Devrim AKTÜRK

MÜCADELE-  Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, engelli öğretmen atama takvimini 3 Aralık olarak açıklamasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığınca, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) kapsamında 750 engelli öğretmen atamasının yapılacağının müjdesini vermişti. 2018-2020 yıllarındaki Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na katılanlar arasından atama yapılmak üzere, 8-12 Kasım tarihleri arasında ön başvuruların alınacağını, tercihlerin yapılması ve onay sürecinin ise 22-26 Kasım 2021 tarihleri arasında, atamaların da 3 Aralık'ta yapılacağı bilgisinin paylaşılması üzerine engelli öğretmen kontenjanından atama bekleyen öğretmen adayları, kontenjanda bekleyen çok insanın olduğunu söylediler. Bu konuyla ilgili olarak daha fazla atamanın yapılması gerektiğini belirten öğretmen adayları, yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı.

 

Atanamadığı için ekonomik olarak sorunlar yaşadığını söyleyen engelli müzik öğretmen adayı Ali Akyar, “Görme engelliyim ve görme engelli olduğumdan ötürü çalışamamaktayım. Hele ki bu süreçte neye, nasıl çalışacağımızı bilememekteyiz. EKPSS ise 2 yılda bir yapılıyor. Keza normal KPSS oranının üçte birini aldıklarını söyleseler bile, kontenjan olarak üçte birini almadıklarını düşünüyorum. Nitekim verilen 750 kontenjan içinde müzik kontenjanına 8 tane vermeleri ya da ayırmaları ağrıma gidiyor. Çoğu arkadaşımız da bundan dolayı atanamıyor. En azından kontenjanın 30’a yükselmesini istiyoruz.” dedi.

 

“BİZ ENGELLERLE BOĞUŞUYORUZ”

Engelli öğretmen atamasını beklediğini ve atanamadığı için üzüntü duyduğunu belirten 38 yaşındaki engelli müzik öğretmeni adayı Veysel Baki, “Şu anda hayatımı özel derslerle idame ettirmeye çalışıyorum ve iki çocuğum var. Normal işte çalışamıyorum. Çünkü engelim bulunmakta ama öğretmenlikle ilgili herhangi bir engelim bulunmamaktadır. Lakin vücut işçiliği yapamıyorum ve ailemi de bu şekilde ayakta tutmaya çalışıyorum. Nitekim tek umudumuz EKPSS’den gelecek olan hayırlı ve sevindirici haberdir. Özellikle pandeminin de verdiği süreçle ilgili zorluklar yaşadık. Malumuz olduğu üzere bu süreçte engelimizin de verdiği zorluklar oldu. Aynı zamanda biz engellerle de boğuşuyoruz. Bununla ilgili engelli kontenjanlarına yeterli hassasiyetin gösterilmesini arzu ediyoruz. Özellikle EKPSS’de müzik öğretmenliğine düşük kontenjan veriliyor.” diye konuştu.

 

“KONTENJANIMIZ DÜŞÜK”

En büyük hayalinin öğrencilere ders vermek olduğunu aktaran engelli müzik öğretmen adayı Levent Tekik, “Bizim engelli öğretmen adayları olarak bir sorunumuz var. Kontenjanımız düşük ve bu durum bizleri ziyadesiyle üzmektedir. 2400 sayıda öğretmen adayını tek seferde atayabilecek güce sahip olan yüce devletimiz, nedenini bilmediğimiz şekilde öğretmen atamalarına çok düşük kontenjan sunmaktadır. Normal öğretmen atamalarında yapılan atamalara ek olarak, yüzde üç engellilere kontenjan verme hakkı yasayla sabit olmasına rağmen, daha az kontenjan verilmektedir. Aynı şekilde bu kontenjanlar içinde en düşüklerinden biri de müzik öğretmenlerine verilen kontenjandır.” şeklinde konuştu. 

 

“AÇIKTA KALMAK İSTEMİYORUM”

24 yaşında olmasıyla beraber, 24 yıldır da ortopedik engelli olduğunu anlatan engelli müzik öğretmen adayı Halil İbrahim Binici, “Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldum. Bizler engelli bireyler olarak bu hayatın yükünü sırtlamışken, kendi bireysel zorluklarımızla mücadele etmeye çalışırken, bir mücadelemizin de iş bulmak olmaması lazımdır. Çalışma imkanlarıyla gücümüzü bulduğumuzu ve daha sağlıklı, daha güzel bir şekilde ayakta durabilmemiz için buna ihtiyacımız vardır. Bir müzik öğretmeni adayı olarak açıkta kalmak istemiyorum.” diye konuştu.

 

“ENGELLİ MÜZİK ÖĞRETMEN ADAYLARINA EN AZ 30 KONTENJAN İSTİYORUZ”

2015 yılında Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği mezunu olduğunu söyleyen engelli müzik öğretmen adayı Eylül Kelek, “Engelli raporum henüz 4 ya da 5 yıldır bulunmaktadır. Atamalarda gerçekten de gerekli kontenjanın müzik öğretmenlerine verildiğini düşünmüyorum. Nitekim büyük sorun yaşıyoruz. O kadar çok müzik öğretmeni var ki, kontenjanda bekleyen çok insan var ki. Bizler de öğretmen olmayı ve atanmayı istiyoruz. Aynı zamanda engelli müzik öğretmen adaylarına en az 30 kontenjan istiyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim