Orhan YALÇIN

MÜCADELE- Her gün yüzlerce vatandaş ve turistin geçtiği  merkez Yenişehir ilçesindeki tarihi Dağkapı Meydanı, yağışların etkisiyle birlikte gölete dönüşerek görüntü kirliliği oluşturdu. Bunun nedeniyse alanda bulunan kanalizasyonun tıkanması.

 

Tarihi Dağkapı Meydanı’ndaki surda devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında tazyikli su ile yıkanan surdan akan atıkların kanalizasyon hattını tıkadığı iddia edilirken, surlarda çalışma yürüten müteahhitler ise, aksine kanalizasyonun yıllardır temizlenmediği için yosun tuttuğu ve bu sebeple kanalın tıkandığını ileri sürdü.

 

 

Özellikle de yağışların etkisiyle birlikte yaklaşık 3 aydır su birikintisinin oluştuğu ve vatandaşların yürümekte güçlük çektiği Dağkapı Meydanı’nda tıkanan kanalizasyon, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğünce vidanjörlerle defalarca açılmaya çalışılsa da, iddiaya göre kanalizasyondaki atıkların betonlaşması nedeniyle bir türlü açılamadı.

 

Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bazı personeller, tarhi Dağkapı Meydanı’nda aylardır tıkanan kanalizasyonun vidanjörlerle bir türlü açılmadığı için alanda kazı çalışmalarının yapılacağını açıklarken, surda çalışma yürüten şantiyedeki ekipler ise, sorunun çözülmesi için DİSKİ ile irtibatta olduğunu dile getirdiler.

 

Dağkapı Meydanı’nda dolaşan bazı zabıta ekipleri ile vatandaşlar, alandaki surda başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında surdaki taşlar arasına yapılan derzlerin tazyikli suyla yıkandığı ve dökülen atıkların logarı tıkadığını öne sürerken, şantiyede çalışan bazı ekipler ise iddiaların aksine, DİSKİ’nin söz konusu kanalizasyonda yıllardır temizlik çalışması yapmadığı için kanalın tıkanıp yosun tuttuğunu savundu.

 

 

Sur diplerinde kurulan şantiyedeki müteahhitlerin başında bulunan Büyükşehir Belediyesinde yetkili bir personel ise, her iki iddiayı da yalanlayarak, kanalizasyonun yağışlar nedeniyle tıkandığını ve tıkanan kanalizasyonun DİSKİ ekiplerince birçok kez büyük vidanjörlerle açılmaya çalışıldığı ancak, tıkanan mesafenin uzun olması nedeniyle bir türlü açılmadığını söyledi.

 

Yağışlarla birlikte kentin birçok noktasında kanalizasyonlarda tıkanmaların meydana geldiğini dile getiren yetkili personel, Dağkapı Meydanı’nda aylardır tıkanan ve bu nedenle su birikintisine yol açan kanalizasyonun DİSKİ ekiplerince en kısa sürede yapılacak kazı çalışmaları ile yeniden açılacağını kaydetti.

 

Meydandaki su birikintisi yüzünden özellikle de akşamları yürümekte zorluk çektiklerini dile getiren vatandaşlar ise, kanalizasyonun tıkanmasıyla tarihi meydanın gölete döndüğü ve bununda görüntü kirliliğine yol açtığını belirterek aylardır tıkanan kanalizasyonun bir an önce açılması için DİSKİ’yi acilen göreve davet etti.

Editör: TE Bilisim