MÜCADELE HABER- DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı’nda Eğitim İşleri Başkanı Meral Kahraman’ın yaptığı açıklama da Diyarbakır’ın son dönemde eğitim durumunun endişe verdiğini belirterek, okulların sorunlarına ilişkin önerilerde bulundu.

 

DEVA Partisi Eğitim İşleri Başkanı Meral Kahraman’ın açıklaması şöyle, “Ülkemizin güzide şehirleri arasında yer alan, kozmopolit yapısı ve kadim tarihi ile uzun zamandır eğitim alanında katkıları ile bilinen Diyarbakır’ın son zamanlardaki eğitim durumu ciddi anlamda endişeler yaratmaktadır. Endişelerin temel kaynağı, diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında izlenen yanlış politikalar sonucudur.

 

Günümüz koşulları değerlendirildiğinde ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin yüksek olduğu ülkelerin başarı durumları verdikleri eğitim sisteminin güçlü yapısı, istikrar, eğitime ayrılan bütçenin yüksekliği, liyakat kavramının önemi gibi konulara bağlı olduğu ortadadır. Ülkelerin eğitim politikalarına bakış açıları da bu başarının ortaya çıkmasında büyük öneme sahiptir. Okullar, ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın iyi ve sağlam bir eğitim almaları için oluşturulan eğitim yuvalarıdır. Okulların fiziki koşulları bireylerin en sağlıklı, verimli, kaliteli eğitim-öğretimi alacak şekilde dizayn edilmelidir.  Diyarbakır’da faaliyet gösteren mevcut okullarımızın bazı sorunları:

 

-Okulların fiziki koşullarının yetersizliği.

-Dersliklerdeki materyallerin gerekli donanıma sahip olmaması.

-Teknolojik alt yapının günümüz koşulları ihtiyaçlarını karşılamaması.

-Sınıf mevcutlarındaki sayının ideal düzeyden çok uzak olması.

-Okullara ayrılan bütçenin ihtiyaçları karşılamayacak düzeyde az olması.

-Okul bahçelerindeki etkinlik-oyun alanlarının yetersiz kalması.

-Salgın döneminin devam etmesi durumunda fiziksel mesafeyi koruyabilecek alanın yeterli olmaması.

-Bazı okul bahçelerinin otopark niyetine kullanılması gibi sorunlar ortadayken okulların bahçelerine yeni okul binaları yapma projesine  kalkışmak çocuklarımızın pedagojik yapısının dikkate alınmadığının göstergesidir.

 

Diyarbakır, geniş düzlük üzerine kurulmuş ve engebenin az olduğu, imar alanlarının rahatlıkla kullanılabileceği, ulaşım sorunun asgari düzeyde tutulabileceği nadir şehirlerimizdendir. Şehrin imar planı daha önceki dönemlerde hazırlanmış olup belirli sistem doğrultusunda hayata geçirilmiştir. Okullara, parklara, hastanelere, binalara yeterli alanlar ayrılmıştır. Bu kadar geniş ve planlı araziler varken mevcut okulların bahçelerine yeni okul binaları yapmak ne denli sağlıklı olabilir?

 

Mevcut okullarımızın oyun ve etkinlik alanları muhafaza edilerek okullarımız çağımız koşullarına göre yeniden dizayn edilmelidir. Otopark gibi kullanılan okul bahçelerinin alanları, çocuklarımızın hakkı olarak onlara iade edilmesi ile çocuklarımızın daha rahat etkileşim alanlarında zamanlarını verimli değerlendirmelerine olanak sağlayacaktır.

 

Şehrimizin yerleşim alanlarında günümüz ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde yeni, altyapısı sağlam ve donanımlı okulların yapılması eğitim kalitesini yükseltmede önemli adımlar arasında yer alacaktır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim