MÜCADELE- HÜDA PAR Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ve Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, son zamanlarda ilaç sıkıntılarından dolayı halkın ilaca ulaşamadığını, bununla birlikte tedavilerinde aksamalar yaşadığını ifade ederek, ilaçların temini noktasında yetkililere çağrıda bulunarak, çözüm önerilerini sundu.

 

“VATANDAŞ ELİNDEKİ REÇETE İLE ECZANE DOLAŞARAK MAĞDURİYET YAŞAMAKTADIR”

Özelikle soğuk algınlığı ve diyabet hastalarının kullandığı ilaçlar gibi birçok ilacın eczanelerde temin edilemediğini hatırlatan Dinç, “Kur fiyatlarının yükselmesi nedeniyle son dönemlerde vatandaşlar, bazı ilaçlara ulaşmada sıkıntılar yaşamaktadır. Bu ilaçlar; soğuk algınlığında kullanılan şuruplar, Azitromisin grubu antibiyotikler, burun damlaları, spreyleri, ağrı kesiciler, ateş düşürücü ilaçlar ve diyabet ilaçları gibi 645 ilaç eczanelerde temin edilememektedir. Ecza depoları eczanelere sınırlı sayıda ilaç vermektedir. Bu da halkın ilaca ulaşmasını ve tedavi olmasını aksatmaktadır. Hasta olan vatandaş elindeki reçete ile maalesef eczane eczane dolaşmakta ve mağduriyetler yaşamaktadır.” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmalarının anlaşma yapana kadar ilaçların piyasaya sürmeyeceklerine dair ifadelerini değerlendiren Dinç, halkın sağlığının çıkarlara kurban edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

 

Dinç sözlerine şöyle devam etti: “Halkın sağlığını etkileyen ilaç yokluğunun yaşattığı mağduriyetlerin temel sebebi kur fiyatlarının yükselmesidir. Güncel ilaç kuru 4.57 TL ve Euro kuru ise 11 TL civarında seyrediyor. Yılda bir kez Şubat ayında bu kur sabitleniyor. Aradaki bu fark ilaçların piyasada olmasını engelliyor. Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları bu kurda anlaşana kadar ilaçlar piyasaya sürülmüyor. Yükselen fiyatlara bağlı olarak da ilaç şirketleri, ilaçları kâr amacıyla stok yapması veya piyasaya sınırlı sayıda sürmesidir. ‘Ya ilaç yok deniliyor ya da etken maddesi olmadığı için ilaç üretilmiyor’ safsatası ile halkın sağlığı sermaye sahiplerine kurban ediliyor. Açık ifadeyle halkın sağlığı çıkarlara kurban ediliyor. Her nedense kurda oynama olunca ilaçlar piyasadan çekilmektedir. İlaç şirketleri ve özel ecza depoları ilaçların depolarında bittiğini söyleyip stoklamaktadırlar. İlaçların fiyatları yükseldiği anda piyasada ilaç kaynamaya başlamaktadır.”

 

“İLAÇLAR ASLA KÂR AMACIYLA STOKLANMAMALI”

Dışa bağımlılıktan tamamen kurtulup, yerli ilaç üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini ve toplumun ekonomik durumları göz önünde bulundurarak ilaçlarda bir fiyat düzenlenmesi yapılması gerektiğini söyleyen Dinç, ilaç yokluğuna yönelik ilaç bitmeden önce ihtiyaç ilaçların temin edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Dinç, “Halkın sağlığı önemsenmeli. Her yıl oynanan bu oyuna dur denilmelidir. Bulunmayan ilaçlar halka ulaştırılmalı ve yetkili merciler acil bir şekilde denetime başlamalıdır. Sağlık Bakanlığı, ilaç firmaları ve özel ecza depoları ilaç yokluğunun bir krize dönüşmemesi için üzerlerine düşen insani sorumluluklarını yerine getirmelidirler. İlaç, asla kâr amacıyla stoklanmamalı. İlacı stoklayıp hastalara vermeyen her kim varsa cezai müeyyide uygulanmalı. Yerli ilaç üretimine ağırlık verilmeli ve dışa bağımlılıktan tamamen kurtulmalıyız. Toplumun ekonomik durumları göz önünde bulundurarak ilaçta bir fiyat düzenlenmesinin yapılması gerekir. İlaç yokluğuna yönelik bir önlem alınmalı ve ilaç bitmeden önce temin edilmelidir. Gerekirse İlaç Takip Sistemi (İTS) gibi bir yöntemle ilaçların bitimi takip edilmeli.” Dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim