Fatih SURUÇ- Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi’nde bulunan ve Hevsel Bahçeleri manzarası olan Fiskaya Mahallesi yıkılarak yerine bir park yapılacak. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre yakın zamanda kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacak. İsteyen vatandaşlara TOKİ’den konut, isteyene de evinin parası verilecek. Yerinde ev projesinin yapılmayacağı Fiskaya Mahallesi’nde Millet Bahçesi’nin devamı niteliğinde bir park yapılacak.

 

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Diyarbakır Mimarlar Odası Eşbaşkanı Selma Aslan, Sur’daki kentsel dönüşümde yaşanan mağduriyetlerin tekrardan yaşanmaması ve Bağlar’daki kentsel dönüşüm projesinde halen net bir bilginin olmadığını belirterek Fiskaya’daki yapılacak çalışmalarda kentin STK’larının da söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

 

ANILARIN VE HAFIZANIN YOK EDİLMEMESİ ÖNEMLİ  

“Fiskaya ile ilgili sanırım 2016 yılında riskli alan kararı alınmıştı. O tarihten itibaren herhangi bir çalışma yapılmadı. Ancak son dönemlerde konu tekrar gündeme geldi ve bizlerde yapılacak çalışmalar nasıl olacağı konusunda kurumlardan bilgi almaya çalışıyoruz ve çalışma yapıyoruz. Sur’daki kentsel dönüşümde yaşanan mağduriyetlerin olmaması adına yapılacak çalışmalarda vatandaşlara birlikte karar verilmelidir. Bağlar’daki kentsel dönüşüm projesinde halen net bilgi ve çalışma söz konusu değilken Fiskaya’da yapılacak çalışmalar da aynı sorunlar olmamalıdır. Fiskaya manzarası açısından önemli bir yerdir. Bunun ranta odaklı olmaması en önemlisi. Alanda bulunan ve on yıllardır yaşamlarını burada sürdüren İnsanları yerinden yurdundan etmeden yapılmalıdır diyoruz çünkü anıların ve hafızanın yok edilmemesi önemli. Aksi durumda yaşanması muhtemel sosyolojik, psikolojik, ekonomik sorunlara yol açabilir.

 

“KENTİN STK’LARININ DA SÖZ HAKKI OLMALI”

İnsanı odağına alan çalışmalar yapılmalıdır. TOKİ mantıcıyla yapılan kentsel dönüşüm projelerinin bu koşulları taşımadığı kesindir. Öncelikle yapılması gereken plan çalışmaları olmalı ve bunun askı süreciyle mahallerinin itiraz ya da onay hakkı esas alınmalıdır. En önemlisinde Mahalle halkı, bu konuda alanında ihtisas yapmış bilim insanları ve yine ilgili meslek odaları ile ortaklaştırılmadan yapılan çalışmalarda hep eksik ve hatalı sonuçlar doğurduğu maalesef ki uygulamalar sonucunda görülmektedir. Ve geri dönüşü olmayan mağduriyetler ve kentleşme açısından da dönüşü olmayan sorunlar yaşanmaması için bu da esas alınmalıdır diyoruz. Yine kentin STK’larının da söz hakkı olmalı diyoruz. Ortaklaşma ve fikir alışverişinde bulunulmasının çok doğru olduğunu düşünüyoruz. Kent mekan ve yaşam üçleminde olmazsa olmazdır.

 

Son olarak da 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun ihtiyaca cevap vermediği ve hatalı uygulamaların gelişmesine katkı sunduğunu diyebiliriz. Öncelikle bu yasanın ortak akılla revize edilmeli de diyoruz.” Diye konuştu.

 

VATANDAŞLAR ENDİŞELİ

Fiskaya’da görüştüğümüz vatandaşlar ise kentsel dönüşüm ile ilgili bilgilerinin olmadığını ve kimsenin gelip açıklama yapmadığını söylediler. Sur’daki kentsel dönüşümde yaşanan mağduriyetlerin aynısı yaşamak istemediklerini belirten vatandaşlar, çalışmalarla ilgili yetkililerin biran önce açıklama yapmalarını istediler. Maddi olarak da zorlanacakları endişesi yaşayan bir diğer vatandaş ise mahallenin çoğunun maddi durumunun iyi olmadığı ve yapılacak kentsel dönüşümde yetkililerden vatandaşları mağdur etmeyecek şeklide sonuçlar alınması talebinde bulundular.

Editör: TE Bilisim