MÜCADELE- HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, Kayyım İzleme Raporu’nu Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) açıkladı. Açıklamaya HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Rapor öncesi konuşan HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yunus Parim, kayyım politikalarının her geçen gün derinleştiğine dikkati çekti. Daha sonra konuşan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir ise yaklaşık 28 belediyeye ilişkin hazırladıkları kayyım faaliyetleri raporundan birkaç başlık sundu. Demir, raporda sundukları belediyelerin ihlallerin, tüm belediyelerde uygulandığına değindi. Kayyım Belediyelerinde 4734 sayılı Kamu ihale Kanunun 21’inci madde uygulamasına tepki gösteren Demir, “Yasa çok açık olmasına rağmen Belediyelere ilk kayyım atanma tarihi olan 2016 yılından beri süregelen politika ile ihaleler 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 21 maddesinin b, c ve f bentleri kullanılarak pazarlık (davetiye) usulü şeklinde gerçekleşmektedir.” diye belirtti.

 

Mardin Belediyesinin bu madde kapsamında uygulamalar sergilediğini belirten Demir, “Mardin Büyükşehir Belediyesinde 2017’de toplamda 156 tane ihale yapılmıştır. 95’i açık ihale,28’i 21 f,27’si 21b, 6’sı 21c ile yapılmıştır. Genel olarak küçük meblağlı olanlar açık büyük meblağlı olanlar pazarlık usulü ile yapılmıştır. Yüzde 39,1 pazarlık usulü ile yapılmıştır. 2018’de toplamda 182 ihale yapılmıştır. 87’si açık, 56’si 21 f, 30’u 21 b, 9’u 21 c ile yapılmıştır.  Yani yüzde 52 oranında pazarlık usulü ile yapılmıştır” bilgilerini paylaştı.

 

Batman Belediyesi’nde de çok büyük yolsuzlukların yapıldığını iddia eden Demir, iki kayyım atamasında da usulsüz ihalelerin gerçekleştiğini söyledi. Demir, “2021 yılının ilk beş ayında toplamda 93 ihale yapılmıştır. Bunların 62’si açık ihale, 22’si 21 f, 9’u 21 b ile yapılmıştır. Yani ihalelerin yüzde 33’u ihale mevzuatına aykırı yapılmıştır.” dedi.

 

Yine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de kayyım uygulamalarında örnek gösterilecek bir kent olduğunu sözlerine ekleyen Demir, şunları söyledi: “2021 yılın ilk beş ayında toplamda 117 ihale yapılmıştır. Bunların 93’u açık ihale, 24’u pazarlık usulü ile yapılmıştır. Yani yüzde 20.8’i pazarlık usulü ile yapılmıştır.”

 

Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin de Sur Belediyesine atanan kayyım pratiklerini örnek vererek, “Taşınmaz çok sayıda yapılar, belediyelere ihtiyaç olmadan başka kurumlara verildi. Özellikle Müftülüklere, Din kurumlarına, Milli Eğitimlere ve İl Emniyet Müdürlüklerine” dedi. 

 

Buluttekin devamında şu iddialarda bulundu: “Kayyum sistemi Türkiye'nin en büyük soygun politikasıdır. Dayanışmacı ekonomi politikasına karşı bağımlı ve yoksullaştıran ekonomi anlayışıdır. Biz bunların takipçisi olacağız. Hukuk bağımsızlaştığı zaman onlara karşı hukukî süreci de başlatacağız.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim