MÜCADELE- Didem Arslan Yılmaz, Show TV'de yayınlanan “Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme” programına telefonla bağlanan Türkan Taşçı'nın Kürtçe konuşmasını “Burası Türkiye Cumhuriyeti” diyerek engelledi. Taşçı'nın Kürtçe konuşması üzerine Arslan, “Hayır hayır Türkan hanım, bizim de anlamamız lazım. Türkan hanımı hattan alalım. Kızlara hakaret edemez böyle de konuşamaz, biraz da anlarım ben Kürtçeden kesinlikle olmaz. Halayla konuşun doğru düzgün Türkçe konuşsa anlayacağız. Burası Türkiye Cumhuriyeti yani. O dili bilmiyoruz, bilsek anlayacağız da konuşacağız da. Bilmiyorum” dedi. Kürtçe konuşmak isteyen konuğu yayından alan sunucu Didem Arslan Yılmaz ‘a Diyarbakır’dan tepki geldi. 

 

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Avukat Cihan Ülsen, DEVA Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Eczacı Erdal Akildiz, DEVA Partisi Diyarbakır Sur İlçe Başkanı Sadrettin Tosunlu, CHP  Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, 22. ve 23. Dönem Diyarbakır Milletvekili, DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Ali İhsan Merdanoğlu ve Saadet Partisi Diyarbakır Kayapınar İlçe Başkanı Mehmet Ali Abakay yaşanan duruma tepki gösterdi.   

 

ÜLSEN: HER ÇİÇEK KENDİ KÖKÜ ÜZERİNDE BİTER

DEVA  Partisi Diyarbakır İl Başkanı Avukat Cihan Ülsen, Kürtçe’ye ve kürtlere yapılan bu saygısızlığın ilk olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Didem Arslan, Sivas Koçgirili Kürt Alevi bir Anne ve Babanın kızı. ‘Irkçılık’ gibi bir itham abartılı olmuş sanki. Kürtçeye verdiği bu anlaşılmaz tepkiyi, büyük bir şaşkınlıkla karşıladım. Türkiye Cumhuriyetinde Kürtler de yaşıyor ve o Kürtlerin anadili Kürtçedir. Bunu Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkes açık ne net olarak bilir bu ülkede 20 milyona yakın Kürt vardır. İnsanların anadilini sorgulamak, Anadili ile konuştuğu için konuşma hakkını ellinden almak kimsenin haddine değildir. Zazaca’da bir söz vardır “Her vilikebikokéxoserobenozergün” yani “ Her Çiçek Kendi kökü üzerinde biter” kabul etseniz de etmezseniz de Kürtçe Aziz bir dildir ve Türkçenin yaması asla değildir” dedi. 

 

ÖZEL: KÜRTÇE 20 MİLYON VATANDAŞIN ANADİLİDİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, ““20 milyon vatandaşın Anadili Kürtçedir.  Biz Kürt sorunun çözümü ile birlikte, Kürtçenin her alanda kullanılmasının yanı sıra anadilde eğitim üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Bu tür söylemler ırkçılığı yaygınlaştırmaktadır. İktidar Partisi temsilcileri veya bakanlar bölgeye geldikleri zaman Kürtçe afişlerin asılmasına müsaade ediliyor. Kürtçe seçim şarkıları alanlarda çalınıyor. Kürtçe selamlamalar yapılıyor. Bunlar yapılırken yasak değil de neden bölgede yaşayan yurttaşlarımız özgürce hakları olan anadilinde özgürce konuşamıyor. Hükümetin biran önce buna bir düzenleme getirmesi gerekmektedir. İnsanların anadili annelerinin ak sütü gibi helaldir” şeklinde konuştu.   

 

ABAKAY: BU TÜR DURUMLARA KARŞI, TEDBİR HÜKÜMETİN İRADESİNDEDİR 

Saadet Partisi Diyarbakır Kayapınar İlçe Başkanı Mehmet Ali Abakay, “Bu topraklarda Türkçe, Arapça, Farsça da konuşulur, Kürdçe de. Sizler, yabancı okullarda Ingilizce de öğrendiniz, Almanca da Fransızca da. Kendi topraklarında kendisine yabancı kılınanlar, daîma başkalarının nefesiyle soluklandıkça, efendilerinin sesi olacaktır.  Kimi televizyon programlarında anadilleriyle konuştuğu için engellenen, hakarete uğrayan, beyaz elit etiketlilerce lince maruz bırakılanlara, bunun ardından gelecek toplumsal linçlere, millî birliğe ve beraberliğe tehdit olan bu tür durumlara karşı, tedbir hükümetin iradesindedir. Bize düşen görev, bu açıklamamızla kamuoyuna doğruyu ifadedir. Siyasî mecralar ne denli farklı olursa olsun, doğrudan yana olma insanî vasıftır. İnsanlıktan çıkmış olan, insan sûretinde kim ya da kimler olursa duruşumuz hak ve adalet ölçüsünde değişmeyecektir” dedi. 

 

AKİLDİZ: HERKES ANA DİLİNİ ÖZGÜRCE KONUŞMA HAKKINA SAHİPTİR

DEVA Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Eczacı Erdal Akildiz, “ Kürtler yüz yıllardır bu topraklarda yaşamış ve tarih içinde bir çok devlet kurmuşlardır. Ana dil en temel insan haklarından biridir. Ana dilin engellenmesi ve yok sayılması en büyük insan hakkı ihlalidir. Üstelik 21.yüzyılda hala bunları konuşuyor olmamız ve ülkemizde milyonlarca insanın konuştuğu bir dilin yok sayılıyor olması demokrasi, özgürlük ve temel insan haklarının yok hükmünde olduğunun göstergesidir. DEVA partisi olarak herkesin ana dilini özgürce konuşma hakkına sahip olduğunu ve anasının ak sütü gibi helal olduğunu savunmaktayız.”  dedi. 

 

TOSUNLU: BU KONUNUN YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIMIZI BELİRTMEK İSTİYORUM 

DEVA Partisi Diyarbakır Sur İlçe Başkanı  Sadrettin Tosunlu, “Demokrasi ve Atılım Partisi olarak Kürt sorunun çözümü ile birlikte Anadilde eğitim için çalışmalarımız devam etmektedir. adil, eşit, özgürlükçü ve her kesimin anadilini özgürce her platforma konuşma hakkına sahip olduğu düşüncesini savunmaktayız. Show TV’de yayınlanan ‘Didem Arslan Yılmaz’la Vazgeçme’ programına telefonla bağlanan kadını Kürtçe konuştuğu için yayından alan sunucu Didem Arslan Yılmazı kınıyor yetkililerin biran önce gerekeni yapmasını talep ediyoruz ve bu konunun yakın takipçisi olacağımızı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.  

 

MERDANOĞLU: ANADİL ANNE  SÜTÜ GİBİ HELALDİR

22. ve 23. Dönem Diyarbakır Milletvekili, DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi aynı zamanda Genel Başkan Ali Babacan’ın baş danışmanı olan Ali İhsan Merdanoğlu, “Bir televizyon kanalına bağlanan bir vatandaşımızın kendini Kürtçe ifade etmesinin sunucu tarafından engellenmesi doğru bir hareket değildir. Türkiye Anadolu’dur. Lazı, Kürdü, Türkü, Çerkezi ile bir bütündür. Dil, Din, Irk üzerine yapılan söylemlerin hepsi ırkçı söylemelerdir. Bizler bu söylemleri doğu bulmuyoruz. Her vatandaşımızın Anadili annesinin ak sütü gibi helaldir. Anadili ile konuşması en doğal hakkıdır. Demode olmuş bu tür söylemleri artık aşmamız gerekmektedir. Ülkenin asıl gündemi ekonomi işsizlik, sel felaketleri, yangınlar, çiftçinin içerisinde bulunduğu vahim durumla beraber,  başkanlık sisteminin meydana getirdiği sorunlarla mutfağın yandığıdır.  Demokrasi ve Atılım olarak ayrıştırmayan ötekileştirmeyen herkesin anadilini özgürce konuşabileceği, ekonomide refahın üst seviyelerde olacağı bir Türkiye için çalışıp çabalıyoruz” dedi. 

 

SUÇ DUYURUSU 

Bu arada Van Barosu, bir televizyon kanalında "Türkçe konuş, burası Türkiye Cumhuriyeti" sözleriyle Kürtçe konuşmak isteyen bir konuğu yayından alan sunucu Didem Arslan Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulundu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, Yılmaz'ın “nefret suçu" ve “alenen aşağılama” suçu işlediği belirtildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim