Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yenilenen Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi çalışmalarının tamamlamak adına yaptığı geçici bakımevinde fiziki şartların iyi olmadığı, hayvanlarla ilgilenmediği ve yetersiz çalışan sayısıyla geçici yerde hem de sahada çalışma yapılmadığı hayvanseverler tarafında gazetemize bildirildi. Büyükşehir Belediyesi gazetemizin sorularını yanıtlayarak iddiaların gerçek dışı olduğunu ve yeni bakımevinde çalışmalarının yüzde 95’inin bitip yakın zamanda açılacağını açıkladı.

 

Hayvanseverlerin gazetemize sunduğu iddialarda, Büyükşehir’in sokak hayvanlarına yönelik hem geçici bakımevinde hem de sahada hiçbir çalışmanın olmadığını söylediler. Bunu da her hangi bir mecrada paylaşmamalarına bağladılar. Geçici bakımevinin Büyükşehir’in imkanları doğrultusunda fiziki şartların yeterli olmadığını ve hasta, kısırlaştırılmamış ve yavru hayvanların bir arada olduğu söylendi. Bakımevinde gelen hayvanları orada yetkili veteriner ve tekniker personelin olmamasında dolayı müdahale edilmediği iddia edildi.

 

Özellikle ihbar üzerine yetersiz çalışan sayısından kaynaklı müdahale edilmediği ve kısırlaştırma çalışmalarında yapılmadığı söylendi. Hayvan popülasyonunun azalması adına özellikle geçici bakımevine geçildikten sonra hiç yapılmadığı söylenirken ihbar üzerine sağlıklı hayvanların toplatılıp nereye bırakıldığı belli olmayıp yaralı hayvanlara bakılmadığı iddia edildi.

 

Mücadele Gazetesi olarak iddialar üzerine gittiğimiz geçici bakımevinde fiziki şartların yeterli olmadığını ve iddialarda söylendiği gibi orada veteriner hekimin olmadığı ve sadece 1 tekniker ile birkaç çalışanın orada olduğunu tespit ettik. Büyükşehir, 1 Veteriner ve 2 Tekniker personel olmak üzere toplamda 24 çalışanın olduğunu ve yeni bakımevinde bu sayının artacağını söyledi. Çalışan tek veterinerin izinli olduğu, 1 teknikerin sahada olduğu da gazetemize bildirildi. İddialar doğrultusunda bunu kanıtlayacak bir görsel sunulmadı. Öte yandan geçici bakımevinde görüntü almamıza izin verilmediğinden haber için arşiv fotoğraf kullanıldı.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

Mücadele: Yeni Bakımevi ne zaman açılacak?

DBB: Yeni Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimizin 95’i tamamlanmış olup en kısa zamanda açılacaktır.

 

Mücadele: Geçici Bakımevinde yapılan çalışmalar nelerdir?

DBB: Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimizde; Hasta, şiddete uğramış ve Trafik kazası geçirmiş hayvanların muayene ve tedavileri yapılmaktadır. 2021 yılı ilk 8 ayında 4.258 hayvana müdahale edildi.

 

a) Kentteki beslenme alanlarına mama bırakılıyor mu, nerelere?

DBB: Pandemi dönemi boyunca ve sokağa çıkma yasakları dahil 6 bölgede toplam 65 noktaya düzenli olarak mama bırakılmış ve bu çalışmalarımız devam etmektedir. Şu ana kadar 40.000 KG mama bırakılmıştır.

 

b) Bakımevi’ne tedavi için gelen hayvanlar nerede tedavi ediliyor?

DBB: Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimize getirilen hayvanlar Doğa Ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüze bağlı Yaban Hayatı Merkezinde, Belediyemiz ve Veteriner Fakültesi arasında yapılan protokol gereği bu merkezde yapılmaktadır.

 

c) Kısırlaştırma yapılıyor mu, gececi barınak sürecinde kaç tane yapıldı?

DBB: Kısırlaştırma çalıştırmalarımız devam etmektedir. Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimizin bakıma alındığı Geçici süreçte 205 erkek köpek, 199 dişi köpek, 58 erkek kedi, 42 dişi kedi olmak üzere toplam 504 hayvan kısırlaştırılmıştır.

 

Mücadele: Mevcut çalışan sayısı kaçtır ve yeni yer için kaç personel alınacak?

DBB: Mevcut çalışan sayımız 24, yeni Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimiz de çalışan sayımız artırılacaktır.

 

Mücadele: Diyarbakır’da toplatılan hayvanlara ne yapılıyor?

DBB: 5199 sayılı kanun ilgili maddesine göre; toplanan hayvanlara kısırlaştırma ve küpeleme, iç ve dış parazit uygulaması, koruyucu aşılama yapıldıktan sonra alındığı ortam uygunsa aynı yere bulunduğu ortam hayvan refahı açısından uygun değilse daha uygun bir yere bırakılmaktadır.

 

Mücadele: Özellikle çocuklara özgü olacak şekilde, kentte hayvan sevgisini artırmak adına çalışma yapıldı mı ve yapmayı düşünüyor musunuz?

DBB: Özellikle geçmiş dönemde 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününde okullara yönelik çalışmalar yapılmış olup, öğrencilere hayvan sevgisi bilinci aşılanmaya çalışılmıştır. Yeni dönemde de bu tür faaliyetlerimiz artarak devam edecektir.

 

Mücadele: Diyarbakır’daki hayvan severlerle birlikte çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?

DBB: Özellikle bilinçli hayvan severlerle seve seve birlikte çalışma yapmayı düşünüyoruz.

 

Mücadele: Son olarak eklemek istediğiniz?

DBB: Büyükşehir Belediyesi olarak sokak hayvanları ile insanların beraberce huzurlu bir şekilde çalışmaları için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim