Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılı asgari ücreti belirledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmiştir" dedi.

 

2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti az bulan Diyarbakır’daki işçi kesimi ve vatandaşlar tepki ve düşüncelerini şöyle dile getirdi:

 

“YAPILAN ZAM AİLE GEÇİMİNE GÖRE YAPILMADIĞI ORTADADIR”

Yusuf Yetiş, “Asgari ücrete yapılan zammını az buluyorum.Yapılan zam aile geçimine göre yapılmadığı ortadadır.Bu gün pazara gittiğinde asgari ücretin ne kadar az olduğunu farkına varıyoruz.Bir ailenin asgari ücretle çalıştığını, evinin kira olduğunu ve en az 3 çocuğu olduğunu düşünürsek bunun evin elektrik, su, doğalgaz, telefon fatura, ulaşım, bakliyat, pazarı, çocuk bezi, çocuk okul masrafı, giyim vs. elimize asgari ücreti geçecek rakam çıkıyor.Asgari ücreti bundan az buluyorum En az3000-3500 TL arası adaletli bir rakam olurdu.Asgarî ücretli bir ailenin evine herhangi bir mutluluğu göremiyorum neden diyeceksiniz çünkü aldığı maaşı dağıttığında her ay borçlu çıkıyor. Asgari ücretle geçinen birinin evlenmesi bile çok zor.”

 

“ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜNÜLÜRSE BU ZAM YETERLİ OLMAYACAKTIR”

Dilek Baykara, “Asgari ücretin belirlemesinde neyin göz önüne alındığını bilemiyoruz. Asgari ücretle geçinen bir ailenin alım gücünü düşünülürse bu zam yeterli olmayacaktır. Türkiye’nin çoğunluğu asgari ücretle geçiniyor. Bu da demek oluyor ki ülkemizin büyük bir kısmı açlık sınırının altında ve ben zammı yeterli bulmuyorum. En az 3000 olmalıydı. Bu işte ters bir orantı var ama yıllardır böyle açlık sınırının altında olmaya devam ediyor. Bakalım ne olacak?”

 

“ZOR BEN İŞSİZİM VE BU ZAMMIN BANA FAYDASI OLMAYACAK”

Ahmet Yılmaz, “Zammın olması bir yandan iyidir ama hayat şartları zor ben işsizim ve bu zammın bana faydası olmayacak. Bana göre 3500 TL olması gerekiyor. Biz devletimizden iş istiyoruz. Diyarbakır’da fabrika istiyoruz. 2021’de geçerli olacak asgari ücret değil bir aileyi bir kişiyi bile zor geçindirir. Ayrıca asgari ücrete zam geldiği gibi her şeye de zam gelecektir.”

 

“ZAM GELMESİYLE HER ŞEYE YİNE ZAM GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Murat Demirkıran, “Şuan ülkemiz zor bir durumdan geçiyor. Gözle görünür bir ekonomik kriz var. Asgari ücrete zam gelmesiyle her şeye yine zam geleceğini düşünüyorum. Değişen bir şey olmayacaktır. Paramızın değersizleşmesi yine devam edecektir. Doların düşmesi gerekiyor çünkü dışa bağımlıyız ve dolar düşmediği sürece bir şeyin değişeceğini düşünmüyorum. Küçük bir şehirde olsa bir aile nasıl zorlanıyorsa büyükşehirler de bu rakamla geçinmek çok zor.

 

“BİZİM EV SEKİZ KİŞİLİK VE İKİ KİŞİ ÇALIŞMAMIZA RAĞMEN BU BÜTÇE AİLEMİZE YETMİYOR”

Halit Esen, “Benim için fiyat uygun değildir. Çünkü kiralar yüksek, elektrik ve su faturaları yüksek geliyor. Bunun bir de doğal gazı da var. Bu sebeple de bu fiyat açık açık yetmemektedir. Şu anda bin liralık ev kirası bulunmaktadır. Bunun bir de 500 TL’lik elektrik faturaları da var. Su faturası 200 TL geliyor. Buradan da toplam da 1700 TL’lik bir bütçe meydana geliyor. Evde çocuk var.Eşya var. Bu sebeple de bu fiyat anca iki kişilik bir aileye yetiyor. Yani o ailenin de çocuğu olmayacak ki, bu rakam onlara yetebilsin.  Bizim ev sekiz kişilik ve iki kişi çalışmamıza rağmen bu bütçe ailemize yetmiyor. Bence tahminime göre 3200, 3300 TL olması gerekiyor.”

 

“GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA ANCAK 3500 TL GEREKİRDİ”

Bekir Akgeyik “Bu bütçe günümüz şartlarında yetmemektedir. Diğer ülkelerle kıyas ettiğimiz zaman Türkiye, vatandaşlarına asgari ücretin üçte birini veriyor. Bu rakam 3000 TL dahi olsa yeterli değildir. Almanya gibi ülkelerle kıyasladığımızda asgari ücretin 10 bin TL olması gerekmektedir. Bizimkisi ise bu rakamın üçte birine tekabül etmektedir. Bunun yanında enflasyon da bulunmaktadır. Tabii bunun içerisinde emeklisi de var, engellisi de var. Benim kendi görüşüm net olarak asgari ücretin 3500’ün üzerinde olması gerekmekteydi. Şimdi baktığımızda bazı ailelere sadece asgari ücret gelmektedir. Zaten pandemi sürecide malumunuzdur. Adamın tek başına dört çocuğu, beş çocuğu bulunmaktadır. Bunu da herkes bilmektedir. Günümüz şartlarında anca 3500 TL gerekirdi. Bu rakam da hiçbir vatandaşa yetmez. 2.825 lirayla vatandaşlar ailelerini geçindiremezler. Keza sekiz kişilik de, beş kişilik de aile var. Bundan dolayı da bu rakam yetmemektedir.”

 

“BU RAKAM ÇOK KÖTÜ AÇIKÇASI”

İlhami Tanrıkulu, “Bu zamanda, bu işsizlikte 2825 TL çok zor görünüyor. Allah yardımcıları olsun. Bu rakam bana göre uygun değildir. En az 3000 TL olsaydı yine iyiydi. Ya 3500 TL bile olsa 5 litrelik yağ 30 TL değil, 70 TL olmuş. Yani hiçbir şekilde yeterli değil ama bir şekilde insanoğlu yaşıyor. Bu rakam çok kötü açıkçası.”

Editör: TE Bilisim