MÜCADELE HABER- Başsavcılık, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile HDP 27. Dönem Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sezai Temelli ve Pero Dundar hakkında fezleke düzenlendi.

 

6-7-8 Ekim 2014'te 37 kişinin hayatını kaybettiğ Kobani olayları denilen, Kobani'de yaşananlar bahane edilerek sokak eylemleri başatılmıştı. Bu sokak eylemlerine ilişkin 108 sanıkla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma başlatmıştı. O soruşturma kapsamında bazı HDP'li isimlerin, sokak eylemlerinin başlatılması ve devam ettirilmesine yönelik delil elde edilmiş ve hali hazırda HDP vekili olan bu isimlerle ilişkin de yargılama yoluna gidilmesi istenmişti.

 

Bu kapsamda, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile HDP 27. Dönem Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sezai Temelli ve Pero Dundar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

 

TBMM'ye ulaşan fezlekeler, ilgili komisyonlarda ele alındıktan sonra oylama için Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar alınması halinde HDP'li milletvekilleri için adli süreç başlayacak.

 

DAHA ÖNCE İDDİANAME HAZIRLANMIŞTI

Kobani olaylarına ilişkin eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın da aralarında olduğu 108 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilmişti. 

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2014'te Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturması kapsamında gözaltına alınan 20 şüpheliden 17'si tutuklanmıştı. Tutuklananların isimleri şöyle: Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen ve İsmail Şengün. 

 

Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun da tutuklu bulunduğu 2014'te Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturması kapsamında, 25 Eylül'de 82 zanlı hakkında gözaltı kararı çıkartılmış, 7 ilde düzenlenen operasyonda terörle mücadele ekiplerince 20 zanlı yakalanmıştı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim