Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Gazetemize açıklamalarda bulunan Diyarbakır Emekliler Derneği Başkanı Kadir Akar, özellikle pandemi sürecinde en çok etkilenen 65 yaş ve üstü vatandaşların ekonomik olarak zorluklar yaşadığını belirterek emeklilere yapılan yüzde 8,36 zammın çok düşük olduğunu belirtti. Emekli maaşının yanı sıra ek ödemelerinde olmasını gerektiğini söyleyen Akar, asgari ücrete yakın bir ödemenin tüm emeklilere de sabit bir ücret ile verilmesini söyledi.

 

Devlet emeklisine sahip çıkmalıdır diyen Akar, Hükümete çağrıda bulunarak emeklilerin haklarını 5 kısım olarak şöyle sıraladı, İlki intibak yasasıdır. Ardından ek ödeme, fatura ödeme, katkı payı. Katkı payıyla hastane ödemelerinden muaf olması talebimizdir. Bir de emekli için kira yardımı istedik. Ayda 600 veya 700 lira maddi destek istiyoruz. Son olarak da yakacak parası istiyoruz. Şuana kadar sadece iki bayramda ayda bin lira verildi ama o da kendi içerisinde değişiyor. Nasıl mı? Engelli, dul, yetim olanlar düşüktür. Bugün bir engelli vatandaşımız 750 TL maaş alıyor. En yüksek ise bin liradır. Biz bunun iki bayram arası ikramiyelerde asgari ücret seviyesine yükselmesini istiyoruz.” dedi.

 

Diyarbakır Emekliler Derneği Başkanı Kadir Akar, emekli maaşlarına yapılan zamma ilişkin sorularımızı yanıtladı.

 

Mücadele Haber: Dernek hakkında bilgi verir misiniz?

Kadri Akar: Bizim derneğimiz, Türkiye Emekliler Derneği’dir. Türkiye’de 108 şubesi olan bir dernektir. 2003’ten beri kentimizde kurulmuş durumda. Ben de üç dönemdir başkanlık yapıyorum. İl bazında üyeler için bütün hastanelerle anlaşmalar sağlıyoruz. Bütün kent genelinde bulunan özel hastanelerimizle anlaşmalar sağladık. Yüzde 20 ile yüzde 30 arasında indirimler sağlanmaktadır. Diyarbakır ilimizde derneğimize üye sayısı 10 bin civarıdır. Türkiye genelinde ise 1 milyona yakın bir üye sayımız mevcuttur.

 

“EMEKLİ ASGARİ ÜCRETE VERİLDİĞİ GİBİ HERKESE SABİT VERİLMESİNİ İSTİYOR”

Mücadele Haber:  Emekli zammı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kadri Akar: Emekli zammı, emeklilerimizi memnun etmedi. Çünkü emeklilerimiz çok düşük maaşlar alıyorlar. Gelen zam 8,36’dir. Bugün bin lira alan bir emekli, 80 TL civarında bir maaş alıyor. Veyahut 1.500 TL alan bir emekli 120 TL alıyorlar. Şimdi 120 TL zaten emekli maaşını almadan evvel 3 misli ürünlere gelen zamlara gidiyor. Peki, emekli ne istiyor? Emekli seyyanen zam istiyor, emekli asgari ücrete verildiği gibi herkese sabit verilmesini istiyor. Çünkü yüzdelikle emeklinin içerisindeki huzursuzluklarda eklenmelidir. Bu sebeple de emeklilerin arasındaki uçurum daha da büyüyor. Bu sebeple de biz konu hakkında taraftar olmadığımızı beyan etmek isteriz.

 

“65 YAŞ ÜSTÜNÜN İÇERİDE OLMASINDAN MEMNUN DEĞİLİZ”

Mücadele Haber: Pandemi, derneği ne kadar etkiledi?

Kadri Akar: Elbette ki derneğimizi etkiliyor. Üyelikler hususunda sorunlar meydana geliyor. Üye kayıtları da gelmiyor. 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için biz de gelemiyoruz. Eğer 65 yaş üstü içeride kalırsa ve evlatları ile torunları gün boyunca dışarıda olup akşam eve geldiği vakit o 65 yaş üstü sanki sokağa çıkmış gibi daha fazla risk altına girmiş oluyor. 65 yaş üstünün içeride olmasından memnun değiliz.65 yaş üstü içeride olduğu için daha da etkilendi. Bence dışarıda olsaydılar daha az etkilenirlerdi.

 

“DEVLETLER YAŞLILARINA SAHİP ÇIKMALIDIR”

Güneydoğu’da bir emekli en az beş ya da altı bireye bakıyor. Şimdi dört beş nüfusa bin 500 lirayla bakılmak istendiğinde huzursuzluk meydana geliyor. İnanın bir emeklimiz geldi ve cebinde para olmadığı için kendisine destek sağlamaya çalıştık. Şimdi o insanın gururu vardır. Böyle bir durum başına gelince psikolojik bir sorun çıkıyor. Bu sebeple de emeklilere sahip çıkılması gerekiyor. Bir söz vardır, devletler yaşlılarına sahip çıkmalıdır, diye. Bir emekli senelerce dağda, bayırda, sağda ve  yahut solda çalışıp çabalıyor. Sırf yaşlandığında huzur yaşasın, yüzü gülsün diye.Ancak maalesef ki böyle bir durumun gerçekleşmesi şuan itibariyle olanaksız gibi.

 

“DİYARBAKIR’DAN 60 ÜYEMİZİN VEFAT ETTİĞİNİ BİLİYORUZ”

Mücadele Haber: Üyelerinizi pandemi dolayısıyla kaybettiğiniz oldu mu?

Kadri Akar: Bildiğimiz kadarıyla Diyarbakır’dan 60 üyemizin vefat ettiğini biliyoruz ama tam olarak rakamlar bizlere sunulmuş değildir.

 

“EMEKLİLERİMİZİN HAKLARI 5 KISIMDA SUNULMUŞTUR”

Mücadele Haber: Derneğinizin herhangi bir talepleri var mı?

Kadri Akar: Taleplerimiz şudur ki, biz bu isteklerimizi pandemiden öncede gündemimizde tutuyorduk. Emeklilerimizin hakları mevzusudur. Bu haklar 5 kısımda sunulmuştur. Bunlardan ilki intibak yasasıdır. Ardından ek ödeme, fatura ödeme, katkı payı. Katkı payıyla hastane ödemelerinden muaf olması talebimizdir. Bir de emekli için kira yardımı istedik. Ayda 600 veya 700 lira maddi destek istiyoruz. Son olarak da yakacak parası istiyoruz. Şuana kadar sadece iki bayramda ayda bin lira verildiği bilgisidir ama o da kendi içerisinde değişiyor. Nasıl mı? Engelli, dul, yetim olanlar düşüktür. Bugün bir engelli vatandaşımız 750 TL maaş alıyor. En yüksek ise bin liradır. Biz bunun iki bayram arası ikramiyelerde asgari ücret seviyesine yükselmesini istiyoruz.”

 

“ASGARİ ÜCRET ARTIŞI EMEKLİLERİMİZİN AYLIKLARINA DA YAPILSIN” 

Öte yandan zam oranları açıklanmadan önce açıklama yapan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, "Asgari ücretteki 500 lira net artışın emeklilerimizin aylıklarına da yapılmasını bekliyoruz. Gelir ve aylık alanlar arasında en mağdur kesim, SSK ve Bağ-Kur emeklileri olmuştur. En az aylık ödemesi 1500 lira. Bu ücretle geçinmenin zorluklarını bilmeyen yok. Bu nedenle, 2021 yılı emekli zamlarında seyyanen ve yüzdeli artışlar seçenekli olmalıdır. Yeni asgari ücretteki 500 lira net artışın emeklilerimizin aylıklarına da yapılmasını bekliyoruz” demişti.

 

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak

Editör: TE Bilisim