MÜCADELE HABER- Devlet Demiryolları 5. Bölge Müdürlüğünün, Diyarbakır'da bulunan tren rayları boyunca 2 metre yüksekliğinde 12 kilometre uzunluğundaki beton duvarın yapımına başlaması kentte tepkilere neden oldu. Diyarbakır'da duvar yapımına tepki gösteren STK'lar duvarın kenti ikiye böldüğünü belirttiler. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, 12 kilometrelik duvar projesini TBMM'ye taşıdı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Karaduman, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu'nun Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince sorularına cevap vermesini istedi. Karaduman soru önergesinde, "Bu projenin başta duvarın inşa edileceği semtler olmak üzere Diyarbakır şehrine öngörülen faydaları ne olacaktır? Hangi kamusal fayda gözetilerek yapılmaktadır?" ifadelerini kullandı. Karaduman'ın soru önergesi şöyle:

 

"Devlet Demiryolları, Diyarbakır'da bulunan tren rayları boyunca 2 metre yüksekliğinde 12 kilometre uzunluğundaki beton duvarın yapımına başlamıştır. Bu duvar şehri ikiye bölmektedir. Duvar yaya geçiş noktalarını kapatmakta, araç girişlerini kısıtlamakta, yolun bir tarafındaki insanları ve esnaflarını diğer tarafında duranlarla ayırmaktadır. Mevcut tren yolunun da cumhuriyetin ilk dönemlerinde yapıldığı bilinmekte ve o dönemden bugüne hâlâ değiştirilmediği, gürültüye neden olduğu iddia edilmektedir. Duvar yapımıyla birlikte raylı sistem ile ilgili devam eden sorunlara bir yenisinin daha ekleneceği aşikârdır. Şehirde inşa edilmeye başlanan bu duvar Berlin, Meksika gibi duvarları hatırlatmaktadır. Duvar örülmesinin yerine mevcut demir yolunun güzergâhının değiştirilmesi yahut yer altına alınması veya panel çitle çevrilmesi daha uygun olur kanaatindeyim."

 

BU BAĞLAMDA;

1- Bu proje Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bakanlığınız tarafından bu proje hakkında açıklama yapılacak mıdır?

 

2- Diyarbakır’da vatandaşlarla ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla istişare yapılmış mıdır? Bu projede vatandaşların rızası alınmış mıdır?

 

3- Proje hakkında Çevresel Etki Düzenlemesi (ÇED) Raporu hazırlanmış mıdır?

 

4- Bu projeye şehir planlayıcıları, mimarlar ve ilgili mühendisler dahil olmuş mudur? Olmuşsa kim nasıl bir rapor vermiştir?

 

5- Mevcut demiryolunun güzergâhının değiştirilmesi, yer altına alınması veya panel çitle çevrilmesi gibi alternatif bir çalışmayı düşünüyor musunuz?

 

6- Bu projenin başta duvarın inşa edileceği semtler olmak üzere Diyarbakır şehrine öngörülen faydaları ne olacaktır? Hangi kamusal fayda gözetilerek yapılmaktadır?

 

7- Projenin maliyeti ne kadardır?

Editör: TE Bilisim