yaşam standartlarının yükseltilmesi ve bunların sadece materyal zenginleşmesine hizmet etmekten daha çok daha fazla kişisel ve ulusal özgüven yaratması. Bireyleri ve milletleri bağımlılıktan kurtaracak ekonomik ve sosyal çeşitlilik ve benzeri duruma bakıldığında Diyarbakır’da yaşayan halkın bu yaşam refahından uzak olduğu ve bunun giderilmesi için bölgenin yatırım yapılarak kalkındırılması iş imkanının yaratılması ve çalışacak olanların enflasyona ezdirilmemesi gereklidir. Buda çalışanlar alacakları ücretin en az 4.000 TL olması ile yaşam standartını yükseltip yakalayabilir. Bir ailenin en az 4 kişiden oluştuğunu hesaplandığında kira, mutfak, giyecek, vb. harcamalara bakarsak bir çalışan 4.000 bin TL bile yetmediğini görebiliriz.”

 

“EN AZ 3.100 TL OLMASINI TALEP EDİYORUZ”

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, “Asgari ücret, işçinin gıda konut sağlık ulaşım ve kültür gibi gereksinimleri günün fiyatları üzerinden bir çalışana verilebilecek en düşük ücret adına gelir. Günün koşulları ile işçiye ödenecek bu miktar belirlenirken esas alınacak olan işçinin asgari geçimini sağlayacak düzeyde revize edilmelidir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak asgari ücretin bu yılki minimum değerinin 3.100₺ olmasını talep ediyoruz hatta bazı belediyelerimiz de bu rakamın çok daha üstüne çıkarak 4.500₺ ödemeye başlanmıştır. Bize göre asgari ücret belirlenirken ödenecek rakamın vergiye tabi olmamasını yani ele geçen net para olmasını arzuluyoruz. Özellikle de asgari ücretle çalışan işçi kardeşlerimizin yüksek enflasyon altında ezilmemesini ve temel ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayabileceği, borçlanmadan hayatını idame ettireceği bir seviyeye çıkartılmasını istiyoruz."

 

“ASGARI ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM YAPILMASI VE EN AZ 3 BIN 500 LIRA SEVIYESINE GETIRILMESI GEREKIYOR.”

Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ali Erdem, “Hükümetin asgari ücret zammını belirlerken bundan önceki yıllarda yaptıkları gibi çay ve simit hesabı ile değil; şuan 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 3000 TL civarında olduğu bir dönemde 2324 TL gibi açlık sınırının altında bir ücret ile hayatlarını idame ettirmeye çalışırken özellikle içinde bulunduğumuz bu pandemi sürecinde ard arda gelen zamanlardan ötürü çok daha fazla sıkıntı yaşamakta olan ve bu sıkıntıları aşmak için kredi ve kredi kartlarına mecbur bırakılan faize ve borç batağına süreklenen asgari ücretli vatandaşlarımızın faiz lobisinin acımasız ellerinden  ve borç batağından kurtulabilmesi için hükümetin asagari ücretli vatandaşlarımızın çektikleri sıkıntıları göz önünde bulundurarak bir kez olsun empati kurup daha gerçekçi ve şeffaf hesaplar ile yapılacak asgari ücret  zammını belirlemeleri gerekmektedir. Genel Başkanımız Fatih Erbakan’nın da belirttiği gib asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ve en az 3 bin 500 lira seviyesine getirilmesi gerekiyor.”

 

“ASGARI ÜCRETIN VERGIDEN TAMAMEN MUAF OLMASINI TAVSIYE EDIYORUZ”

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, ”Ülkemizde çalışan kesimin yarısı kadarı asgari ücretle çalışan kesim olduğunu biliyoruz. Bu kesimin mağdur edilmemesi ve üretime daha çok katkı sağlaması için asgari ücretin iyi planlanması gerekmektedir. Çalışanlarımızın büyük bir kesimini ilgilendiren asgari ücret konusunda hükümetin bütün imkanları kullanarak bu kesimi mağdur etmemesi en büyük temennimizdir.Çünkü hem üretimde ciddi katkısı olan hem ülke ekonomisine hizmet eden hem de yarınlarımızın daha müreffeh olmasına katkı sağlayan asgari ücretle geçinen kesime vereceğimiz desteklerden kaçınmamak gerekir. Gelecek Partisi olarak öncelikle bu kesimin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Yapılacak artışın ülkenin ekonomik gerçeklerine uygun adil ve bu kesimin hakketiği oranda olması gerekmektedir. Her ne sebeple olursa olsun yapılacak artış reel enflasyonun altında olmaması gerekir. Gelecek Partisi olarak ayrıca asgari ücretin vergiden tamamen muaf olmasını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde çalışan bu kesimimizi ekonomik olarak rahatlatmış hemde çalışma ve üretime motivasyonlarını arttırmış olacağız. Şunu çok iyi bilmeliyiz, tüm çalışanlarımızın ekonomik refah düzeylerini arttırmak hepimizin temel hedefi olmalıdır.  Şu anda yapılan görüşmelerin belirttiğimiz hesaplar çerçevesinde değerlendirilmesini hem ülkemizin menfaatine hem de çalışanlarımızın menfaatine olduğunu düşünüyoruz. Süreci yakından takip ediyoruz.”

 

“EKONOMİK DENGELERİ DE UNUTMAMAK GEREKİR“

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, “Asgari ücret meselesi ülkemizde çalışanların neredeyse yarısını ilgilendiriyor. Yaklaşık 7 milyon kişi asgari ücrete tabi olarak çalışıyor. Ancak bu ücret sadece çalışanları ilgilendirmiyor. Gerek çalışanların ailesini gerekse de bütün üretim ve tüketim alanlarını doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla hassasiyet üzerinde durulması gereken bir konudur.  Asgari ücret şu anda bekâr bir kişinin temel ihtiyaçlarını bile karşılamıyor. HÜDA PAR olarak diyoruz ki; öncelikle asgari ücretin tanımı değiştirilmelidir. Adil bir tanımlama yapmak zorundayız. Asgari ücret sadece kişinin değil ailesini de geçindirebileceği bir ücret olsun. Partimizin bakış açısıyla diyorum ki asgari ücretin tamamı vergiden muaf tutulmalıdır. Şu ana kadar asgari ücretli çalışanlar her ayın yarısını sadece vergiler için çalışmaktadır. Bu önerilerimizin yanında ekonomik dengeleri de unutmamak gerekir. Devlet hem işçiden hem de işverenden ayrı ayrı vergi almaktadır. Çalışanlara yönelik iyileştirmeler yapılırken işverenlere de vergi ve SGK prim desteği gibi kolaylıklar sağlanmalıdır. İşverenler işçilerini doyururlarsa bu çalışanların iş verimini de arttıracaktır. Hizmet ve üretimin sürekliliğin aksamayacağı iyileştirmeler yapılmalıdır.”

Editör: TE Bilisim