Fatih SURUÇ

MÜCADELE- DTSO öncülüğünde kentin tekstil sektöründeki gelişmeler ile ilgili OSB’de bir tekstil fabrikasında basın ile bir araya gelindi. Diyarbakır’da tekstil sektöründe bir ivmenin kazanıldığı ve Tekstil OSB’nin de tam faaliyete geçmesiyle mevcutta 18 bin çalışanı olan tekstil sektörde 30 bin çalışan hedefleniyor. Tekstil ile ilgili tanıtım ve bilgi toplantısına, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, DOGÜNKAD Başkanı Rojda Yılmaz, DTSO Kadın Meclisi Sözcüsü Seda Berekatoğlu, GÜNTİAD, Ticaret Borsası Temsilcisi ve Ünteks yönetim kurulu Başkanı Edip Ünver katıldı.

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’dan yıllık kendi kayıtlarına göre yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ancak bunun Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarında yılda 250 milyon dolar olarak gösterildiğini belirterek, bunun da birçok gelirin gelmesini engellediğini söyledi. Kaya, “Türkiye'deki ihracat rakamları bir türlü çözülemeyen önemli bir sorun. Diyarbakır'ın ihracatı 250 milyon dolar görünüyor ama biz tek tek firmalarla konuştuğumuzda rakamın 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Gerek TİM, gerek ihracatçılar, ihraç edilme şekilleri, ihracatçı birlikler her kentte sağlıklı örgütlenmediği için ilin gerçek ihracat rakamları maalesef kente yansımamakta ve bu da ister istemez birçok gelirimizi engellemektedir” dedi.

 

 

“PAMUKTAN PODYUMA”

Türkiye'nin ilk Tekstil İhtisas OSB'nin Diyarbakır'da kurulduğunu anlatan DTSO başkanı Mehmet Kaya, “Kentimizi tekstil ve hazır giyim merkezi yapma kararlılığımızı ortaya koyarken, 'Pamuktan Podyuma' sloganını kullanmıştık. Silvan Barajı'nın bitmesiyle birlikte Diyarbakır'ı kaliteli pamuk üretimi ile Türkiye'nin en önemli pamuk üretim merkezi haline dönüştüreceğiz demiştik. İhraç etmek elbette önemli ama üretim merkezinde bunu işleyerek son ürüne kadar dönüştürmek temel hedefimizdi. Gerek tekstil OSB ve gerekse karma OSB'mizde bu hedefe hızla ilerliyoruz.”

 

“TEKSTİL OSB'MİZDE 6 BOYAMA FABRİKASI ÜRETİME GEÇECEK”

Entegre tesisleşmede arıtmanın önemine dikkat çeken DTSO başkanı Mehmet Kaya, “OSB'mizde arıtma tesisimiz bitti. Ürünler boyanmak için batı illerini gidip tekrar geri geliyordu. Tekstil OSB'mizde 6 boyama fabrikası üretime geçecek. Tekstil OSB'mizde 70 fabrika 2022 sonuna kadar bitmiş olacak. 50'ye yakın talep var. Sayın valimizle birlikte ek tekstil OSB'mizin kurulması için sanayi bakanımızla görüşüldü ve olumlu bir yol alındı. Bu OSB'miz de üretime geçince 10 bin olan istihdam rakamımız 30 bine çıkacaktır.” dedi.

 

MERDİVEN ALTI ÜRETİME SON

Tekstil İhtisas OSB ile birlikte diğer önemli bir konunun da merdiven altı diye tanımlanan kayıtsız işletmelere dönük düzenleme olduğunu vurgulayan Kaya, “Birçok bölgede valilik ile birlikte ve sanayi Bakanlığı'nın desteğiyle Diyarbakır, Bismil, Çermik ve Ergani'de 55 bin metrekarelik işlikler oluşturacağız. Burada ki temel amaç merdiven altında kayıtsız çalışan firmaları yurtdışına ihraç yapacak kalite standardına getirmektir. Marka yaratmak kadar uluslararası markaların da tedarikçisi olmak önemlidir. Bunun için hem kalite standardını yakalamak, hem üretim yapanların haklarını yerine getirmek, hem de çevre duyarlılığını geliştirmek önemlidir.” diye konuştu.

 

“DİYARBAKIR'DA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ YOK”

Kaya, şöyle devam etti: “Türkiye'deki ihracat rakamları bir türlü çözülemeyen önemli bir sorun. Diyarbakır'ın ihracatı 250 milyon dolar görünüyor ama biz tek tek firmalarla konuştuğumuzda rakamın 1 milyar doların üzerinde olduğunu görüyoruz. Gerek TİM, gerek ihracatçılar, ihraç edilme şekilleri, ihracatçı birlikler her ilde sağlıklı örgütlenmediği için kentin gerçek rakamları maalesef yansımamakta ve bu da ister istemez birçok gelirimizi engellemektedir. Bu nedenle lojistikleri kuruyoruz. Artık ihracatlar firma kendi üzerinden değil ihracatçı firmalar sınır kapılarında konuşlanmış durumdalar. İhracatlar onlar veya lojistik firmaları üzerinden yapılmakta. Diyarbakır'da İhracatçılar Birliği olmadığı için ihracatçılarımızın büyük kısmı farklı kentlerden ihracat yapmakta. Mesela bölgeye baktığımızda Mardin'in ihracatı 1 milyar doların, Şırnak'ın ihracatının 700 milyon doların üzerinde olduğunu görüyoruz. Ama sanayi sicil sayısına baktığımızda, yani fabrika sayılarına baktığımızda Mardin ve Şırnak'ın iki katı üretim merkezi Diyarbakır'da. Sınır kapısı ilişkisinden dolayı lojistik şirketler çoğunlukta olduğu için rakamları yüksek. Şimdi biz Diyarbakır'a Eximbank'ın şubesini açmak istiyoruz ancak 1 milyar dolar ihracat zorunluluğu önümüze çıkıyor. Bu nedenle ihracatçılarımıza kredi açamıyoruz. Onun için bu işin takipçisiyiz. Biz de bunun vergi kayıtları, satışlar ve üretim merkezleri üzerinden düzenlenmesini istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim