Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Andok Dağı’nda doğa yürüyüşü gerçekleştiren bir grup doğasever 2840m rakımdaki dağa 4 saatlik yürüyüşün ardından vardılar. Bölgede doğa sporları açısından önemli bir yeri olan Andok Dağı, son dönemde güvenlik sorunları nedeniyle tırmanışlara kapatılmış fakat dağın zirvesinde bulunan Şeyh Muhammede Andok'un türbesine yapılan geleneksel ziyaretlerden dolayı bu tarihlerde dağa tırmanış etkinlikleri gerçekleşiyor.

 

 

Etkileyici bir floraya sahip olan dağda onlarca doğal su kaynağı bulunmaktadır. Bölgede doğa sporları açısından önemli bir yeri olan Andok Dağı, yüksek irtifa dağcılığı için bölgedeki en önemli tırmanma parkurudur. Daha önceleri Türkiye Dağcılık Federasyonunun faaliyet programında yer alan Andok, son yıllarda güvenlik sorunları nedeniyle tırmanışlara kapatılmıştır.

 

 

“DAĞLARIN GÜZELLİĞİYLE ÇEKTİĞİN ZORLUĞU UNUTUYORSUN”

Diyarbakırlı fotoğraf sanatçısı Nizamaddin Pirinççioğlu, doğa yürüyüşünü şu ifadelerle anlattı, “Kutsal Yürüyüş Rumi takvime göre Temmuz 13 yani 26’yı 27 Temmuz’a bağlayan gece de saat 24:30 da ay ışığı karanlığında yola çıktık birkaç koldan kadın, çocuk sesleri bu karanlıkta ve rakımda hayretler içinde bizleri bıraktı ve av tüfeği sesleri karanlıkta yankılanıyor da iki gün dağlardan yol gelenler var, meğer yüzyıllardır bu kutsal ziyaret her sene yapılıyor. Kurban veya adaklar dileniyor, tırmanışta terimizi kurutmak, soğuğu kırmak için geven(devedikeni)’ni yakıyorduk yaklaşık dört saatin ardından sabah gün doğmadan saat 04. 30 gibi zirveye vardık. Gün doğmadan namaz kılanlar ve Şeyh Muhammed Andoki türbesinin etrafında dua edenler 2840m rakımdaki soğuğu huşuyla hissediyorsun dağların güzelliğiyle çektiğin zorluğu unutup gitmişsiniz.”

Editör: TE Bilisim