Samsun Bölge Adliyesi'nde görevli Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar hobi olarak kuşların fotoğraflarını çekiyor. Soğukpınar, Samsun'da gözlemlenen 358'inci ve son kuş olan kap kumrusunu belgeledi.

6 yıldır kuş fotoğrafçılığı yapan Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, izinli günlerinde herkesin uyuduğu saatlerde kamuflajını giyip Kızılırmak Deltası'na gelerek kuşları fotoğraflayabilmek için saatlerce bekliyor.

Bir kuş türünün fotoğrafını çekmek için saatlerce kıpırdamadan bekleyen Soğukpınar, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ülkede bulunan 450 kuş türünden 320'sinin fotoğrafını çekti. Samsun'da gözlemlenen son kuş türünü de belgeleyen Soğukpınar, çektiği kap kumrusu fotoğrafı ile Samsun'da gözlemlenen 358'inci ve son kuş olan kap kumrusunu fotoğraflamış oldu.

Kızılırmak Deltası'na gelen herkesin değişik kuş türlerini göremeyebileceğine değinen Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, “Kızılırmak Deltası bir hayvanat bahçesi gibi değil. Herkesin gidince değişik türde kuşları görme imkanı yok.

Çünkü kuşlar bir insan gördüğü zaman kendilerini korumaya alırlar. Kuş fotoğrafçısı, kuşların yaşam alanı hakkında bilgi sahibi olduğu için kuşlar nereye konar, nereye gelir, beslenmeleri nasıldır, hangi ağaçlara giderler, hangi sulak alanları severler gibi ön bilgilere sahip olunca daha kolay fotoğraf çekerler. Ben genelde sabahın erken saatlerinde güneş doğmadan fotoğraf çekeceğim alana gidiyorum. Alanda kendimi kamuflaj edecek şekilde yere örtü sererek, kuşların gelmesi muhtemel saatleri bekliyorum.

Bazen yarım saatte geliyorlar, bazen de 2-3 saatte geliyorlar. Bazen ise hiç gelmiyorlar. Yatarak fotoğraf çekmemdeki amaç kuşları göz hizasında çekmektir. Kuşları yakından çekerek, insanların kuşlar hakkındaki farkındalığını arttırmak istiyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilisim