MÜCADELE HABER- Pandemi kaynaklı vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu, ülkede pik seviyesinin en fazla olduğu dönemler olan Temmuz ve Ağustos ayındaki yoğunluk ile aynı yoğunluğun yaşandığını dile getiren Tabip Odası Başkanı Turan, kentte günde 2 bin ile 2 bin 500 arasında testin yapıldığını, bunların da yaklaşık 800’ünün pozitif çıktığını söyledi.

 

Son dönemde İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır gibi büyükşehirlerde vaka sayısındaki artışların hat safhaya ulaştığını öne süren Turan, bu kentlerdeki hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolu olduğunu savundu. 

 

Turan, bu artışın nedenleri olarak ise etkisini gösteren kış mevsimi ve yeterli tedbirlerin alınmamasını gösterdi. Turan, “Özellikle Ekim ayı sonu itibariyle tekrar artış yaşandı. Bunun nedeni de kış mevsiminin kendisini göstermesi sonrası açık ortamlardan kapalı ortamlara geçiş olmasıdır. Kapalı ve kalabalık ortamlarda virüsün yayılma hızı artıyor. Evde kal çağrıları yapılıyor hatta hafta sonları bazı saatlerde sokağa çıkma yasakları dahi uygulanıyor ama bu saatler toplumsal hareketliliğin olduğu saatlerde uygulanmıyor. Oysa virüsün yayılma oranını azaltmak için toplumsal hareketliliği azaltmak gerekiyordu” diye belirtti.

 

‘KUSURSUZ FIRTINA’

Kış mevsimi ile beraber grip salgının ortaya çıktığını, hem grip hem de Coronavirus salgınının birleşimiyle ise “kusursuz fırtına” dedikleri tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalacakları konusunda önceki aylarda uyarıda bulunduklarını ifade eden Turan, “Koruyucu sağlık hizmetlerine önem verirsek çok rahat bir şekilde salgını önleyebiliriz. En az 2 ile 4 hafta arasında yapılacak olan kısıtlamayla virüsün yayılmasını engelleyebiliriz” dedi. 

Tehlikeye karşı yurttaşlardan bireysel önlemlere daha fazla önem vermesini isteyen Turan, özellikle maske ve hijyen kurallarına kesinlikle dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim