MÜCADELE- Diyarbakır Tıbbi Cihaz ve Medikal Malzeme Tedarikçileri Platformu adına M. Ali Acar, Mehmet Akgün ve Murat Ak yaptı. Yapılan ortak açıklama da şu ifadelere yer verildi, “Bizler Diyarbakır’da faaliyet gösteren Tıbbi Cihaz ve Medikal malzeme tedarikçisi yüzlerce medikal firması son zamanlarda ülke genelinde görülen kur artışından kaynaklı olarak çok ciddi bir zarar ile karşı karşıya gelmiş bulunmaktayız.

 

Kamu hastanelerinin 18 ayı aşan ödeme yapamama durumu sektörü iflasın eşiğine getirmiştir. Ödemelerin aksaması firmaların tedarik zincirinde aksamalara neden olmakta, bu durum hastanelere medikal malzeme teminini olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla insan sağlığı çok ciddi bir risk ile karşı karşıya gelmektedir.

 

Kamu hastaneleri alacaklı firmaların aksayan alacakları için vade düzenlemesi yaparak gerekli ödemeleri yapacaklarını beyan etmelerine rağmen bu sözünü yerine getirmemiştir. İdarelerin sözleşme hükümlerinde yer alan ödeme vadelere uymadıklarından dolayı malzeme teminindeki sıkıntılar çığ gibi büyümektedir. Tıbbi malzemelerin tümü dövize endeksli olduklarından üstlenici firmaların zararı da her geçen gün artmaya devam etmektedir.

 

Sağlık Bakanlığı ödemlerle ilgili vadeyi en son 6 aya çekeceğini belirtmiş olmasına rağmen henüz somut bir adım atılmamış, gerekçe olarak da ödemelerin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılmadığı gösterilmiştir.

 

Aylarca ödenek gönderemeyen Sağlık Bakanlığı ise geçen hafta Global ölçekli firmalarının yanı sıra Ortopedi ve Beyin Cerrahi branşında faaliyet gösteren firmalarına ödenek çıkarmıştır. Ancak diğer firmalara için ödenek çıkarmamıştır. Bu durum hem hukuki, hem de ticari yönü itibariyle ayrımcı bir çözüm olup, sektördeki krizi daha çok derinleştirmiştir.

 

Tıbbi cihaz üretici ve tedarikçi firmaların bu mağduriyetlerinin giderilmesi için medikal firmalarının 2020 ve 2021 yılına ait bütün alacaklarının ACİLEN ödenmesi, bundan sonra yapılacak mal ve hizmet alım sözleşmelerine riayet edilerek ödeme vadelerinin makul süreye çekilmesini talep etmekteyiz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim