MÜCADELE HABER- Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Kovid-19 pandemisi nedeniyle kentin adeta alarm verdiğini ve 6 Ağustos itibarıyla enfekte olan 346 sağlık çalışanı sayısının son iki haftada 84 kişi artarak 430’a yükseldiğini söyledi. Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Elif Turan, kentteki koronavirüs vakalarına ilişkin açıklama yaptı. Kentte  koronavirüs vaka sayısında artış yaşandığını belirten DTO Başkanı Elif Turan, testler öncesi kendilerine 600 ile 700 vaka sayısının bildirildiğini kaydetti. 


Kendilerine gelen vaka sayısının 300 bandında olduğunu kaydeden Turan, “Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilerde ilimizdeki vaka artışının ciddi boyutta olduğunu görüyoruz. Diyarbakır’da günlük vaka artışı 300’dür. Belki bazı günlerde 400 olabiliyor. Ama ortalama 300 bandında gidiyor. Vaka artışında bir gün 700’den bahsedildi. Bir gün 600’den bahsedildi. Bugün sorduğumda 300-350 arasında” diye konuştu.


Tüm il genelinde yatan hasta sayısının 600 olduğunu ifade eden Turan, hasta yoğunluğunun en çok yaşandığı hastanenin Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğunu öne sürerek, burada 200 hastanın bulunduğu, bunlardan 75’inin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüklerini söyledi. 


Kentteki vaka sayılarını “alarm verici” olarak değerlendiren Turan, kentte 6 Ağustos itibarıyla enfekte olan 346 sağlık çalışanı sayısının 84 artarak 430’a yükseldiğini söyledi. Turan, “Diyarbakır’da bize ulaşan sayıya göre 430 sağlık emekçisinin enfekte oldu. 6 Ağustos’ta enfekte olan sağlık çalışanı tablosunu yayınladı. O zaman 346 kişi enfekte olmuştu. Son 2 haftada, yani 13-14 günde 84 sağlık çalışını daha enfekte oldu. Bunlar bizim ulaşabildiğimiz, hasta olup belirti gösteren sağlık çalışanları bir de asemptomik, yani belirti göstermeyen sağlık çalışanları da var”  dedi.  Turan, “Sağlık çalışanlarının iş yükü her geçen gün artmaktadır. Çalışma koşullarının da düzenlenmesi gerekir. Sağlıkçılar bir çöküş noktasına, bir tükenmişlik noktasına gelmişler. Böyle devam ederse daha da tükeneceğiz ve önünü alamayacağız bu pandeminin. İlimizde 1-2 sağlık çalışanının istifa ettiği bilgisi geldi. Daha Türkiye genelinde de istifaların başladığı haberi geliyor” diye konuştu.


Diyarbakır’daki pandemi hastanelerinin full kapasite ile çalıştıklarını ileri süren Turan, “Testi pozitif olanlar evlere gönderiliyor. Bu kişi eve gidene kadar bir sürü kişi ile temas ediyor. Eve gidince aile içi bulaşa sebep oluyor. Biz bu yüzden evde karantinaya alınacak kişilerin de takibinin yapılmasını önemsiyoruz. Filyasyon çalışmalarına önem verilmesini söylüyoruz. Bu süreç şeffaf, toplumsal katılımla yürütülmeli, tabi sağlık meslek örgütlerinin de sürece dahil edilmesi lazım. Toplumun katılımı önemsenmeli. Birinci basamağı güçlendirmeliyiz muhakkak” diye kaydetti.


Bakanlığın verilerinin güvenilir olmadığını iddia eden  Turan,“Diyarbakır ve Urfa’da günlük vaka sayısı yaklaşık 300-350 civarında Ankara’da bin civarında şimdi sahadan topladığımız bu verilerle Bakanlığın açıkladığı veriler birbirini pek karşılamıyor. Bir de valiliklerin açıkladığı veriler var. Buna dayanarak diyoruz: Bu veriler bize pek güvenilir gelmiyor” dedi.
 Turan, “Artık neredeyse Diyarbakır’da korona bulaşmamış bir aile nadirdir. Bir Haziran’dan sonra yaşanan normalleşme daha çok ekonomik kaygıları gözeterek yapıldı aslında. Eğer tedbirler gevşetilecekse Epidemiyolojik veriler ışığında, bilimsel veriler ışığında her bölgeye özgü şekilde tedbirlerin gevşetilmesi gerekirdi.”
Turan, en fazla koronavirüs vakalarının görüldüğü Diyarbakır ilçelerinin başında Silvan ve Bismil'in geldiğini kaydetti.


DTO’dan açıklama
Öte yandan  Diyarbakır Tabip Odası kentteki koronavirüs durumuna ilişkin açıklama yaptı. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Diyarbakır Tabip Odası, şu iddialarda bulundu:
 “Covid testi pozitif çıkan, genel durumu kötüleşen bir meslektaşımız kentteki tüm hastanelerde yoğun bakımlarda yer bulunamadığı için Covid kliniği dahi olmayan bir serviste, Covid olmayan hastalarla beraber takip ediliyordu. Bugün serviste solunum cihazına bağlandı. Türkiye’de salgın tüm hızıyla devam ediyor, bölgede salgının etkisini katmerli bir biçimde yaşıyoruz. Bakanlığın yarattığı “başarı” algısı doğru değildir. İlan edilen rakamlar gerçekliği ifade etmemektedir. Gelinen aşamada bölgede sağlık sistemi çökmüştür. Pandemi ile mücadelede yeterli hazırlıklar yapılmamıştır. Yanlış sağlık politikaları nedeniyle meslektaşlarımızı, sağlık çalışanlarını, yurttaşları kaybediyoruz. Unutmayacağız!”  (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim